PROTESTE în învăţământ chiar înainte de Evaluare naţională 2025: Profesorii, nemulțumiți de creşterea normei de predare, pragul nou pentru vouchere de vacanţă şi eliminarea sporului de doctorat
PROTESTE în învăţământ chiar înainte de Evaluare naţională 2025: Profesorii, nemulțumiți de creşterea normei de predare, pragul nou pentru vouchere de vacanţă şi eliminarea sporului de doctorat
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au anunțat într-un comunicat că vor organiza astăzi, 18 iunie 2025, proteste în unitățile de învățământ preuniversitar, în instituțiile de învățământ superior, în bibliotecile centrale universitare și în institutele de cercetare.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ‘Spiru Haret‘ și Federația Națională Sindicală ‘Alma Mater’ au anunțat că vor organiza miercuri proteste în unitățile de învățământ preuniversitar, în instituțiile de învățământ superior, în bibliotecile centrale universitare și în institutele de cercetare, membrii de sindicat urmând să poarte un semn distinctiv – banderolă, ecuson – în timpul activităților desfășurate la locul de muncă.
Cele trei federații sindicale au atras atenția că, în situația în care protestul de miercuri va fi tratat cu ‘indiferență’, iar viitorul Guvern va pune în practică propunerile de măsuri apărute în spațiul public, care vor afecta salariații din învățământ, sunt hotărâte să declanșeze ample acțiuni de protest.
Vinerea trecută, sindicatele din Educație și-au exprimat, într-un comunicat, dezacordul față de informațiile apărute în spațiul public, atribuite grupului de lucru de la Cotroceni, privind măsurile care ar urma să fie luate împotriva salariaților din învățământ pentru reducerea deficitului bugetar.
În opinia sindicaliștilor, creșterea normei didactice de predare ar fi o decizie ‘iresponsabilă’, întrucât cadrele didactice sunt deja supraîncărcate cu activități didactice și extrașcolare/extracurriculare, cu activități de formare continuă și cu sarcini administrative.
‘Solicităm menținerea normei de predare actuale și, pe termen lung, o analiză reală a condițiilor de muncă, pentru a asigura un echilibru optim între volumul de muncă și eficiența didactică’, au transmis sindicatele.
Ce nemulţumiri au sindicatele din Învăţământ
Potrivit acestora, coborârea pragului salarial în funcție de care se acordă voucherele de vacanță și indemnizația de hrană va determina eliminarea acestor drepturi pentru un număr semnificativ de salariați și va conduce la o scădere a puterii de cumpărare, care va afecta, în special, personalul de predare aflat la început de carieră, personalul didactic auxiliar și personalul administrativ.
„Eliminarea indemnizației pentru titlul științific de doctor reprezintă o dovadă că viitorul guvern nu este interesat de performanță/calitate, de dezvoltarea personalului didactic și a personalului de cercetare. În plus, veniturile salariaților care dețin titlul de doctor ar scădea cu aproximativ 550 de lei în valoare netă. Reducerea personalului din institutele naționale de cercetare-dezvoltare și din instituțiile Academiei Române va conduce la colapsul cercetării și inovării.
Dimpotrivă, ar trebui asigurată finanțarea INCD-urilor prin Programul Nucleu și deblocată finanțarea programului IOSIN în vederea menținerii infrastructurii în institutele de cercetare-dezvoltare (instalații de interes național, de o importanță deosebită în dezvoltarea experimentelor de cercetare și de menținere a siguranței și a securității naționale)”, mai explică sindicatele.
Personalul didactic de predare este ‘profund neliniștit și revoltat’ de propunerile care au apărut în spațiul public referitoare la modificarea statutului de titular în învățământ și la faptul că ar urma să-și desfășoare activitatea timp de 8 ore pe zi în unitățile de învățământ, mai arătau sindicaliștii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cine este Ana Smărăndița Irina, noul director de cabinet numit de Ilie Bolojan: Numele ei apare într-un scandal legat de vacanțele pe bani publici
Cine este Ana Smărăndița Irina, noul director de cabinet numit de Ilie Bolojan: Numele ei apare într-un scandal legat de vacanțele pe bani publici Ilie Bolojan, premierul României, a semnat decizia prin care o numește în funcția de director de cabinet pe Ana Smărăndița Irina. Numele acesteia a fost implicat, în urmă cu mai mulți […]
Economistul Radu Georgescu: În România, pariurile și păcănele sunt muma. În timp ce ieri s-au tăiat bursele la elevi, s-a mărit TVA-ul, s-a mărit impozitul pe dividende, pensionarii plătesc CASS, pariurile și păcănele rămân favorizate
Economistul Radu Georgescu: În România, pariurile și păcănele sunt muma. În timp ce ieri s-au tăiat bursele la elevi, s-a mărit TVA-ul, s-a mărit impozitul pe dividende, pensionarii plătesc CASS, pariurile și păcănele rămân favorizate Economistul Radu Georgescu a analizat din nou situația din România privind pariurile și păcănele, asta după ce Guvernul a tăiat […]
George Simion: AUR va contesta Legea Austerității la Curtea Constituțională: „Lăsăm nicușoriștii să se spele pe cap cu ce au votat?”
George Simion: AUR va contesta Legea Austerității la Curtea Constituțională: „Lăsăm nicușoriștii să se spele pe cap cu ce au votat?” Liderul AUR, George Simion, anunță că va contesta la Curtea Constituțională a României (CCR) pachetul de măsuri fiscale asumat de guvernul condus de Ilie Bolojan, cunoscut drept Legea Austerității. Citește și: Guvernul Bolojan și-a […]