Protestatar din Alba Iulia: Sunt unul dintre cei cărora guvernul le-a crescut salariul. Renunț la cei 30 de arginți, doar să-mi dea țara înapoi
George Bounegru, un protestatar din Alba Iulia, căruia Guvernul Grindeanu i-a crescut salariul cu 20%, afirmă că ar renunța la acești bani, pe care îi numește ”30 de arginți”, doar să fie anulată ordonanța privind modificarea Codurilor penale, iar cei care ”au pus la cale apariția ei” să fie demiși.
George Bounegru este unul dintre protestatarii care au participat la toate mitingurile organizate la Alba Iulia în urma deciziilor privind legile din justiție luate de Guvern și spune că nu va renunța, ”pentru că îi pasă” și pentru că este ”o datorie să apărăm democrația”.
Acesta a venit la mitingul de sâmbătă cu soția și cu copiii și spune, în timp ce arată cu mâna spre mulțime, că toți cei din piață sunt ”o mare familie care apără democrația românească”.
”Sunt de la început și voi fi până la final. Vineri am fost primul lângă jandarmi. Vreau anularea ordonanței și demiterea celor care au pus la cale apariția acesteia”, declară George, care duce apoi mâna la frunte, ridică din sprâncene și spune răspicat cu vocea puțin tremurândă: ”A, pot să-ți mai spun un lucru! Sunt unul dintre cei cărora tocmai le-a crescut guvernul salariul cu 20%. Le dau oricând banii, doar să-mi dea țara înapoi. Să-i ia, 30 de arginți, cu cât mi-au crescut salariul, dar să-mi dea țara!”. El este arheolog la Muzeul Național al Unirii, iar după mărire ar urma să câștige 2.268 de lei, lunar, net.
George a venit cu un steag tricolor, pe care îl oferă și copiilor să-l fluture, și are prinsă de gât o pancartă pe care scrie: ”Guvern de mafioți, chiar ne credeți idioți?”.
El ține neapărat să arate mesajul, spunând că, cu toate că nu este specialist în drept, are capacitatea să citească un text de ordonanță. ”Eu spun că prin această OUG își bat joc de noi. Ne cred idioți!”.
”În textul vechi, spre exemplu, era incriminat dacă primești bani de la o firmă la care ai lucrat, cu care ai avut contract de muncă în ultimii cinci ani. În textul nou, chestia asta e scoasă. Adică eu, politician, ies din firma mea, mă duc și devin ministru și dau contractul firmei mele și nu pățesc nimic. Știți, asta e hoție”, susține George, fiind întrebat ce îl nemulțumește din textul noii legi.
Totodată, el declară că a fost la ”multe mitinguri”, și pe vremea când era student, ”dar așa oameni frumoși nu a găsit niciodată”.
”Ni s-au alăturat oameni care cred că nu au protestat niciodată”, a spus George, care locuiește în Alba Iulia de 20 de ani și susține că nu a mai văzut, aici, proteste cu atât de multă lume.
”Cred că e un protest constructiv, care se aseamănă Revoluției din Germania. În `89 noi am avut o Revoluție violentă. Nemții au avut o revoluție după serviciu. Mergeau dimineața la serviciu, mergeau acasă, mâncau, iar apoi protestau. Așa s-au adunat milioane. Și așa a căzut un regim dictatorial”, a mai spus George.
Totodată, el declară că săptămâna viitoare își va lua concediu și va protesta în fața Prefecturii Alba și ziua.
La Alba Iulia s-au organizat cele mai mari proteste de după Revoluție, ca urmare a adoptării ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale, în patru zile ieșind pe străzi circa 12.000 de persoane, iar oamenii anunță că nu se opresc aici.
Circa 3.000 de persoane au protestat, sâmbătă seara, la Alba Iulia, mărșăluind pe cele mai aglomerate străzi din municipiu și scandând lozinci la adresa social-democraților și a guvernului.
Un miting de protest va avea loc și duminică, cu toate că oamenii care au ieșit sâmbătă seara în stradă au aflat că Guvernul se va reuni într-o şedinţă de urgenţă pentru abrogarea OUG 13.
”Sunt oameni care cer anticipate. Nu pot să fiu de acord cu asta. Pot, dar în alte condiții. Dacă mâine (n.r. duminică), în stradă, o să fie trei milioane de oameni, da, avem dreptul să cerem anticipate. Dacă nu, trebuie să mergem în continuare. Acesta e prețul care-l plătești dacă nu ieși la vot”, a spus, la finalul protestului, un tânăr.
În cele patru zile de proteste, în care au ieșit pe străzi circa 12.000 de persoane, unele mesaje s-au modificat, de la ”No, amu îi bai”, la ”Amu no, zău că-i bai!”, iar altele au rămas la fel: ”Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, ”Noaptea ca hoții”, Uniți, salvăm, toată România”, ”Dragnea și ai lui, hoții statului”, ”Să vă fie frică, Ardealul se ridică”, ”În democrație, hoții stau la pușcărie”, ”Abrogați și plecați”.
O studentă la drept, spre exemplu, ținea, sâmbătă, o pancartă unde menționa că are examen în 2017 la penal și își face practica în stradă, iar un copil afișa mesajul: ”Pe mine mami m-a învățat că nu e frumos să furi. Pe voi nu?”.
Alți tineri au venit cu mesaje originale, cu subînțeles, precum: ”Drag ne-ar fi dac-ați pleca, prin Africa pe undeva”, ”Ei cer altă întrebare, noi vrem alții între bare” sau ”Când îi văd la închisoare mai am altă între bare”, făcându-se referire la conferința de presă de după adoptarea pachetului legislativ, când, ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus de multe ori ”altă întrebare”. Totodată, un câine avea prinsă de lesă o foaie pe care scria ”Dragnea nu uita, nici cânii nu-s de partea ta”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Un nou premiu câștigat de Ana Berindei: Tânăra moață a primit trofeul secțiunii Muzică Populară, 9-11 ani, la Festivalul Național-Concurs “LA IZVOR DE CÂNT ȘI JOC” din județul Mureș
Un nou premiu câștigat de Ana Berindei: Tânăra moață a primit trofeul secțiunii Muzică Populară, 9-11 ani, la Festivalul Național-Concurs “LA IZVOR DE CÂNT ȘI JOC” din județul Mureș Tânăra moață Ana Berindei a câștigat, în weekend-ul ce abia s-a încheiat, trofeul secțiunii la categoria Muzică populară, 9-11 ani, în cadrul Festivalului Național-Concurs “LA IZVOR […]