Rămâi conectat

Actualitate

Propunere de reformă administrativă în România: Din 3.200 de localităţi să rămână 400

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Propunere de reformă administrativă în România: Din 3.200 de localităţi să rămână 400

Coaliţia de guvernare a decis ca în perioada următoare, după ce Partidul Social Democrat (PSD) va prelua funcţia de premier, să desfiinţeze mai multe comune din ţară.

Constantin Toma, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România şi primar al Buzăului, a explicat într-un interviu la Antena 3 CNN, cum ar putea să se desfăşoare planul administrativ.

„După alegerile din 2020, în ianuarie 2021, Asociaţia Municipiilor din România a făcut o scrisoare deschisă către toată lumea pentru reforma administrativă. O adevărată reformă administrativă pentru că actuala lege a construcţiilor administrative nu este nici pe departe ceea ce se aştepta.

Ultima reformă administrativă în România a fost făcută în 1968. Am rămas anchilozaţi în acea realitate şi practic suntem singura ţară din Europa fără o reformă administrativă.

România are nevoie de competitivitate. Nu suntem competitivi. Avem o mulţime de cheltuieli imense, cheltuieli cu funcţionarea statului pentru că nu este făcută această reformă administrativă.”, a susţinut Constantin Toma.

Potrivit lui Constantin Toma, „jumătate din populaţia din România trăieşte în condiţii de Ev Mediu”, din cauza lipsei de servicii.

Edilul a dat exemplul Danemarcei, Germaniei şi Franţei, tări unde s-au rezolvat multe dintre probleme odată cu reorganizarea administrativ-teritorială.

„De la o 1388 de UAT-uri, cei din Danemarca au ajuns în prezent la 98 și, practic, niciunul nu este sub 59.000 de oameni. Din 180 un echivalentul consiliilor județene, la noi au mai rămas în momentul ăsta cinci, iată ce înseamnă reforma”, a transmis preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România.

Planul este ca din cele 3.288 de localităţi existente în România, să rămână doar 400.

Referitor la primarii care şi-ar pierde funcţiile în cazul schimbării din punct de vedere administrativ, Constantin Toma a recunoscut că „este o problemă” şi a prezentat cum a fost aceasta rezolvată în alte ţări.

„În Danemarca, înainte de pandemie, ei au avut trei reforme, iar la fiecare reformă, primarii care nu mai erau în funcție deveneau automat până la terminarea mandatului, viceprimari”, a explicat Constantin Toma.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Unificarea impozitului pe salarii cu contribuția la sănătate. Economist: „Această scamatorie financiară dovedește foamea de bani a guvernului și lipsa oricărui scrupul în privința utilizării banilor contribuabililor”

Bera Larisa

Publicat

în

Unificarea impozitului pe salarii cu contribuția la sănătate. Economist: „Această scamatorie financiară dovedește foamea de bani a guvernului și lipsa oricărui scrupul în privința utilizării banilor contribuabililor” Economistul Adrian Negrescu a explicat cum măsura pregătită de Guvern, aceea a unificării impozitului pe salarii cu contribuția de sănătate este o „bombă fiscală”. Acesta critică modul în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea