Propunere de reformă administrativă în România: Din 3.200 de localităţi să rămână 400
Propunere de reformă administrativă în România: Din 3.200 de localităţi să rămână 400
Coaliţia de guvernare a decis ca în perioada următoare, după ce Partidul Social Democrat (PSD) va prelua funcţia de premier, să desfiinţeze mai multe comune din ţară.
Constantin Toma, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România şi primar al Buzăului, a explicat într-un interviu la Antena 3 CNN, cum ar putea să se desfăşoare planul administrativ.
„După alegerile din 2020, în ianuarie 2021, Asociaţia Municipiilor din România a făcut o scrisoare deschisă către toată lumea pentru reforma administrativă. O adevărată reformă administrativă pentru că actuala lege a construcţiilor administrative nu este nici pe departe ceea ce se aştepta.
Ultima reformă administrativă în România a fost făcută în 1968. Am rămas anchilozaţi în acea realitate şi practic suntem singura ţară din Europa fără o reformă administrativă.
România are nevoie de competitivitate. Nu suntem competitivi. Avem o mulţime de cheltuieli imense, cheltuieli cu funcţionarea statului pentru că nu este făcută această reformă administrativă.”, a susţinut Constantin Toma.
Potrivit lui Constantin Toma, „jumătate din populaţia din România trăieşte în condiţii de Ev Mediu”, din cauza lipsei de servicii.
Edilul a dat exemplul Danemarcei, Germaniei şi Franţei, tări unde s-au rezolvat multe dintre probleme odată cu reorganizarea administrativ-teritorială.
„De la o 1388 de UAT-uri, cei din Danemarca au ajuns în prezent la 98 și, practic, niciunul nu este sub 59.000 de oameni. Din 180 un echivalentul consiliilor județene, la noi au mai rămas în momentul ăsta cinci, iată ce înseamnă reforma”, a transmis preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România.
Planul este ca din cele 3.288 de localităţi existente în România, să rămână doar 400.
Referitor la primarii care şi-ar pierde funcţiile în cazul schimbării din punct de vedere administrativ, Constantin Toma a recunoscut că „este o problemă” şi a prezentat cum a fost aceasta rezolvată în alte ţări.
„În Danemarca, înainte de pandemie, ei au avut trei reforme, iar la fiecare reformă, primarii care nu mai erau în funcție deveneau automat până la terminarea mandatului, viceprimari”, a explicat Constantin Toma.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Decizia controversată a Curții de Apel Ploiești a fost practic anulată: „Turul doi înapoi” rămâne o lozincă
Decizia controversată a Curții de Apel Ploiești a fost practic anulată: „Turul doi înapoi” rămâne o lozincă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (ICCJ) a admis, vineri, 25 aprilie 2025, recursul împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploieşti a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin […]
Avertizare hidrologică COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe: Zonele vizate O avertizare cod galben de inundații pentru județul Alba și alte județe fost emisă vineri, 25 aprilie 2025. Atenționarea este valabilă de sâmbătă, 26 aprilie 2025, de la ora 12.00. Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 […]
Noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI, din vară: Deficitul ar putea ajunge la 10%. Alte măsuri luate în calcul de guvernanți pentru a strânge rapid bani la buget
Noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI, din vară: Deficitul ar putea ajunge la 10%. Alte măsuri luate în calcul de guvernanți pentru a strânge rapid bani la buget Din vară, ne așteaptă scumpiri, iar TVA-ul ar putea ajunge la 21%, spun surse Observator, iar impozitele pe locuințe și mașini ar putea fi […]