Profitul OMV Petrom a scăzut cu 15%, din cauza scăderii preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze
Profitul OMV Petrom a scăzut cu 15%, din cauza scăderii preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze
Valoarea veniturilor din vânzări consolidate ale OMV Petrom a scăzut în primul trimestru al anului cu 20% comparativ cu T1/22, ca urmare a prețurilor mai mici la mărfuri și a volumelor mai mici de electricitate vândute, compensate parțial de volume ușor mai ridicate aferente vânzărilor de produse petroliere și gaze naturale.
Grupul a transmis vineri rezultatele financiare neauditate la Bursa de Valori Bucureşti.
Grupul OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru al anului în curs un profit net de 1,481 miliarde lei, cu 15% mai mic faţă de perioada similară din 2022, pe fondul scăderii preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze.
Trimestrul întâi 2023 (T1/23) comparativ cu trimestrul întâi 2022 (T1/22)
Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 20% comparativ cu T1/22, că urmare a prețurilor mai mici la mărfuri și a volumelor mai mici de electricitate vândute, compensate parțial de volume ușor mai ridicate aferente vânzărilor de produse petroliere și gaze naturale.
Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 63% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 36%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat numai 0,1% (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți). Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost în suma de 2.095 mil lei în T1/23, mai mic față de valoarea de 2.241 mil lei din T1/22, în principal pe fondul scăderii prețurilor în segmentul Explorare și Producție.
În segmentul Rafinare și Marketing marjele de rafinare mai mici au fost în mare parte contrabalansate de performanță îmbunătățită a canalelor de vânzări. În segmentul Gaze și Energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale de nivel relativ similar a fost susținut în principal de marjele solide pentru gazele naturale extrase din depozitele de înmagazinare și tranzacțiile cu energia electrică în afară României. Linia Consolidare a avut o contribuție negativă de (205) mil lei în T1/23, reflectând în special creșterea cantităților de produse petroliere în vederea pregătirii reviziei generale planificate a rafinăriei în T2/23, comparativ cu (195) mil lei în T1/22, în principal că urmare a creșterii cotațiilor. Rată efectivă a impozitului pe profit la nivel de Grup CCA excluzând elemente speciale a fost de 16% (T1/22: 17%).
Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acționarilor societății-mama a fost de 1.881 mil lei (T1/22: 1.788 mil lei). Elementele speciale au cuprins cheltuieli nete în valoare de (356) mil lei, în principal aferente pierderilor nete temporare din contractele forward de energie electrică din segmentul Gaze și Energie. Pierderile din deținerea stocurilor au fost în suma de (122) mil lei în T1/23, în principal că urmare a scăderii prețurilor la țiței. În T1/22, elementele speciale au cuprins cheltuieli nete în valoare de (162) mil lei, generate în principal de pierderile nete temporare din contractele forward din segmentul Gaze și Energie, în timp ce câștigurile din deținerea stocurilor au fost în suma de 107 mil lei, în principal că urmare a creșterii prețurilor la țiței. Rezultatul din exploatare în T1/23 a scăzut la valoarea de 1.617 mil lei, comparativ cu 2.185 mil lei în T1/22, influențat în principal de prețurile mai mici ale mărfurilor, efect parțial contrabalansat de scăderea valorii aferente taxelor specifice industriei. Rezultatul financiar net a fost un profit de 154 mil lei în T1/23 comparativ cu o pierdere de (82) mil lei în T1/22, mai ales că urmare a creșterii veniturilor din dobânzi la depozitele bancare. Prin urmare, profitul înainte de impozitare în T1/23 a fost în suma de 1.771 mil lei, mai mic față de valoarea de 2.104 mil lei din T1/22. Impozitul pe profit a însumat (290) mil lei, în timp ce rată efectivă a impozitului pe profit a fost de 16% în T1/23 (T1/22: 17%). Profitul net atribuibil acționarilor societății-mama a fost de 1.481 mil lei (T1/22: 1.748 mil lei). Fluxul de trezorerie din activitățile de exploatare a crescut la valoarea de 4.660 mil lei, comparativ cu 2.640 mil lei în T1/22, în principal că urmare a evoluției favorabile a modificărilor capitalului circulant net. Fluxul de trezorerie extins după plata de dividende s-a concretizat în intrări de numerar de 3.290 mil lei (T1/22: 1.911 mil lei). Investițiile au însumat 959 mil lei în T1/23, cu 52% mai mari față de T1/22, din care suma de 550 mil lei a fost direcționată către Explorare și Producție (T1/22: 453 mil lei). Investițiile din Rafinare și Marketing au fost în valoare de 380 mil lei (T1/22: 121 mil lei), în timp ce investițiile din Gaze și Energie au fost de 17 mil lei (T1/22: 49 mil lei). Investițiile din segmentul Corporativ și Altele au atins suma de 12 mil lei (T1/22: 7 mil lei).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan