Profesorul Ioan Piso refuză să participe la simpozionul organizat de Muzeul Unirii în perioada 3-4 Mai 2012
Profesorul universitar clujean Ioan Piso refuză participarea la simpozionul organizat de Muzeul Unirii în perioada 3-4 Mai 2012 în semn de protest faţă de modul în care s-au desfăşurat lucrările arheologice din Cetatea Alba Iulia.
Cunoscutul profesor universitar clujean Ioan Piso, unul dintrei cei mai cunoscuti epigrafisti din lume, poate chiar cel mai apreciat, a fost invitat personal de catre directorul adjunct al Muzeului National al Unirii Alba Iulia sa participe la Alba Iulia la un simpozion dedicat cercetarilor arheologice de la Rosia Montana, in perioada 3-4 mai 2012.
Reamintim ca anul trecut pofesorul Piso a fost atacat foarte dur si nemeritat de catre directorii Muzeului Unirii si de arheologul Gudea pentru ca a avut curajul sa critice modul in care s-a facut cercetarea arheologica din Cetatea Alba Iulia, prin distrugere cu excavatoarele si macelarire a sitului arheologic al castrului roman.
Iata invitatia si raspusul d-lui profesor Piso
Buna ziua domnule profesor Ioan Piso,
Muzeul din Alba Iulia organizeaza in colaborare cu Universitatea 1 Decembrie 1918 si MNIR un simpozion dedicat cercetarilor arheologice de la Rosia Montana, in perioada 3-4 mai 2012. Va transmitem atasat invitatia de a participa, cunoscand preocuparile Dvs. stiintifice si interesul predilect pentru cercetarea arheologica de la Rosia Montana, precum si un sumar cu draftul de program, in care V-am trecut cu titlu rezervat si pe dvs.
Intreaga manifestare va fi una cu caracter stiintific, in care noi cei care am lucrat in cei peste 10 ani de cercetari arheologice la Rosia Montana, impreuna cu reputati specialisti din tara si strainatate, dorim sa dezbatem in mod constructiv toate aspectele cercetarilor asupra patrimoniului acestei localitati dar si asupra perspectivelor de valorificare a cercetarilor, a patrimoniului si a directiilor noi de cercetare.
In acest context, avem onoarea de a Va invita si speram sa confirmati participarea la aceasta manifestare stiintifica, chiar daca data de desfasurare este atat de apropiata.
Cu respect,
Constantin Inel
Director general adjunct
Muzeul National al Unirii Alba Iulia
Raspunsul d-lui profesor Piso a fost urmatorul
Domnule Constantin Inel,
Invitatia pe care mi-ati facut-o pare a fi una ca oricare alta si totusi nu este; de unde si raspunsul meu neobisnuit.
Cu câteva luni în urma, când v-am reprosat ca ati permis distrugerea partii celei mai spectaculoase a castrului roman din Apulum, mi-ati raspuns, alaturi de directorul general si de „independentul” Nicolae Gudea, cu insulte si calomnii. Ati uitat? Eu nu.
Nu-mi permit sa particip un simpozion care a fost gândit ca un imn de lauda închinat companiei canadiene pentru binefacerile aduse arheologiei românesti. „Asinus asinum fricat”, cum ziceau stramosii nostri romani. Va fi ca în emisiunea lui Tatulici, în care vocile rationale au fost acoperite de huiduielile gloatei si de sunetul argintilor. Nu doresc ca prezenta mea sa constituie un argument ca au existat opinii diferite si dezbateri. Cu „independentii” finantati de companie orice dialog este indecent. Dl Razvan Theodorescu, care a recunoscut într-o emisiune radio ca este consultant al companiei, este mai apropiat de Adrian Gligor, slujbas cu acte în regula al acesteia, decât de mine. Este mai bine sa va discutati afacerile în familie.
În sfârsit, un ultim motiv al refuzului este rolul pe care l-ati jucat în distrugerea în Alba Iulia a celui mai important monument arheologic înca nedezvelit al României. Cine este mai vinovat, un primar ignorant care nu respecta legea sau un arheolog care si-a tradat meseria?
Faptul ca si în luna mai ma voi afla ca visiting professor la Universitatea din Köln nu mai are în acest context nicio importanta.
Îi doresc simpozionului Dumneavoastra succesul pe care îl merita.
Prof. dr Ioan Piso
Membru corespondent al Institutului Arheologic German
Membru al Institutului Arheologic Austriac
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi Cea mai populară sărbătoare a zilei de 4 noiembrie este Ziua bomboanelor (CandyDay). Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante. La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba