Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră
Criza politică din România și posibilele întârzieri în răspunsul politic la dezechilibrele economice de după colapsul guvernului de coaliție ar putea submina unele surse de finanțare externă, a apreciat S&P Global, compania mamă a firmei de rating S&P.
„S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră. Adică „gunoi”. Vom fi suverani din nou. Vom fi călare pe un „gunoi”, dar mândri că va fi al nostru. Izolați de toți, căci gunoiul pute rău de tot. Cauza principală este iminenta tăiere a fondurilor europene în iunie-iulie”, comentează acest anunț profesorul de economie Cristian Păun.
Citește și: Profesorul Cristian Păun: Abia acum vedem efectele unei îndelungi perioade de deficit bugetar excesiv
S&P a subliniat că procesul decizional va deveni mai fragmentat și instabil în lunile următoare, indiferent de rezultat, ceea ce va conduce la „performanțe economice, fiscale și externe mai slabe decât estimările noastre deja pesimiste”.
România deține în prezent un rating de BBB- de la S&P și Fitch, precum și un rating echivalent Baa3 de la Moody’s. Toate cele trei agenții au o perspectivă negativă. Aceste ratinguri reprezintă cele mai scăzute niveluri din categoria investment grade, ceea ce înseamnă că o retrogradare ar plasa România în categoria „junk” (speculativă).
Această categorie este, în general, evitată de investitorii internaționali conservatori, ceea ce ar duce la creșterea costurilor de împrumut.
România se confruntă deja cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depășind 9% din PIB. S&P a declarat că situația politică afectează și principalele surse de finanțare ale țării, iar accesul pe piața Eurobondurilor a fost „slăbit… ceea ce pune presiune pe cursul de schimb și pe piața obligațiunilor interne”.
Leul românesc a scăzut cu aproape 3% față de euro, determinând banca centrală să intervină pentru a încerca să stabilizeze moneda.
Economiștii de la Bank of America estimează că Fitch ar putea retrograda ratingul României cu o treaptă în luna august, având în vedere probabilitatea crescută a unui președinte naționalist și a unei schimbări de guvern, ceea ce adaugă riscuri pe calea consolidării fiscale a țării.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa România înregistrează cea mai mică cheltuială medie anuală cu elevii şi studenţii dintre toate ţările europene incluse în ub raportul privind educaţia publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, raportul […]
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia”
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia” Profesorul de economie Cristian Păun aduce argumente pentru a combate teza că „nu sunt mulți angajați la stat, nu este prea mult loc de reforme, de ajustări, de îmbunătățit în administrația publică centrală […]
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025 Garda Forestieră Alba a confiscat, în primele 5 luni ale anului 2025, peste 2.600 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de aproximativ două milioane de lei, ceea […]