Rămâi conectat

Actualitate

Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră

Ioana Oprean

Publicat

în

Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră

Criza politică din România și posibilele întârzieri în răspunsul politic la dezechilibrele economice de după colapsul guvernului de coaliție ar putea submina unele surse de finanțare externă, a apreciat S&P Global, compania mamă a firmei de rating S&P.

„S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră. Adică „gunoi”. Vom fi suverani din nou. Vom fi călare pe un „gunoi”, dar mândri că va fi al nostru. Izolați de toți, căci gunoiul pute rău de tot. Cauza principală este iminenta tăiere a fondurilor europene în iunie-iulie”, comentează acest anunț profesorul de economie Cristian Păun.

Citește și: Profesorul Cristian Păun: Abia acum vedem efectele unei îndelungi perioade de deficit bugetar excesiv

S&P a subliniat că procesul decizional va deveni mai fragmentat și instabil în lunile următoare, indiferent de rezultat, ceea ce va conduce la „performanțe economice, fiscale și externe mai slabe decât estimările noastre deja pesimiste”.

România deține în prezent un rating de BBB- de la S&P și Fitch, precum și un rating echivalent Baa3 de la Moody’s. Toate cele trei agenții au o perspectivă negativă. Aceste ratinguri reprezintă cele mai scăzute niveluri din categoria investment grade, ceea ce înseamnă că o retrogradare ar plasa România în categoria „junk” (speculativă).

Această categorie este, în general, evitată de investitorii internaționali conservatori, ceea ce ar duce la creșterea costurilor de împrumut.

România se confruntă deja cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depășind 9% din PIB. S&P a declarat că situația politică afectează și principalele surse de finanțare ale țării, iar accesul pe piața Eurobondurilor a fost „slăbit… ceea ce pune presiune pe cursul de schimb și pe piața obligațiunilor interne”.

Leul românesc a scăzut cu aproape 3% față de euro, determinând banca centrală să intervină pentru a încerca să stabilizeze moneda.

Economiștii de la Bank of America estimează că Fitch ar putea retrograda ratingul României cu o treaptă în luna august, având în vedere probabilitatea crescută a unui președinte naționalist și a unei schimbări de guvern, ceea ce adaugă riscuri pe calea consolidării fiscale a țării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea