Profesorii din România, evaluați anual pe o platformă online: Veniturile dascălilor, suplimentate în funcție de performanță
Profesorii din România, evaluați anual pe o platformă online: Veniturile dascălilor, suplimentate în funcție de performanță
Profesorii din România vor trece prin evaluări anuale, pe o platformă specială online. Aceasta va cuprinde analize ale performanței elevilor din clasele și evaluări de la colegi și directorul școlii.
În funcție de ele, veniturile profesorilor vor fi suplimentate. Măsura urmează să fie aplicată la recomandarea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Evaluarea profesorilor ar trebui să ofere o imagine mai clară în ceea ce priveşte impactul fiecărui profesor asupra elevilor și va contribui la o mai bună motivare a cadrelor didactice. Autoritățile lucrează de câteva luni la această platformă.
Daniel David, ministrul Educației: „Am putea să avem această idee de indicatori care să aducă bonusuri şi resurse în plus, lucrăm la acest lucru, dar nu vreau să o leg de salariu, vreau să o leg de venituri suplimentare.”
Măsura este implementată la recomandarea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și urmărește îmbunătățirea calității educației.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Profesorii din România vor fi evaluați anual de pe o platformă online, cu analize ale performanței elevilor și feedback de la colegi și directori ai școlii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influența direct salariul dascălilor. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanța actului de educație.”
Totuşi, sistemul ar putea duce la apariția unor favoruri între cadrele didactice, sau la o rivalitate nesănătoasă, spun dascălii. În plus, trebuie luat în considerare nivelul inițial al elevilor și standardele de evaluare la nivel național, sunt de părere unii profesori.
Daniela Orășanu, directorul unui liceu: „Noi nu avem standarde unice de evaluare, nota 8 de la liceul din Paşcani să fie egală ca performanţa cu un liceu din centrul Bucureştiului. Elevul când vine în clasa a 9-a, el ar putea să aibă un nivel de pregătire egal cu nota 5, ca să-l duc eu pe 7, e o muncă.”
Ovidiu Pânișoară, specialist în formarea cadrelor didactice: „Este o idee bună, dar nu ar trebui să se transforme într-o vânătoare de vrăjitoare, într-o lupă centrată de societate doar asupra profesiei didactice. Oamenii au teoria echității, or să se gândească ”dar de ce să fiu evaluat la fel ca și colegul, care are poate condiții mai bune?”
Reprezentanții sindicatelor din învățământul preuniversitar au transmis că prioritară este legea salarizării, care ar putea lămuri și modul în care vor primi profesorii bonificații.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru energie 2025: Ce ajutor primesc persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor de la 1 iulie
Vouchere pentru energie 2025: Ce ajutor primesc persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor de la 1 iulie De la 1 iulie 2025, românii cu venituri reduse vor continua să primească sprijin pentru plata facturilor, printr-un nou program cu vouchere sau carduri de energie. Măsura se aplică după ce actualul sistem de plafonare a prețurilor […]
Bogdan Glăvan, despre taxele vamale americane: „Popoarele suferă mereu, căci doar ele plătesc taxele, nu guvernanții”
Bogdan Glăvan, despre taxele vamale americane: „Popoarele suferă mereu, căci doar ele plătesc taxele, nu guvernanții” Profesorul de economie Bogdan Glăvan expune problema tragică a taxelor vamale americane, spunând că în acest moment cea mai bună mișcare a țărilor Uniuni Europene este de a scădea propria fiscalitate. Acesta este de părere că „obiceiurile socialiste mor […]