Rămâi conectat

Ştirea zilei

Profesorii din cadrul Comisiei naţionale de istorie au vizitat Cetatea Alba Carolina

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ieri, 20 aprilie a.c., profesorii membri ai Comisiei naţionale de concurs a Olimpiadei de Istorie – faza naţională au vizitat Cetatea Alba Carolina, exprimându-şi totodată mulţumirea şi satisfacţia pentru ceea ce au văzut la Alba Iulia. Cu ochi de expert şi cunoscând evident bună parte din ceea ce oraşul nostru are de oferit, doamnele şi domnii profesori au recunoscut unanim că s-au făcut o serie de progrese importante în restaurarea Cetăţii de tip Vauban şi în redarea ei unui circuit turistic firesc. Asta cu atât mai mult cu cât unii dintre dascălii de istorie prezenţi la Alba Iulia nu se află pentru prima dată în vizită la noi.
„Am vizitat Cetatea de la Alba Iulia acum 10 ani. O regăsesc astăzi într-o prezentare cu totul nouă, deosebit de bine realizată, cu profesionalism, de oameni care înţeleg că recuperarea şi respectarea trecutului este un element foarte important pentru istoria locală şi naţională. Am văzut că lucrurile au fost făcute, subliniez încă o dată, cu profesionalism, cu respectarea planurilor originale. Sper ca după 2-3 ani când voi reveni aici să văd lucrurile finalizate şi să vin cu copiii, cu bucurie aici, la dumneavoastră. Încă o dată felicit pe cei implicaţi în acest proiect de renovare, reabilitare şi de conservare a acestui obiectiv extrem de important. Cu siguranţă văd în Cetatea Alba Carolina un important obiectiv turistic în plan patrimonial, cultural… Abia am fost în martie anul acesta aici cu elevii. Atunci am fost însoţiţi chiar şi de un asistent Comenius din Franţa care a rămas impresionat de tot ceea ce a văzut aici. Cu siguranţă voi reveni cu copiii şi voi duce şi mesajul meu colegilor din judeţul Neamţ pentru a veni la Alba Iulia. Vă felicit încă o dată pentru tot ceea ce aţi făcut şi veţi face aici!”, ne-a declarat domnul Mihai Lostun, profesor de Istorie la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ.
Aceşti oameni deosebiţi cu siguranţă că vor duce cu ei imaginile frumoase din Alba Iulia, evident şi cu criticile pe care le consideră necesare. Un lucru este însă evident şi a fost subliniat de aproape toţi profesorii prezenţi în această săptămână la Alba Iulia (atât cadrele didactice din cadrul Comisiei naţionale de istorie, cât şi de franceză): când există voinţă şi viziune, se pot face lucruri incredibil de frumoase, cum este cazul restaurării Cetăţii Alba Carolina.
„Ce mi s-a părut aici excepţional, dincolo de ideea restaurării, de frumuseţea Cetăţii şi de toate celelalte, realmente mi s-a părut un lucru profesionist: unitatea de concepţie în care este restaurată cetatea. Îmi place că folosiţi elementele naturale, îmi place piatra, îmi plac lemnul, băncile, jardinierele, oazele cu flori şi zona verde. Este o unitate care nu alunecă în monotonie, sunt păstrate proporţiile şi de asemenea consider că aţi avut un peisagist cu gust. Elementele acestea care înfrumuseţează Cetatea dau o pată de culoare, fără însă a îngloba monumentele într-un parc, ci păstrând o armonie între natura vie şi monumentele de arhitectură, păstrând atmosfera de istorie pe care o degajă Cetatea. Parcul din şanţurile Cetăţii se va dezvolta cu timpul, dar omul trebuie să poată savura şi partea de istorie, de atmosferă pe care o creează zidurile, să simtă că se află într-un loc istoric. Asta mi se pare foarte important într-o restaurare de genul acesta. Pe lângă relaxare, vizitatorul trebuie să aibă parte de ceva în plus: provocare la meditaţie şi la cunoaştere. Ideea de parc nu trebuie să devină dominantă în raport cu ideea de istorie. Trebuie păstrat un echilibru; vegetaţia nu trebuie să pună în umbră partea de istorie. Sunt impresionantă de munca de restaurare care s-a realizat aici. M-a impresionat discreţia cu care intervin elementele ambientale, de la terase, la bănci, jardiniere şi toate celelalte, toate sunt discrete şi de bun-gust.
De asemenea, dacă vrem să creăm atmosferă şi să păstrăm o atmosferă istorică aşa trebuie procedat. Nu putem pune un dorobanţ. Mie mi se par potriviţi aceşti soldaţi în uniforme austriece pentru ambianţa Cetăţii din Alba Iulia”, ne-a declarat doamna Gabriela Ionescu, profesor de istorie la Liceul de Transporturi din Arad. Şi dânsa şi-a exprimat dorinţa de a reveni la Alba Iulia, un alt ambasador pe care Cetatea Alba Carolina sperăm că îl va avea în persoana domniei sale: „Eu îmi propun să revin la Alba Iulia împreună cu mai mulţi colegi de-ai mei, dascăli, care la rândul lor vor veni apoi să vadă din nou Cetatea din oraşul dumneavoastră fiind însoţiţi de copiii din clasele lor. Chiar e un loc ce merită văzut. Eu aş aduce aici o mulţime de arădeni să vadă ce e aici, iar pe urmă să iasă în stradă în Arad şi să ceară înfrumuseţarea Cetăţii lor”, a mai declarat doamna profesor Gabriela Ionescu.
Informaţii oferite de Biroul de
presă al GRUP CORINT SA.

Despre SC Grup Corint SA
SC Grup Corint SA este o companie cu capital privat românesc înfiinţată în anul 1991, în judeţul Alba. SC Grup Corint SA este antreprenorul general al lucrărilor care se derulează în Cetatea Bastionară de tip Vauban, datând din sec. XVIII, lucrări care vor aduce beneficii importante economice şi turistice municipalităţii din Alba Iulia. SC Grup Corint SA este un punct de referinţă la nivel naţional în restaurarea monumentelor istorice, având în prezent peste 40 de monumente restaurate printre care amintim: Castelul Huniazilor din Hunedoara, Cazinoul Sinaia, Mănăstirea Sinaia, Turnul Ştefan din Baia Mare, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, Mănăstirea „Sfinţii Voievozi” – Slobozia, Castelul Haşdeu etc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț Un accident mortal a avut loc vineri seara la Lupșa, în județul Alba. Șoferul vinovat a fugit de la fața locului.  Citește și: ACCIDENT rutier la Sebeșel: O vârstnică din Alba a ajuns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea