Rămâi conectat

Curier Județean

Profesor doctor Dorin N. Uritescu, originar din Vinerea, propus pentru acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesor doctor Dorin N. Uritescu, originar din Vinerea, propus pentru acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”

Profesor doctor Dorin N. Uritescu, originar din Vinerea, este propus pentru acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”. Proiectul merge la vot în ședința de Consiliu Local din 25 iulie 2024.

Titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul local al municipiului Alba Iulia.

Dorin N. Uritescu este unul dintre cei mai reputați lingviști din România, nominalizat în Micul Dicționar Enciclopedic al personalităților culturii române. Contribuția sa ca lingvist abordează teme noi de cercetare, propune concepte și categorizări noi în filologia românească, ortografie, frazeologie, stilistică și critica literară.

Din 2005 este doctor în filologie cu distincția Magna cum laude, al Universității București, dar activitatea sa în slujba limbii române a început încă de la absolvirea facultății. Este primul teoretician al figurilor de stil: arhaismul ortografic, echivocul ortografic, este primul cercetător în domeniu care abordează temele noi: importanţa epistemologică a ortografiei, valoarea ei stilistică, este analist al inovărilor lexicale și are contribuții importante în domeniul cultivării limbii române.

Citește și: Dorin N. Uritescu, la 80 de ani! De pe Rio Costa (Râul Coastei, Cugir) la eminent specialist în lingvistică, a parcurs un drum științific lung, riguros și tenace

Este unul dintre cercetătorii limbajului jurnalistic, premiat cu Premiul „Pamfil Șeicaru” al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru aceasta.

Născut în județul Alba, la Vinerea, a păstrat mereu legătura cu județul Alba, de la anii tinereții petrecuți la Alba Iulia, la promovarea acestuia în toate acțiunile sale culturale.

Legat spiritual de Alba și Alba Iulia, Dorin N. Uritescu a ales municipiul Alba Iulia pentru lansarea ultimului său volum de cercetare a limbajului „Ion Creangă, magician al cuvântului”, în toamna anului 2023.

Prof. dr. Dorin N. Uritescu a fost membru al Societățiide de Științe Filologice din România (1986-2021).

A fost Vicepreședinte al Societății Naționale ”Lupta pentru Pace”,1995-2018. A primit Marele Premiu Național pentru Pamflet în 2021, pentru volumul „Mato-Gosso” social și politic postrevoluționar.

A fost distins cu Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I, pentru rezultate de excepție în modernizarea Învățământului Românesc acordată de Ministerul Educației și Culturii în 2006.

A primit Premiul „Vladimir Streinul” pentru stilistică, din partea Societății Scriitorilor „Târgovișteni” pentru volumul Noutăți stilistice.

De asemenea, a mai fost distins cu premiul „Grigore Alexandrescu pentru poezie” – din partea SST, pentru volumul „Pe Rio Costa”, premiul „Alexandru George pentru critică literară”, din partea SST, pentru volumul Pentru o lectură adevărată și o percepere corectă a temei, premiul „Alexandru Vlahuță pentru proză scurtă”- din partea SST, pentru volumul Firimituri literare, premiul de excelență al Primăriei Sectorului 2, București, pentru contribuția deosebită la
dezvoltarea Învățământului Românesc, din partea Primăriei Sectorului 2, Municipiul București în anul 2006, precum și cu „Placheta de Onoare a Primăriei Sectorului 2”, București – din partea Primăriei Sectorului 2 București – pentru prețuire și recunoștință, pentru dăruirea și energia depuse la dezvoltarea și îmbunătățirea Învățământului Românesc în anul 2011.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parc fotovoltaic amenajat între Sâncel şi Blaj, o investiţie de 4,5 milioane de euro

Unirea Ziarul

Publicat

în

Parc fotovoltaic amenajat între Sâncel şi Blaj, o investiţie de 4,5 milioane de euro O firmă din Bucureşti vrea să investească peste 4,5 milioane de euro în amenajarea unei centrale fotovoltaice la ieşirea din Sâncel spre Blaj, pe un teren amplasat în partea dreaptă a drumului judeţean. Firma în cauză a depus solicitare de emitere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea