Profesor de la ASE, despre ”iluzia creșterii economice pe datorie”
Profesor de la ASE, despre ”iluzia creșterii economice pe datorie”
Cristian Păun, originar din Alba Iulia, a făcut pe contul său de socializare o analiză succintă a ”creșterii economice pe datorie”. Profesorul de la ASE examinează modul în care a crescut datoria publică a României din anul 2020 până în 2024, cocluzionând câ ”ne îndreptăm turat spre pragul de 55%”:
”Cîțu a crescut datoria publică ca procent din PIB de la 46,7% în 2020 la 48,5% în 2021. Acum, în 2024, avem un procent cu „doar” 3,5% mai mare, din 2021 încoace, am trecut de 52%, ne îndreptăm turat spre pragul de 55%. Jumătate din procentul acesta din PIB este deținut de creditori internaționali.
Însă, PIB în 2020 era de 251,4 mld. USD, în 2021 de 285,8 mld. USD și în 2024 se estimează un PIB de 376,3 miliarde USD. Acel „doar” 3,5% din PIB se aplică la un PIB umflat prin rostogolirea acestor datorii (plus altele noi) cu circa 100 mld. USD. Eu numesc asta iluzia creșterii economice pe datorie: PIB (numitorul) crește înglobâmd datorie publică acumulată prin deficit excesiv (numărătorul).
Citește și: Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: ”Învățământul universitar, o risipă de timp și de resurse? ”
Procentul se modifică semnificativ doar atunci când dinamica datoriei publice depășește dinamica PIB. În ultimii ani se întâmplă asta, mai intens din 2022 încoace.
E la mintea cocoșului că în ultimii doi ani a fost adăugată o datorie imensă în plus peste cea de după pandemie. E evident cum datoria a început să crească exponențial după 2019, primul an de deficit excesiv. E evident că va crește și mai exponențial în anii ce vin, dacă nu rezolvăm problema deficifului. E evident că problemele structurale presează mult mai puternic pe deficit și nu avem o presiune conjuncturală reală (am scăpat de pandemie dar datoria continuă să accelereze). Este evident că creștem pe caiet, cu cheltuieli nesănătoase în spate, cu efect de antrenare aproape inexistent. Prociclic.
Pentru un nespecialist, un om pregătire zero pe economie și finanțe (nici măcar una rudimentară de liceu), un om cu școala la „și altele”, toate astea nu au cum să fie evidente. Îi scapă sistematic. Nu are ce să își asume. El este perfect. Noi suntem prăpădiții. Alții sunt de vină…
Mă mir că Ciucă îl mai păstrează pe Cîțu în partid. Sunt sigur că și el, și mulți ca el din PNL gândesc la fel, înțeleg fix la fel. Pe față nu îl dau afară. Nu îl mai bagă în nimic, îl vor izola. La cererea liberalilor de stânga, desigur. Trebuie găsit un vinovat. Maurul și-a făcut datoria. Cîțu este de vină pentru tot!
Așteptăm fuziunea totală!” scrie profesroul Păun.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
PROIECT DIGITALIZARE FERA”S EVENTS SRL Numele Beneficiarului : FERA”S EVENTS SRL FERA”S EVENT SRL , cod de identificare fiscala 32833092, inregistrata la Registrul Comertului nr J21/67/2014, cu sediul in Judetul IALOMITA , Sat Boranesti, Com Boranesti, Str. 1 Decembrie 1918 Nr. 143, , deruleaza incepand cu data de septembrie 2024 , proiectul nr 424, intitulat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite