Rămâi conectat

Ştirea zilei

Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: ”Învățământul universitar, o risipă de timp și de resurse? ”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: ”Învățământul universitar, o risipă de timp și de resurse? ”

Cristian Păun, originar din Alba Iulia, profesor la Academia de Studii Economice din București, a adus în atenția publicului o perspectivă asupra sistemului de învățământ universitar, evidențiind problemele și provocările cu care se confruntă acesta în prezent.

Potrivit profesorului Păun, jumătate dintre companiile americane iau în calcul eliminarea completă a cerinței de diplomă de licență în procesul de angajare începând cu anul viitor. Acest aspect ridică semne de întrebare asupra valorii actuale a diplomei universitare și a relevanței acesteia pe piața muncii.

Învățământul universitar este caracterizat drept costisitor, o risipă de timp și resurse pentru mulți, cu o investiție pe credit greu de recuperat. Profesorul Păun argumentează că sistemul avansat de educație, în special cel universitar, a eșuat în livrarea eficientă a cunoștințelor și competențelor relevante.

O critică majoră se adresează profesorilor, pe care autorul îi descrie ca fiind izolați în „turnurile lor de fildeș,” preocupați mai mult de publicarea în jurnale academice decât de furnizarea practică de cunoștințe către studenți. Păun subliniază lipsa experienței practice a multor profesori în colaborarea cu mediul privat și încheierea de contracte de consultanță.

Profesorii sunt, conform autorului, presați să publice în exces pentru a-și asigura carierele, iar acest lucru este considerat adesea inutil în contextul activității didactice. De asemenea, se atrage atenția asupra fenomenului de „scientometrie,” o măsurare iluzorie a valorii academice, care compromite în mod iremediabil educația.

În loc să urmărească criterii utile precum angajabilitatea absolvenților și implicarea mediului privat în planificarea studiilor, universitățile sunt criticate pentru orientarea lor către obiective precum numărul de citări și participarea la topuri internaționale.

Articolul subliniază necesitatea unei schimbări de paradigme în învățământul superior, cu accent pe parteneriate autentice între școli și mediul privat, relevanța planurilor de studiu și pregătirea profesorilor pentru a corespunde nevoilor reale ale pieței muncii.

În concluzie, perspectiva prezentată de Cristian Păun aduce în prim-plan provocări critice cu care se confruntă sistemul de învățământ universitar, provocând la o reflecție amplă asupra modului în care acesta își îndeplinește scopurile și își servește studenții și societatea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

„Îți dau 1.000 de euro, șefule”: Cum a încercat un șofer din Alba care a încercat să mituiască un polițist de la rutieră

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Îți dau 1.000 de euro, șefule”: Cum a încercat un șofer din Alba care a încercat să mituiască un polițist de la rutieră Un bărbat din Alba a fost condamnat de magistrații Tribunalului Alba la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Citește și: Șoferul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea