Rămâi conectat

Curier Județean

Probleme cu finanțarea pentru metroul din Cluj. Când vor începe lucrările pentru realizarea proiectului de mobilitate urbană

Bera Larisa

Publicat

în

Probleme cu finanțarea pentru metroul din Cluj. Când vor începe lucrările pentru realizarea proiectului de mobilitate urbană

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, că finanțarea prin PNRR a metroului de la Cluj întâmpină probleme și că proiectul ar putea fi finanţat din sumele provenite din certificate verzi, pentru că este transport verde, potrivit Agerpres. De partea sa primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, dă asigurări că proiectul privind metroul va fi realizat, precizând că discuţia despre finanţare ”este de natură tehnică”, iar metroul ”are contract de finanţare din fonduri europene”. 

Citește și: Alba Iulia va avea o nouă șosea de CENTURĂ în zona de sud – vest a orașului: A fost semnat contractul pentru achiziția serviciului de proiectare

Marcel Ciolacu a fost întrebat ce sume din cererea de plată numărul 3 vor fi reţinute din cauza neîndeplinirii angajamentelor.

„Sunt trei probleme la cererea de plată 3. Sunt nişte numiri în consiliile de administraţie, la societăţile din energie, unde este un dialog, unde, dacă se va opri o sumă, vom avea între şase şi opt luni de recuperare a acestor bani. Este jalonul cu microîntreprinderile, 206, şi vom vedea care este abordarea Comisiei în continuare.

Altă cale de finanțare

Este problema cu metroul de la Cluj, unde de asemenea căutăm o abordare comună. Acolo au fost două licitaţii. (…) Noi oricum trebuie să reducem 10% din împrumuturi şi presupun că aceşti bani vor fi reduşi din împrumut. Împreună cu ministrul Boloş am început deja demersurile de a găsi altă cale de a finanţa metroul de la Cluj. Metroul de la Cluj nu se făcea cu 300 de milioane cât veneau din PNRR, metroul de la Cluj costă peste două miliarde, deci oricum aveam nevoie de o sumă mai mare.

Avem acces la o sumă de aproximativ 4,5 miliarde din certificate verzi şi acolo încercăm să introducem metroul, pentru că este transport verde”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că din aceste sume ar putea fi finanţate şi alte lucrări pentru metroul din Bucureşti, nu doar pentru cel de la Cluj.

„Eu aş introduce şi porţiune din metroul din Bucureşti. Să mergem să folosim acei bani pentru transport verde, respectiv metrou în Cluj şi Bucureşti”, a afirmat prim-ministrul.

Emil Boc susține că începerea lucrărilor este iminentă

Emil Boc a transmis, duminică, într-o postare pe Facebook, despre transformarea municipiului Cluj-Napoca într-unul mai verde, un pas fiind transformarea unei străzi într-una pietonală şi eliminarea traficului rutier din acea zonă. În acest context, el a fost întrebat, într-un comentariu, despre metrou.

”Dincolo de toate discuţiile din spaţiul public, doresc să ştiţi că Metroul SE FACE!! În octombrie-noiembrie sosesc «cârtiţele» care fac tunelurile pentru metrou şi încep lucrările propriu-zise. Acum se lucrează la devierea utilităţilor, au fost făcute exproprierile şi se pregăteşte prima staţie din Floreşti, de unde vor intra «cârtiţele» în subteran. Discuţia despre finanţare este de natură tehnică, metroul are contract de finanţare din fonduri europene”, a răspuns Emil Boc.

Comisia Europeană ar urma să retragă finanţarea de 300 de milioane de euro pentru metroul din Cluj, surse guvernamentale afirmând că se caută acum variante alternative de finanţare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL la Galda de Jos: Bărbat REȚINUT după ce și-a BĂTUT sora. Polițiștii au emis și ordin de protecție

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL la Galda de Jos: Bărbat REȚINUT după ce și-a BĂTUT sora. Polițiștii au emis și ordin de protecție Un bărbat din Glada de Jos a fost REȚINUT după ce și-a BĂTUT sora. Polițiștii au emis și ordin de protecție pe numele acestuia. Potrivit IPJ Alba, la data de 2 septembrie 2024, în jurul orei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea