Rămâi conectat

Curier Județean

Primarii din ACoR Alba vor cere Guvernului rezolvarea urgentă a problemelor cu care se confrunta

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

URS Construct

În perioada 17-20 februarie va avea loc la București cea de-a XVI-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România, cea mai puternică structură asociativă de acest gen din România.

Având în vedere importanța prezentării problemelor cu care se confruntă comunele din județul Alba ca urmare a unor grave sincope în procesul de descentralizare, precum și a diminuării capacității administrative a autorităților administrațiilor publice locale, apreciind importanța dezvoltării satului românesc ca sat European și, implicit, a creșterii capacității administrative a acestora, primarii din Filiala Județeană Alba a Asociației Comunelor din România (AcoR) vor cere guvernanților rezolvarea urgentă a problemelor cu care se confruntă.

Potrivit primarului Gheorghe Damian, președintele Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România, în  acest sens Consiliul director al Filialei Județene Alba a ACoR a organizat în data de 31 ianuarie 2013, la Primăria comunei Bistra, o întâlnire cu primarii comunelor din zona munților Apuseni, iar în 5 februarie 2013 la Alba Iulia a avut loc întâlnirea cu primarii comunelor din restul județului. Principalele problem identificate de primarii de  comune din județul Alba sunt:

– Realizarea urgentă a cadastrului general de către Agenția Națională de Cadastru și publicitate Imobiliară – acest lucru ar duce la posibilitatea întabulării direct de pe titlul de proprietate a terenurilor de către Oficiu de Cadastru și Publicitate Imobiliară, fără ca proprietarul să mai fie nevoit să cheltuie o groază de bani pentru plata experților și altor taxe.

– Deblocarea posturilor din administrația publică locală de căre Ministerul Administrației – ”Pornind de la principiul descentralizării și autonomiei locale, nu putem să fim eficienți și să avem pretenția unui act administrative de calitate atâta timp cât avem primării care funcționează cu patru angajați”, explică primarul Damian.

– Imposibilitatea achiziționării de tehnică de calcul și alte obiecte de inventar – ”Trăim în era informaticii, ori este inadmisibil ca în condițiile în care la primărie ți se strică un calculator sau o imprimantă, să nu ai voie să le înlocuiești, fiind nevoiți de multe ori să se lucreze cu calculatoarele personale”, mai spune primarul Ciugudului.

– Rezolvarea urgentă de către Ministerul Agriculturii împreună cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a problemelor cu care se confruntă comunele în implementarea proiectelor cu finențare europeană pe Măsurile 322 și 125, dar și pe Axa LEADER – procedurile greoaie și de lungă durată pentru achiziții; asigurarea de către Trezoreria Națională de credite nepurtătoare de dobânzi și comisioane pentru asigurarea TVA-ului și a cheltuielilor neeligibile, știut fiind faptul că bugetele comunelor nu au de unde să suporte aceste sume; mărirea numărului de specialiști din OJPDRP și CRPDRP – lipsa personalului din aceste două instituții face ca perioada de implementare a unui proiect să fie prelungită nejustificat; la întocmirea proiectelor și a documentației de finanțare, primăriile să fie scutie de plata avizelor până la semnarea contractului de finanțare.

– Îngrădirea consumului de carburant (75 l/lună), face ca un primar care are treabă la București la începutul lunii să fie nevoit să aștepte în capitală până luna următoare ca să se poată întoarce acasă.

– Abrogarea legii 333/2003 care ”obligă primarii să organizeze paza comunală, ca pe vremea odiosului, când era pus țăranul cu bâta să-l păzească pe milițian. În aceste vremuri, când infractorii sunt greu de prins cu mașini dotate corespunzător este greu de crezut că poate fi prins de un cetățean venit poate de la schimbul doi oboist. Oricum există pentru comunele cu buget mai generos legea Poliției Locale, însă pentru restul considerăm munlt mai efficient un program național desfășurat în parteneriat cu Poliția prin care fiecare comună să fie supravegheată video”, precizează primarul Gheorghe Damian.

– Asigurarea egalității  de tratament juridic referitor la migrația politică prin stabilirea de sancțiuni similare pantru demnitari fie ei parlamentari sau aleși locali.

Pot spune cu reală satisfacție că atât întâlnirea de la Bistra cât și cea de la Alba Iulia au fost cu adevărat întâlniri de lucru în care, pe lângă problemele pe care le-am strâns de la fiecare coleg, au avut loc și schimburi de bune practici. Am convingerea că problemele cu care mergem la București își vor găsi rezolvarea la nivel de guvern, astfel încât îmbunătățirea actului administrativ și dezvoltarea satului românesc  să fie una sănătoasă”, concluzionează Gheorghe Damian, președintele Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule Un tânăr din Blaj a fost REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan. Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule. Citește și: Tânăr de 24 de ani, din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea