Prima ediţie a Universităţii de vară de restaurare de monumente şi situri se desfăşoară la Bucium
În perioada 17 iulie – 27 iulie se va desfăşura la Bucium, în judeţul Alba, un proiect ce îşi propune salvarea patrimoniului rural neprotejat, încă existent in situ. Este practic prima ediţie a Universităţii de vară de restaurare de monumente şi situri desfăşurată sub înaltul patronaj al Academiei Române. Scopul acestui eveniment este sensibilizarea localnicilor şi administraţiilor locale vizavi de valoarea moştenirii de care beneficiază şi de importanţa salvării obiectelor de patrimoniu rural în vederea restaurării, clasificării şi introducerii lor în programe de dezvoltare durabilă. Specialiştii cred că modelul Bucium ar putea deveni repetabil în orice comună/sat din România. La proiect vor participa studenţi şi masteranzi în arhitectură. Rezultatele Universităţii de vară de la Bucium vor fi editate într-un volum intitulat Caiet Patrimoniu Bucium care va constitui şi documentaţia necesară propunerilor de clasare, ulterioare. Comuna Bucium a fost aleasă ca loc de desfăşurare a primei ediţii a Universităţii de vară de restaurare pentru că, aşa cum se arată într-un comunicat de presă, „arhitectura vernaculară a satelor a suferit grave mutilări”. „Modelul propus pentru Bucium încearcă să provoace găsirea soluţiilor pentru salvarea patrimoniului rural neprotejat, încă existent in situ, precum şi reconceptualizarea vieţii lui, ceea ce se întâmplă de exemplu în Franţa prin misiunea de lungă durată exersată de către „Fondation du Patrimoine””. Una dintre clădirile vizate este şcoala veche din Bucium, „o perlă albă între perle negre”, construită în perioada 1884-1900 de către un arhitect italian necunoscut. Aceasta a fost iniţial o proprietate privată iar ulterior a avut mai multe funcţiuni: în 1918 – prefectură, în 1921 – primărie iar din anul 1935 până în ultima vreme, când a fost destinată demolării – şcoală.
Universitatea de vară de la Bucium se deschide duminică, 17 iulie, la ora 12.00, cu prezentarea organizatorilor şi cursanţilor; ziua de luni, 18 iulie, este destinată activităţilor didactice şi dezbaterilor; de marţi 19 iulie până în 26 iulie vor avea loc activităţi pe teren, realizarea schiţelor/planurilor şi colocvii; în 27 iulie, ultima zi a Universităţii, la ora 12.00 este programată festivitatea de închidere, urmată de o masă câmpenească şi concert tradiţional buciuman.
La prima ediţie a Universităţii de vară de la Bucium participă cadre didactice şi arhitecţi din ţară şi străinătate: Christoph Machat, dr, membru al Comitetului director ICOMOS International; Ştefan Mănciulescu, arhitect şef monumente istorice în Franţa, profesor la Şcoala Chaillot; Sultana Avram conf. dr. antropolog cultural, Universitatea Lucian Blaga Sibiu; Silvia Oosveen, arhitect, membru al Romanian Heritage Foundation; Ciprian Ştefan, şef secţie muzeul ASTRA Sibiu; Horia Ciugudean, conf. dr. cercetător la Muzeul Unirii Alba Iulia; Mihai Opreanu, conf. dr. arhitect, Facultatea de arhitectură şi urbanism Ion Mincu; Ioana Bogdan Cataniciu, dr. cercetător în arheologie şi Corina Lucescu, lector drd. arhitect, Facultatea de Arhitectură, Universitatea Spiru Haret. (I.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești”
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești” În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă. […]