Prevederea din Codul rutier care duce la tot mai multe tragedii pe şosele. Aproape 2.000 de oameni au murit anul trecut în accidente rutiere în România
Dacă legislaţia n-ar fi atât de permisivă cu cei care greşesc, poate am avea mai puţine accidente pe şoselele României. Specialiştii din domeniul siguranţei rutiere spun că este anormal ca un șofer care produce un accident cu victime să fie cercetat civil pentru drama pe care o provoacă. În lipsa unei legislaţii mai dure, activiştii avertizează că avem toate şansele ca şi la sfârşitul lui 2017 să fim din nou țara din Uniunea Europeană în care mor cei mai mulţi oameni în accidente rutiere.
Cătălin Codescu, directorul Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie: „Prevederile codului penal care au fost modificate în 2014 şi care au dezincriminat vătămarea corporală din culpă până la 90 de zile de îngrijire medicală. Acest lucru a general migrarea din zona de cauze penale spre cauze civile a 90 la sută din dosare care erau în instrumentare”.
Situația este o anomalie în Codul Rutier, spun specialiştii. Iar efectele unei legislaţii permisive se oglindesc în numărul tot mai mare de tragedii de pe șosele.
Cătălin Codrescu: „Fără să existe răspundere penală a autorului accidentului Obligaţia de despăgubire civilă este preluată de contractul de asigurare. Sancţiunile la regimul rutier nu sunt foarte drastice iar aceasta generează o lipsă de responsabilittate pentru foarte mulţi conducători auto.”
Este una dintre explicațiile pentru care în România au murit anul trecut în accidente rutiere aproape 2.000 de oameni conform datelorn INS.
Activiștii din România spun că una dintre cauzele pentru care se produc foarte multe accidente rutiere este tocmai legislația slabă. Drept exemplu, INS arată că pentru anul trecut polițiștii au fost chemați la peste 30.000 de accidente rutiere din care au rezultat peste 41.000 de victime, dintre acestea aproape 2.000 au decedat.
România și Bulgaria sunt fruntașele Uniunii Europene la capitolul accidente rutiere. Conform statisticilor UE, anul trecut, în România, la fiecare milion de locuitori, 97 au pierit în accidente. Ne depăşeşte doar Bulgaria, cu 99 de decese la milion. În Letonia se înregistrează 80 de decese la un milion din cauza accidentelor rutiere, iar în Polonia 79.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor