Preşedinte PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian: Dacă moţiunea de cenzură va trece, asumarea guvernării e un act de responsabilitate politică
Azi, 27 aprilie, e o zi importantă pentru democraţia firavă a acestei ţări şi pentru ceea ce va însemna de acum înainte guvernarea unui stat cu o economie în care problemele structurale se acutizează cu fiecare zi care trece, sub coordonarea stângace a guvernului Ungureanu. Tratată ca un act de imagine al partidelor aflate în Opoziţie, cu scopul câştigării punctelor atât de importante într-un an electoral, dezbaterea de azi are un cu totul alt fundament. Politica guvernamentală din acest moment nu permite altă soluţie decât aceea a îndepărtării de la putere a celor care au uitat demult pe cine reprezintă şi ce datorie au faţă de noi. Politicianismul cu care oamenii s-au obişnuit în anii electorali nu are de această dată relevanţă dintr-un motiv simplu, rămânerea la guvernare a coaliţiei portocalii înseamnă fără doar şi poate compromiterea oricărei şanse de viziune economică, de prognoză bazată pe un plan concret de dezvoltare a unui mediu privat sufocat de taxe şi impozite care să alimenteze un buget naţional sleit de clientela politică ce ştie că sfârşitul e aproape.
În acest moment nu mai este vorba despre folosirea unei pârghii democratice, ci despre dezbaterea cu seriozitate a unor teme legate de un stat aflat în disoluţie, de un sistem de guvernare care se întoarce împotriva oamenilor pe care ar trebui să-i apere, de asumarea responsabilă a unor soluţii care să nu ţină cont de apropiatele alegeri. Aud peste tot cum politicienii îşi fac calcule, dacă e bine sau nu să intrăm la guvernare, dacă o eventuală colaborare cu UDMR mai este posibilă, dacă un astfel de gest nu ne compromite prin erodare şansele electorale. Pentru mine însă, ca tânăr implicat în mediul politic, lucrurile arată în felul următor – fără discursuri sofisticate, fără calcule reci şi uneori absurde, doar cu asumarea actului de guvernare de a doua zi după ce acest guvern îşi face bagajele. Timpul şi situaţia în care ne aflăm nu permit nicio altă abordare, ori avem tăria de caracter necesară de a veni în faţa oamenilor şi a spune ce putem face în următoarele şase luni pentru această ţară, ori ne pierdem în discuţii despre guvernarea tehnică, fără proiecte concrete şi pregătim alegerile ca un aparat profesionist, dar mânat mai degrabă de forme şi nu de conţinut. Pentru mine, fiecare zi care trece antrenează pentru populaţie costuri mai mari decât suntem dispuşi să credem atunci când facem calcule legate de câte voturi mai sunt necesare pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. Acum nu mai poate fi vorba despre un joc politic şi nici despre apărarea unui interes politic imediat, ci despre capacitatea unui întreg sistem de a mai răspunde cerinţelor unei societăţi care nu mai crede în instituţiile unui stat în care tot mai mulţi români se simt străini.
În acest moment, atât PSD, cât şi PNL sunt în măsură să guverneze această ţară pe care oricum o vom guverna din luna noiembrie a acestui an, dar peste şase luni lucrurile vor arăta mult mai rău decât acum, pentru această societate. Moţiunea de cenzură nu este un exerciţiu de imagine, ci transmiterea unui mesaj de competenţă şi de responsabilitate în raport cu o stare de fapt care ne afectează pe toţi. Aici şi acum nu este vorba despre o încercare menită să aducă puncte electorale unei alianţe politice care oricum stă bine în sondajele de opinie, ci despre ideea că lucrurile nu mai pot continua aşa sub oblăduirea unui guvern şantajabil şi slab pregătit. Dacă azi moţiunea de cenzură va trece, USL are obligaţia să preia guvernarea şi să pregătească economia pentru anul care va urma, nu numai obligaţia de a pregăti duminica speranţei noastre, duminica alegerilor. De fapt, avem obligaţia ca în 2012 să schimbăm România şi asta nu e o datorie politică, ci una morală, desigur pentru cei care înţeleg să transfere acest concept în actul de guvernare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
20 ianuarie | Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Eftimie cel Mare, născut din pântece sterp și neroditor
20 ianuarie | Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Eftimie cel Mare, născut din pântece sterp și neroditor În fiecare an, în data de 20 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe preacuviosul părinte Eftimie cel Mare. La fel ca și în cazul Sfântului Ioan Botezătorul, Eftimie se naște din pântece sterp și neroditor. Pavel și […]