Rămâi conectat

Cultură Educație

Povestea dispariției Festivalului „Dilema Veche” de la Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Alba, a explicat pentru ziarulunirea.ro de ce Festivalul “Dilema Veche”, a cărui primă ediție a avut loc anul trecut (2011) la Alba Iulia și care a înregistat un succes notabil la publicul albaiulian, nu a mai avut loc și în acest an, așa cum se anunțase inițial.

Criza financiară pe de-o parte și lipsa unui cadru juridic adecvat, care să îi confere Consiliului Județean Alba certitudinea proprietății asupra investiției în evenimentul cultural, sunt motivele pentru care festivalul nu a mai fost organizat și în 2012.

Din fericire există premise foarte serioase ca acest festival să revină curând la Alba Iulia și să fie crescut ca “brand” cultural al județului.

„Am discutat cu Mircea Vasilesu, Festivlul Dilema Veche de la Alba Iuia este un proiect care din păcate a fost afectat de criza economică. Nu renunțăm dar pe de altă parte nici nu vrem să creăm un produs cultural care să moară după 2-3 ediții. Fiindcă nu ne permitem.

Cred că ați observat faptul că edițiile evenimentelor culturale ale Consiliului Județean Alba se află la numărul VII, VIII, mai avem și boboci – cum este Festivalul de Jazz și nu ne permitem din punct de vedere financiar, din punctul de vedere al imaginii culturale a județului Alba, să creăm doar așa, flash-uri culturale, care ne încântă 3 zile, care aduce în discuție Alba pentru un an de zile și apoi pleacă sau de mută în alt oraș (…)

Considerăm că Dilema poate însă deveni un festival multicultural, un festival elitist, un festival care să conțină de toate, pe un backround de patrimoniu – vezi Biblioteca Batthyaneum; cele două valori culturale, Arhidioceza Romano-Catolică și Arhiepiscopia Ortodoxă – și în contextul acesta credem că și-ar avea locul. Este pe o nișă culturală, e pe o nișă ofertantă și atunci este foarte important să instituționalizăm Festivalul “Dilema Veche” aici, la Alba Iulia. și în acest sens am cerut colegilor de la Dilema, in urma discuțiilor cu reprezentantii  trustului “Adevărul”, care deținea marca “Dilema Veche”, crearea formei instituționalizate, respectiv a unei asociații Festivalul „Dilema Veche” care să devină un brand cultural al județului Alba”, a mai declarat Dan Popescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea