Plata cu cardul în 2018. Cine va controla dacă firmele și instituțiile au POS-uri
Ministerul de Finanțe a emis un proiect de ordin potrivit căruia inspectorii din cadrul ANAF pot verifica magazinele, firmele și instituțile publice dacă aplică legea privind introducerea sistemelor moderne de plată, mai exact plata cu cardul, scrie legestart.ro.
De la 1 ianuarie 2017, plata cu cardul este acceptată la orice societate comercială care are vânzări de mai mult de 123 lei pe zi, și cu atât mai mult la instituțiile publice care încasează taxe, impozite, amenzi. Actul normativ stabilește, de asemenea, o serie de fapte ce constituie amenzi/contravenții, sumele putând ajunge și până la 50.000 lei amendă, dar nu prevede care sunt organele de control, din cadrul Ministerului de Finanțe, ce vor face aceste verificări.
Potrivit legestart.ro, proiectul de ordin pus în dezbatere publică pe pagina ministerului de Finanțe clarifică acum aceste verificări – cum se vor face şi de către cine.
Art. 1
(1) Organele de control abilitate de Ministerul Finanțelor Publice pentru aplicarea prevederilor art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare, sunt organele de control din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
(2) Prin excepție de la alin. (1), competența de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 193/2002, cu modificările și completările ulterioare, la operatorii economici prevăzuți la art. 3 pct. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 94/2011 privind organizarea şi funcţionarea inspecţiei economico-financiare aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 107/2012 cu modificările ulterioare, revine persoanelor din cadrul aparatului de inspecție economico-financiară, așa cum este definit de art. 3 alin. (1) din Normele metodologice privind înființarea, organizarea și funcționarea inspecției economico-financiare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 101/2012.
După finalizarea procedurii de dezbatere publică, Ordinul va fi semnat de ministrul de Finanțe și publicat în Monitorul Oficial, când va intra imediat în aplicare.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
REGES-ONLINE: Noua procedură de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din Registrul general de evidență a salariaților din România
REGES-ONLINE: Noua procedură de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din Registrul general de evidență a salariaților din România A fost emis și publicat în Monitorul Oficial un ordin al ministrului Muncii pentru aprobarea Procedurii de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din Registrul general de evidență a salariaților – REGES-ONLINE […]
MAI: Noi constrângeri pentru persoanele care nu-și declară reședința reală. Amendă dacă locuieşti în altă parte
MAI: Noi constrângeri pentru persoanele care nu-și declară reședința reală. Amendă dacă locuieşti în altă parte Au apărut noi constrângeri pentru persoanele care nu-și declară reședința reală. Până pe 10 iunie 2025 persoanele aflate în chirie sau ,,în gazdă” trebuie să anunțe adresa unde locuiesc efectiv pentru a evita sancțiuniile prevăzute de lege. Legea spune […]
Ajutoare pentru pensionari 2025: Ce categorii de persoane vor beneficia de sprijin și ce vor primi acestea
Ajutoare pentru pensionari 2025: Ce categorii de persoane vor beneficia de sprijin și ce vor primi acestea Pensionarii care sunt eligibili, de la începutul lunii iunie 2025, urmează să primească pe carduri, fără să mai fie nevoiți să depună și alte acte, prima tranșă din banii din ajutorul promis acestora cu venituri mici și pentru […]