Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

pesurse.ro: Draftul proiectului pentru exploatarea aurului la Roșia Montană

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Site-ul pesurse.ro a fost primul care a prezentat, luni după-amiază, documentația (aflată încă lucru la nivelul autorităților române) care reglementează exploatarea aurului de la Roșia Montana. Surse din Guvern au declarat că aceste documente sunt încă în stadiul de draft și că statul român negociază în continuare.

Potrivit sursei citate președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a trimis în data de 2 august o adresă către toți președinții de Consilii Județene în care le trimite actele “spre consultare”. Acesta a cerut ca punctele de vedere să fie trimise până la data de 5 august către Uniunea Națională a Consiliilor Județene din Romania, acolo unde el este președinte, respectivele opinii “urmând sa fie structurate într-un document comun ce va reprezenta punctul de vedere oficial al UNCJR și va fi transmis inițiatorului”.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Inițiatorii proiectului sunt Ministerul Mediului (Rovana Plumb), Ministerul Culturii (Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (ministru delegate Dan Șova) și Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (preşedinte Gheorghe Duțu). De asemenea, vor da avize Ministerul Dezvoltării Regionale ( Liviu Dragnea), Ministerul Agriculturii (Daniel Constantin), Ministerul Finanţelor (Daniel Chițoiu), Ministru delegat pentru buget (Liviu Voinea), Ministerul Economiei (Varujan Vosganian), Ministerul Justiţiei (Robert Marius Cazanciuc).

PRINCIPALELE PREVEDERI SUNT:

1. Statul român va deține 25% din capitalul social al RMGC pe toată durata licenței
2. România va încasa 5,2 miliarde de dolari la bugetul de stat și bugetele locale
3. Se vor înființa 3.200 de locuri de muncă
4. România va primit 6% din valoarea aurului extras
5. Se vor investi 100 de milioane de dolari în proiecte de conservare a patrimoniului cultural, amenajarea de trasee turistice, muzee
6. Împădurirea a 1.000 ha de teren
7. Dreptul de concesiune asupra imobilelor din perimetrele proiectelor miniere va fi atribuit direct RMGC pe o perioada de 49 de ani. Licenţa de exploatare se poate prelungi pe perioade de până la 20 de ani
8. Statul român va fi participa la toate adunările generale ale acţionarilor. Consiliul de Administraţie va fi format din 9 membri din care 3 vor fi ai statului român.
9. RMGC are dreptul de a exploata numai minereurile auro-argentifere de la Roşia Montană
10. Litigiile vor fi soluţionate de Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris

Prevederi despre mediu:

11. RMGC va aduce garanții financiare pentru închiderea minelor și reabilitarea zonei. Costurile totale sunt estimate la 146 milioane de dolari.
12. RMGC va depune o garanție de risc de mediu: 25 de milioane de dolari
13. Cianura se va folosi doar în perimetrul uzinei, în circuit închis într-un mediu controlat şi monitorizat în permanenţă. Apele acide vor fi neutralizate și curățate
14. Se va respecta o limită de cianură mai mică decât standardele Uniunii Europene, respectiv maximum 7 ppm la descărcare în iazul de decantare

Programul de derulare a exploatării:

Până în martie 2014, toate ministerele și primăriile trebuie să dea toate avizele, hotărârile și deciziile necesare derulării proiectului.

1. Aprobarea PUZ Zona Industrială – Decembrie 2013
2. Finalizarea dobândirii dreptului de folosinţă asupra imobilelor din perimetrul de exploatare – Mai 2014
3. Scoaterea imobilelor din Fondul Forestier – Mai 2014
4. Scoaterea imobilelor din circuitul agricol – Iunie 2014
5. Obţinerea Autorizaţiei de Construire – Iunie 2014
6. Construirea propriu-zisă a facilităţilor de exploatare şi producţie – Iunie 2014 – Noiembrie 2016
7. Demararea propriu-zisă a exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană – Noiembrie 2016

Alte prevederi:

1. Societății RMGC i se va pune la dispoziție dreptul de folosinţă asupra tuturor imobilelor situate în perimetrul licenţei de exploatare.
2. Proiectul va fi declarat ca fiind de utilitate publică
1. MINVEST, REMIN, Administraţia Naţională Apele Române, precum şi orice alte instituţii sau autorităţi publice centrale sau locale vor încheia cu RMGC contracte de concesiune pentru imobilele pe care le au în administrare sau, după caz, în proprietate, aflate în cadrul perimetrului minier Roşia Montană.
2. Ministerul Mediului va scoate prin Hotărâri de Guvern suprafeţe de până la 255 hectare de teren forestier din cadrul perimetrului minier Roşia Montană.
3. Exproprierea imobilelor se va face în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Expropriator este Statul român. Plata despăgubirilor către proprietari se va face de către RMGC.
4. RMGC poate apela la scoaterea de terenuri din circuitul agricol și fondul forestier și tercerea lor în domeniul intravilan. RMGC va avea obligatia de a finaliza refacerea suprafetei de pajiste in termen de 3 ani de la data la care le-au fost puse la dispozitie terenurile
5. RMGC are dreptul să utilizeze şi să schimbe folosinţa oricăror imobile din cadrul perimetrului proiectelor miniere respective, inclusiv a celor cu destinaţie specială, cu condiţia realizării pe alte amplasamente, pe cheltuiala sa, a unor imobile cu destinaţie similară, cu respectarea documentatiilor de urbanism aprobate.
6. RMCG poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier, în scopul protejarii acestora.

Documentele oficiale: Acordul Guvern – RMGC, Legea, Expunerea de motive, Anexa 1 – Proiecții financiare, Anexa 2 – Grafic de autorizare pot fi descărcate de pe site-ul pesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii

Ziarul Unirea

Published

on

Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii O fostă șefă a Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea