Rămâi conectat

Actualitate

Peste 900 de copii din cadrul DGASPC Alba încep noul an şcolar în condiţii bune

Alexandra Mates

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Noul an şcolar 2012 – 2013 debutează sub auspicii bune şi pentru copii instituţionalizaţi din judeţul Alba. Potrivit datelor care ne-au fost puse la dispoziţie prin amabilitatea d-lui prof. Sorin Valerian Chirilă, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba (DGASPC Alba), în sistemul de protecţie specială a judeţului Alba, la data de 1 septembrie a.c., erau cuprinşi un număr de 1168 de copii/tineri. Dintre aceştia, un număr de 914 copii sunt cuprinşi în noul an şcolar, într-o formă de învăţământ. 38 de prichindei intră în acest an şcolar în prima formă de pregătire – grupa zero. Pentru toţi au fost achiziţionate rechizite şcolare, ghiozdane/rucsacuri  dar şi materiale cultural-sportive. Iată care este structura centrelor sau serviciilor de tip rezidenţial în care sunt curpinşi copii în cadrul DGASPC Alba:

 *În servicii de tip rezidenţial aflate în structura DGASPC Alba  – 243 copii;

Din cei 243 de copii/tineri ocrotiţi în cadrul centrelor rezidenţiale aflate în structura DGASPC Alba, un număr  de 224 copii, cu vârsta ≥ cu 7 ani, urmează o formă de învăţământ în anul şcolar 2012 – 2013, la care se adaugă 5 copii care intră în acest an şcolar în grupa 0.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 326 din 8 iulie 2003 (*actualizată*), pentru aceştia au fost achiziţionate, pentru anul şcolar 2012-2013, rechizite şcolare, ghiozdane/rucsacuri şi materiale cultural-sportive în valoare de 41856,93 lei (cu TVA).

* În servicii de tip rezidenţial aflate în parteneriat public/privat –   257 copii;

Din cei 257 de copii/tineri ocrotiţi în cadrul centrelor rezidenţiale aflate în parteneriat public/privat, un număr  de 198 copii, cu vârsta ≥ cu 7 ani, urmează o formă de învăţământ în anul şcolar 2012 – 2013, la care se adaugă 13 copii care intră în acest an şcolar în grupa 0.  Achiziţionarea celor necesare pentru începerea anului şcolar intră în obligaţia partenerilor, cu respectarea încadrării în sumele de bani primite  lunar pentru copiii ocrotiţi în cadrul serviciilor de tip rezidenţial, dar şi din contribuţia proprie.

 *În servicii de tip rezidenţial aflate în subordinea organizaţiilor private autorizate – 78 copii

Din cei 78 de copii/tineri ocrotiţi în cadrul centrelor rezidenţiale aflate în subordinea organizaţiilor private autorizate, un număr  de 73 copii, cu vârsta ≥ cu 7 ani, urmează o formă de învăţământ în anul şcolar 2012 – 2013.

Achiziţionarea celor necesare pentru începerea anului şcolar intră în obligaţia organizaţiilor private autorizate.

* În servicii de tip familial – reţeaua de asistenţă maternală – 193 copii;

Numărul de asistenţi maternali profesionişti angajaţi în cadrul DGASPC Alba era, la 1 septembrie a.c., de 112 persoane. Din cei 193 de copii ocrotiţi în reţeaua de asistenţă maternală, un număr de 85 copii, cu vârsta ≥ cu 7 ani, urmează o formă de învăţământ în anul şcolar 2012 – 2013, la care se adaugă 6 copii care intră în acest an şcolar în grupa 0.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 326 din 8 iulie 2003 (*actualizată*) şi a Ordinului nr. 36 din 19 mai 2003 privind   modalitatea de decontare a cheltuielilor efectuate de către asistenţii maternali profesionişti pentru creşterea şi îngrijirea copiilor aflaţi în plasament sau încredinţare, aceştia beneficiază:

–          lunar de sume de bani pentru: drepturi materiale (achiziţionarea de materiale igienico-sanitare, jucării, rechizite, materiale cultural-sportive, transport), cheltuieli de hrană, cheltuieli de locuit, nevoi personale             (  28lei/lună pentru copii cu vârsta între 3-18 ani);

–         trimestrial de sume de bani pentru echipament ( articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate sezonului, servietă, ghiozdan, scutece, biberoane);

–         semestrial de sume de bani pentru cazarmament ( saltea, pătură, cearşaf de pat, faţă de pernă, prosop mic, prosop de baie, faţă de masă, cuvertură de pat, perdea, draperie, muşama).

 * În servicii de tip familial – plasament la rude, familii/persoane – 397 copii.

Din cei 397 de copii/tineri aflaţi  în plasament familial la rude, familii/persoane un număr  de 296 copii, cu vârsta ≥ cu 7 ani, urmează o formă de învăţământ în anul şcolar  2012 – 2013, la care se adaugă 14 copii care intră în acest an şcolar în grupa 0.

            Copiii/tinerii aflaţi  în plasament familial la rude, familii/persoane primesc o indemnizaţie lunară în cuantum de 97 lei.

  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba este instituţia care oferă asistenţă şi sprijin pentru copii, familie, persoane singure, persoane vârstnice, persoane aflate în nevoie, abuzate, marginalizate sau cu dizabilităţi  şi are responsabilitatea dezvoltării şi diversificării serviciilor sociale specializate, în funcţie de nevoile sociale identificate, cu scopul prioritar de a menţine funcţionalitatea socială a persoanei, urmărind reinserţia în mediul propriu de viaţă familial şi comunitar.

Protecţia specială a copilului reprezintă ansamblul măsurilor, prestaţiilor şi serviciilor destinate îngrijirii şi dezvoltării copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinţilor săi sau a celui care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija acestora.

În  conformitate cu Legea nr. 272 din 21 iunie 2004 (*actualizată*) privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, copiii/tinerii care beneficiază de o formă de protecţie specială au  a dreptul de a primi o educaţie care să le permită dezvoltarea, în condiţii nediscriminatorii, a aptitudinilor şi personalităţii lor, iar accesul la educaţie este una dintre priorităţile DGASPC Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Detalii noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Ce urmează pentru marele actor după operație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Detalii noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Ce urmează pentru marele actor după operație Florin Piersic a suferit o operație complicată la Spitalul Foișor din București. În cadrul procedurii chirurgicale dificile, medicii i-au implantat actorului o proteză temporară dotată cu o pompă de antibiotic, destinată să sterilizeze zona afectată. Evoluția postoperatorie a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea