Curier Județean
Peste 8.500 de persoane, la ediția din 2017 a Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia. 85 % dintre repondenții unui sondaj de opinie au apreciat întreaga ofertă de spectacole
A trecut și cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” și, după un scurt respiro (pentru unii), ne-am gândit să vă adresăm un gând și o analiză a celor ce s-au întâmplat. Primul gând care ne vine în minte este acela de mulțumire tuturor celor care ne-au fost alături, începând cu partenerii și colaboratorii noștri, colegii, presa, publicul și mai ales invitaților, cu care am reușit să construim 44 de evenimente dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Bugetul acestui festival a fost de 440.000 lei.
Am simțit în această ediție un public cald, puțin mai conștient de spectacolele la care participă, mai atent la asigurarea atmosferei normale și civilizate pe care un spectacol de teatru o cere (mai avem, totuși puțin de lucrat la acest aspect). Poate de aceea am considerat util să solicităm spectatorilor de toate vârstele să ne completeze un chestionar simplu, dar relevant, conceput de studenți de la sociologie ai universității albaiuliene. Au completat aceste chestionare persoane cu vârsta cuprinsă între 11 și 83 ani, ponderea deținând-o grupa de vârstă 30 – 50 de ani, preponderent feminină. Ce am dorit să aflăm au fost chestiuni legate de calitatea spectacolelor, prețul biletelor, orele de difuzare, prezența la ediții anterioare, surse de informare și, evident, sugestii. Am aflat că tinerii sunt informați, în proporție mare, de prieteni/cunoștințe, pe când adulții au ceva mai diversificată sursa de informare: facebook, mass-media, site. 85 % dintre repondenți au apreciat întreaga ofertă de spectacole, au considerat că biletele au un preț bun, iar orele de difuzare sunt potrivite. A fost și un număr, destul de mare, de persoane care au spus că prețul unui bilet este mult prea mic în raport cu valoarea unui spectacol, unii și-ar dori două sesiuni de festival, alții ar prefera spectacole pentru copii după-amiaza, pentru a-și însoți chiar ei copiii… sunt doar câteva din sugestiile celor care au fost prezenți, în număr foarte mare anul acesta, la festival.
Dacă vorbim de beneficiarii direcți, numărul acestora a crescut considerabil la acestă ediție, totalul fiind de aproximativ 8500, ținând cont și de faptul că am avut evenimente cu intrare gratuită: spectacol-lectură, expoziții, eveniment-dialog, lansări de carte, ateliere, la care adăugăm biletele gratuite oferite celor de la Direcția de Asistență Socială Alba, Centrul de Plasament Blaj, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos și voluntarii, care au fost prezenți pe întreaga durată a festivalului. Numărul total de plătitori, doar la spectacolele de teatru și la concert, a fost de 7482, din care 4017 la spectacolele pentru adulți și 3465 la cele pentru copii.
Am construit acest festival împreună și datorită Consiliului Județean Alba, căruia îi mulțumim pentru susținere și implicare.
Vă așteptăm cu mult drag și la cea de-a 13-a ediție, care se va desfășura în mai 2018 și, sperăm noi, să fie cu noroc. Dar până atunci fiți aproape de noi și veniți la spectacolele Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia.
Cristina Smadea, secretar literar
foto: arhiva

Curier Județean
FOTO| Rotaract Club Alba Iulia și Asociația Pentru Tine Alba Iulia: Alte 7 calculatoare au fost livrate și proiectul „Primul meu calculator” continuă
FOTO| Rotaract Club Alba Iulia și Asociația Pentru Tine Alba Iulia: Alte 7 calculatoare au fost livrate și proiectul „Primul meu calculator” continuă
Rotaract Club Alba Iulia și Asociația Pentru Tine Alba Iulia, continuă să susțină educația, pe tot parcursul anului 2022, prin proiectul „Primul meu calculator”, prin donarea a câte 5 calculatoare pe lună.
Proiectul „Primul meu calculator” își propune să ajute copiii, cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, din mediile defavorizate, oferindu-le acestora, pe întreg parcursul anului 2022, 60 de calculatoare. Donarea calculatoarelor se va face pe baza înscrierilor prin intermediul unui formular, fiind selectați câte 5 beneficiari pe lună. Cele două asociații își propun ca prin acest proiect să crească șansa la o educație de calitate, modernă și adaptată vremurilor în care trăim.
Înscrierile continuă și în luna iunie, selecția beneficiarilor și oferirea calculatoarelor efectuându-se la fiecare final de lună. În demararea acestui proiect cele două asociații sunt susținute de principalii sponsori ai proiectului Vision Tech Software și Info Group.
„Joi, 23 iunie alte 7 calculatoare au fost livrate și acțiunea continua.”
„Continuăm inițiativa de a susține educația copiilor aflați într-o situație de risc. Proiectul „Primul meu calculator” se află în a sasea lună de derulare. În aceste momente complicate, marcate de războiul curent, momente pe care speram să nu le trăim niciodată, este important să ne păstrăm luciditatea și să continuăm să ajutăm cât putem de mult, acolo unde este nevoie. E important să continuăm acest cerc al binelui, iar pentru a identifica potențialii beneficiari, vă invităm să ne dați de veste său să completați chestionarul din articol, în numele persoanei care corespunde criteriilor de eligibilitate. Să facem bine este în natura noastră iar lumea aceasta ar arăta mult mai bine dacă am începe să facem bine” ne-a relatat Roxana Adam, președinte Rotaract Club Alba Iulia.
Persoanele care doresc să beneficieze de unul dintre cele 60 de calculatoare trebuie să completeze următorul formular: https://forms.gle/cpCQX2GYXzW6getZA sau la numărul de telefon: 0755125437
Criterii de eligibilitate:
•Familie cu minimum un copil, cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani
•Copilul/copiii să fie încadrat/încadrați la o formă de învățământ
•Aplicantul trebuie să fie domiciliat în Alba Iulia
•Beneficiarul trebuie să fie încadrat în categoria persoanelor vulnerabile
**Aplicanții care nu dispun de un calculator/ laptop au întâietate
***Familiile care nu au fost selectate într-o lună pot aplica și pentru luna următoare.
Curier Județean
FOTO| ISU Alba, pe podium: Pompierii Ioan Popa și Mihai Avram, locul I și II la competiția „Cel mai puternic pompier” de la Brașov
FOTO| ISU Alba, pe podium: Pompierii Ioan Popa și Mihai Avram, locul I și II la competiția „Cel mai puternic pompier” de la Brașov
Ioan Popa și Mihai Avram de la ISU Alba au câștigat locul I respectiv II, la categoriile lor de vârstă, la competiția “Cel Mai Puternic Pompier”, care a reunit peste 80 de salvatori militari.
„Ioan, Mihai si Andrei sunt cei trei colegi care au făcut echipă în cadrul etapei naționale a Concursului “Cel Mai Puternic Pompier”, care a reunit peste 80 de salvatori militari din 26 de județe, competiția desfășurandu-se în municipiul Brașov.
La proba pe echipe, colegii nostri au reușit sa claseze ISU Alba pe locul II, iar la probele individuale rezultate au fost următoarele:
- POPA Ioan, locul I la categoria sub 30 ani;
- AVRAM Mihai, locul II la categoria între 30-40 ani;
Salvatorii militari înscriși în competiție și-au demonstrat viteza, rezistența, dar și abilitățile practice pentru utilizarea furtunului de refulare, ridicarea greutăților și parcurgerea unor obstacole solicitante.
Felicitări tuturor și toate aprecierile pentru performanța și rezultatele deosebite! Suntem mândri de voi, dragi colegi!”, au transmis reprezentanții ISU Alba.
Curier Județean
Amenajarea și împrejmuirea terenului de fotbal al Școlii Vasile Goldiș din Alba Iulia: Aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici, pe masa consilierilor locali
Amenajarea și împrejmuirea terenului de fotbal al Școlii Vasile Goldiș din Alba Iulia: Aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici, pe masa consilierilor locali
Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat, în cadrul ședinței din data de 29 iunie, documentația faza D.A.L.I. și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiții: „Amenajare si împrejmuire teren de sport (fotbal) in incinta scolii Vasile Goldis Alba Iulia, realizare instalaţie de nocturna si amenajare curte”.
Amplasamentul studiat pentru realizarea lucrărilor de intervenții se află în partea de Nord-Est a municipiului, pe Strada Călărașilor, Nr. 2. Accesul pietonal și auto la terenul studiat se poate realiza din strada existentă, situată în partea de Vest, Strada Călărașilor; dar și de pe Strada Morii, aflată în partea de Sud.
Realizarea scopului dorit, respectiv reamenajarea spațiului curții școlii pentru activități sportive și recreative presupune următoarele:
— Amenajarea unui teren sintetic de sport (fotbal), împrejmuit cu plasă sudată și plasă textilă; amplasat pe platforma asfaltată cu dimensiunea de 45,00×22,00, dotat cu instalație de iluminat nocturn, porți și marcat corespunzător destinației; respectiv dispunerea unor rigole marginale pe laturile terenului de fotbal cu descărcare în canalizarea existentă, care să corespundă standardelor și să satisfacă nevoile de practicarea activităților în condiții optime și de siguranță.
— Amenajarea curții care în momentul actual are o suprafață betonată în stare degradata; din vecinătatea Sălii existente de sport din incinta școlii se va repara prin aștemerea unui strat de asfalt nou, cu asigurarea pantei pentru dirijarea apelor pluviale și realizarea unor gradene și spații verzi
— Efectul pozitiv preconizat prin realizarea obiectivului de investiții este că prin executarea unui teren de sport (fotbal) pentru cei 900 de elevi ai școli și implicit prin reabilitarea platformei din zona sălii de sport, reparația/modemizarea curții școlii se vor îmbunătății condițiile de efectuare a orelor de educație fizică și a locului de petrecere a pauzelor de recreere dintre orele de curs; respectiv se putea organiza diferite evenimente în aer liber, în zona gradenelor propuse pentru realizare în cadrul obiectivului de investiții. Ca efect secundar, se va realiza și un sistem de preluare a apelor pluviale spre rigola deschisă din zona terenului de sport și spre sistemul de canalizare existent în zona sălii de sport.
Valoarea obiectivului de investiție (cu TVA) este de 1.072.432,88 lei, din care C+M 911.625,44 lei.
-
Ştirea zileiacum 7 ore
FOTO VIDEO| Vernisajul expoziției Cetatea Dacică de la Căpâlna și Războaiele Daco-Romane, la Sala Unirii din Alba Iulia
-
Sportacum 18 ore
Optimum Alba Iulia, la Cupa „Il Calcio” la Satu Mare | Alex Zahan, remarcat în „tricolor”
-
Actualitateacum 17 ore
Cei care dețin funcții de conducere și ies la pensie nu vor mai putea deține funcția și după pensionare: Proiect de lege
-
Sportacum 18 ore
Sâmbătă, CSO Baraolt – CSU Alba Iulia | Returul, o formalitate pentru studenți, deja promovați în Liga a 3-a!
-
Ştirea zileiacum 11 ore
ATENȚIE: DSP Alba va preda farmaciilor din județ pastile de iodură de potasiu, pentru populație. LISTA farmaciilor
-
Ştirea zileiacum 12 ore
FOTO VIDEO| „RĂSPLATA” primită de oamenii prinși în Alba Iulia, aruncând gunoaiele pe stradă, de către camerele de supraveghere: Cât de mari au fost AMENZILE date
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Senatorul Călin Matieș, obligat de Judecătoria Alba Iulia să plăteasca 15.000 de lei daune morale primarului Gabriel Pleșa
-
Ştirea zileiacum 6 ore
Medic legist din Alba condamnat pentru infracţiuni rutiere: Ce pedeapsă au decis magistrații
-
Curier Județeanacum 16 ore
SPAPL Aiud ANGAJEAZĂ doi muncitori calificați în cadrul Serviciului Tehnic, Întreținere Patrimoniu – Compartiment Reparații, Întreținere drumuri. Condiții de participare
-
Actualitateacum 18 ore
Germania anunță iminența crizei energetice, după reducerea importurilor din Rusia
-
Actualitateacum 13 ore
SCHIMBĂRI pe piața energiei: La cât timp se va citi contorul
-
Curier Județeanacum 14 ore
Acțiune a polițiștilor din Zlatna pentru prevenirea accidentelor cauzate de viteza excesivă: Au fost aplicate 27 de amenzi