Peste 250 de parlamentari au votat pentru suspendarea președintelui Băsescu
Parlamentul a adoptat, în urmă cu câteva minute, hotărârea de suspendare din funcţie a președintelui Traian Băsescu, cu 256 de voturi „pentru” şi 114 „împotrivă”. Două voturi au fost anulate şi s-au înregistrat două abţineri.
Proiectul de hotărâre privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, votat de Parlament, a avut două articole, unul referindu-se la suspendare, celălalt la interimatul funcţiei.
Şeful statului a fost prezent la dezbateri şi a intervenit de două ori, în discursul final lansând chiar un atac dur la adresa lui Victor Ponta şi a lui Călin Popescu Tăriceanu și lăsându-i lui Crin Antonescu o foaie pe care să-şi scrie demisia în cazul în care va câştiga referendumul.
În timpul dezbaterilor, Băsescu a părăsit de două ori sala de plen: prima dată în timpul discursului lui Crin Antonescu, a doua oară în timp ce vorbea Călin Popescu Tăriceanu.
Referendumul va avea loc pe 29 iulie, când se va decite dacă Băsescu va rămane în funcție sau va fi demis. Este pentru a doua oară când Traian Băsescu este suspendat de Parlament (precedenta suspendare a fost in 2007).
Acesta a declarat, într-o conferință de presă susținută după votul prin care a fost suspendat, că a depus la Curtea Constituțională o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională cu Parlamentul doar pentru că este dator să epuizeze „toate soluțiile constituționale pentru descrierea unui abuz de acelasi tip ca cel din 2007”.
„Sunt puțini președinti care își mențin procentul de 51% susținere în electorat, mai ales dacă îți asumi alături de Guvern și trecerea cu țara prin criză”, a declarat Băsescu precizând că va merge la referendum pe 29 iulie, când se va decide dacă va fi demis sau va rămâne în funcția de președinte.
De asemenea, el a mai spus că dacă se va întoarcea la Cotroceni după referendum nu îi va mai da lui Victor Ponta un nou mandat de premier, chiar dacă că USL va câştiga alegerile din toamnă.
La rândul său, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că îşi va exercita mandatul de interimat la Cotroceni cu „responsabilitate şi discreţie”.
„Sunt conştient că, potrivit Constituţiei, preşedintele Senatului îndeplineşte atribuţiile preşedintelui României fără a fi, cu toată greutatea cuvântului, preşedintele României şi voi căuta, o spun de acum, să limitez la minimum chiar folosirea prerogativelor prevăzute în Constituţie pentru intermar, pentru că, din punctul meu de vedere, până la 29 iulie, până când poporul român nu îşi va spune cuvântul, nu avem o situaţie definitivă”, a declarat Antonescu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare
Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare Ideea ca un aliment este automat periculos după data expirării nu este întotdeuna corectă. Informațiile aflate pe eticheta produselor alimentare pot fi ambigue, iar termenii precum „dată a durabilității minimale” sau „dată limită de consum” pot fi confuzi pentru consumatori. […]
PENSII 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere
Pensii 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de Agerpres. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari […]
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]