Rămâi conectat

Actualitate

Peste 250 de parlamentari au votat pentru suspendarea președintelui Băsescu

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Parlamentul a adoptat, în urmă cu câteva minute, hotărârea de suspendare din funcţie a președintelui Traian Băsescu, cu 256 de voturi „pentru” şi 114 „împotrivă”. Două voturi au fost anulate şi s-au înregistrat două abţineri.

Proiectul de hotărâre privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, votat de Parlament, a avut două articole, unul referindu-se la suspendare, celălalt la interimatul funcţiei.

Şeful statului a fost prezent la dezbateri şi a intervenit de două ori, în discursul final lansând chiar un atac dur la adresa lui Victor Ponta şi a lui Călin Popescu Tăriceanu și lăsându-i lui Crin Antonescu o foaie pe care să-şi scrie demisia în cazul în care va câştiga referendumul.
În timpul dezbaterilor, Băsescu a părăsit de două ori sala de plen: prima dată în timpul discursului lui Crin Antonescu, a doua oară în timp ce vorbea Călin Popescu Tăriceanu.

Referendumul va avea loc pe 29 iulie, când se va decite dacă Băsescu va rămane în funcție sau va fi demis. Este pentru a doua oară când Traian Băsescu este suspendat de Parlament (precedenta suspendare a fost in 2007).

Acesta a declarat, într-o conferință de presă susținută după votul prin care a fost suspendat, că a depus la Curtea Constituțională o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională cu Parlamentul doar pentru că este dator să epuizeze „toate soluțiile constituționale pentru descrierea unui abuz de acelasi tip ca cel din 2007”.

„Sunt puțini președinti care își mențin procentul de 51% susținere în electorat, mai ales dacă îți asumi alături de Guvern și trecerea cu țara prin criză”, a declarat Băsescu precizând că va merge la referendum pe 29 iulie, când se va decide dacă va fi demis sau va rămâne în funcția de președinte.

De asemenea, el a mai spus că dacă se va întoarcea la Cotroceni după referendum nu îi va mai da lui Victor Ponta un nou mandat de premier, chiar dacă că USL va câştiga alegerile din toamnă.

La rândul său, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că îşi va exercita mandatul de interimat la Cotroceni cu „responsabilitate şi discreţie”.

„Sunt conştient că, potrivit Constituţiei, preşedintele Senatului îndeplineşte atribuţiile preşedintelui României fără a fi, cu toată greutatea cuvântului, preşedintele României şi voi căuta, o spun de acum, să limitez la minimum chiar folosirea prerogativelor prevăzute în Constituţie pentru intermar, pentru că, din punctul meu de vedere, până la 29 iulie, până când poporul român nu îşi va spune cuvântul, nu avem o situaţie definitivă”, a declarat Antonescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Câți urși vor putea fi împușcați fără autorizație, pe județe: A fost adoptată Legea prin care pot fi împuşcaţi 481 de urşi anual

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câți urși vor putea fi împușcați fără autorizație, pe județe: A fost adoptată Legea prin care pot fi împuşcaţi 481 de urşi anual Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, 23 iulie 2024, decretul legat de promulgarea legii privind combaterea atacurilor urşilor bruni. Legea a fost adoptată în regim de urgenţă, săptămâna trecută, de deputaţi, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea