Rămâi conectat

Curier Județean

Peste 150 de copii din Alba intră de luni, 23 mai, în vacanță, pentru a-și însoți părinții plecați cu oile în transhumanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

transhumantaPeste 150 de copii, preșcolari și elevi, din cinci sate de munte din Alba vor intra de luni, 23 mai, în vacanță. Aceștia urmează să revină la cursuri abia în 1 octombrie. Până atunci, ei urmează să-și însoțească părinții în transhumanță pentru „văratul” oilor la munte.

Majoritatea localnicilor din Munții Sebeșului, satele Loman, Pleși și Tonea, comuna Săsciori, și Strungari și Purcăreți, comuna Pianu de Jos, se ocupă cu creșterea oilor și practică un păstorit de pendulare periodică. Primăvara, după 15-20 mai, urcă cu animalele în zona fânațelor, unde stau aproximativ o lună, până la sărbătoarea Sânzienelor. De aici pleacă apoi cu turmele de oi în pășunile alpine, unde stau o perioadă de trei luni, până după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, în 8 septembrie, după care coboară din nou în zona prealpină, la fânațe. De aici, după alte câteva săptămâni, se întorc în sat.

Pentru ”văratul” oilor la munte, fiecare sat își are propriile stâne, unde organizarea vieții pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăți. În toată această perioadă a transhumanței, copiii își însoțesc familiile sus pe munte. Din acest motiv, școlile din aceste sate funcționează după o altă structură a anului școlar, aprobată de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Alba. Cursurile încep la 1 octombrie, în loc de 15 septembrie, și se termină la 15 mai, și nu la 15 iunie. Pentru a recupera programa școlară, copiii din satele respective merg la școală și sâmbăta în timpul anului școlar.

Astfel, de luni, 23 mai, vor intra în vacanța 157 de elevi și preșcolari din Alba.

Inspectorul școlar general Marcela Dărămuș a declarat, luni, pentru Agerpres, că preșcolarii și școlarii din Loman (58), Pleși (5) și Tonea (10), comuna Săsciori, și Purcăreți (28) și Strungari (56), comuna Pianu de Jos, vor avea vineri festivitatea de încheiere a anului școlar, urmând, din 23 mai, să intre în vacanță.

Și în timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeași structură a anului școlar, cu o vacanță de vară de patru luni și jumătate. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

28 aprilie: „Moto Iepurașul” 2024 – Campanie caritabilă organizată de Lupii Sigidavei pentru familiile nevoiașe din Cugir, Vinerea și Săliștea

Ziarul Unirea

Publicat

în

28 aprilie: „Moto Iepurașul” 2024 – Campanie caritabilă organizată de Lupii Sigidavei pentru familiile nevoiașe din Cugir, Vinerea și Săliștea Campania „Moto Iepurașul” a ajuns anul acesta la cea de-a opta ediţie și așa cum ne-au obișnuit, motocicliştii cugireni vor aduce bucurie de Paști în casele mai multor persoane defavorizate din Cugir, Vinerea și Săliștea. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea