Rămâi conectat

Actualitate

PERLE la BAC 2024: „Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare şi l-a umplut de promoţii pe tânărul ce l-a vizitat acasă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PERLE la BAC 2024: „Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare şi l-a umplut de promoţii pe tânărul ce l-a vizitat acasă”

Zeci de tineri au fost prinşi în timp ce încercau să copieze la examenul de bacalaureat cu ajutorul telefoanelor mobile sau a altor gadgeturi. Și mai mulți i-au amuzat pe profesorii care au corectat lucrările, dar i-au și uimit cu ceea ce au scris.

Cinci elevi din Argeş au fost daţi de gol de un mesaj RO-ALERT, care a sunat puternic în sala de clasă. Profesorii spun că la limba română subiectele au fost uşoare şi au fost şocaţi de perlele găsite în lucrările absolvenţilor de clasa a 12-a.

Un sunet i-a dat de gol pe cei 5 candidaţi din judeţul Argeş. Ar fi putut scăpa basma curată dacă autorităţile nu ar fi anunţat dispariţia unui copil în zonă. Ro-Alert funcţionează chiar şi cu telefonul pe modul silenţios dacă nu este dezactivată opţiunea. Subiectele de la matematică şi istorie au fost mai simple decât la simulare, spun candidaţii.

Citește și: Evaluare Națională 2024 | Perle și greșeli de scriere la proba de limba și literatura română: ”Striga cât îl ținea putorile”

„Am avut cu Constituţiile României, comunismul, alea. Perioada comunistă, cum s-a instaurat. Credeam ca o sa pice perioada medievala, dar a fost simplu”, a declarat un candidat. „Cred că se doreşte să ia multa lume bacul şi din acest motiv s-a făcut mult mai uşor. Cred că intenţionat, dar noi ne bucurăm”, a spus altul.

Mai mulţi elevi au luat în glumă proba la limba română

Tot în glumă au luat mai mulţi elevi şi proba la limba română. Iată ce a răspuns un tânăr la întrebarea dacă sinceritatea influenţează emoţiile în exprimare: „Io vă spun sincer că n-am emoţii, că sunt maho (macho) şi iau în pumni pe oricine mă supără”.

La fel de sincer a fost şi alt candidat, care a scris comentariul operei lui Mihai Eminescu, în loc de Ioan Slavici: „Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul pentru BAC”.

Profesorii s-au amuzat și când au citit următoarele enunţuri: „Notiţele autorului sunt didalahiile (didascaliile) scrise putin altfel, ca cititorii să înţeleagă ce se petrece în piesa veselă”; „În nuvela lui Slavici, lângă o moară afurisită, se petrec lucruri rele, cu persoaje puse pe rele”; „Ana este nevasta lui Ghiţă, dar are o aventură cu Lică, care fuge apoi se întoarce la moară şi îl ucide pe Ghiţă şi amândoi ard în focul iadului ca pedeapsă”.

„Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare”

Iată şi alte exemple de perle: „Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare şi l-a umplut de promoţii (emoţii) pe tânărul ce l-a vizitat acasă”; „Întâi, autorul a rămas mut de emoţie, dar apoi a vorbit de trei ori cu unul Petru (Sf. Petru)”; „Autorul emoţionat i-a făcut lui Arghezi o perforaţie (peroraţie), dar marele poet l-a asmuţit (amuţit) ca pedeapsă”.

„În clipa în care pronunţi promoţie în loc de emoţie, perforaţie, în loc de peroraţie, asmuţire în loc de amuţire, astea în gramatică se numesc etimologii populare. Elevul are impresia că aude un cuvânt, nu îl verifica şi îl scrie pe acela. Efectul este hazliu, dar în acelaşi timp trist, pentru că ei termină 12 ani de şcoală, acum 13 ani de şcoală, şi îmi pare rau, dar după cum scriu, mulţi sunt analfabeţi funcţionali”, a explicat Florina Rogalski, profesoară de română.

Joi este ultima probă a bacalaureatului, în funcţie de profil. Rezultatele vor fi afişate luni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO | Evaluare națională 2024: Model pentru contestații. Ce trebuie să știe candidații

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Evaluare națională 2024: Model pentru contestații. Ce trebuie să știe candidații Miercuri, 3 iulie, absolvenții clasei a VIII-a, vor afla dacă au trecut cu succes probele la limba română, matematică și limba maternă. Primele rezultate ale probelor scrise de la Evaluarea Națională 2024 vor fi afișate până la ora 14.00. Apoi, cei nemulţumiţi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea