PERLE la BAC 2024: „Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare şi l-a umplut de promoţii pe tânărul ce l-a vizitat acasă”
PERLE la BAC 2024: „Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare şi l-a umplut de promoţii pe tânărul ce l-a vizitat acasă”
Zeci de tineri au fost prinşi în timp ce încercau să copieze la examenul de bacalaureat cu ajutorul telefoanelor mobile sau a altor gadgeturi. Și mai mulți i-au amuzat pe profesorii care au corectat lucrările, dar i-au și uimit cu ceea ce au scris.
Cinci elevi din Argeş au fost daţi de gol de un mesaj RO-ALERT, care a sunat puternic în sala de clasă. Profesorii spun că la limba română subiectele au fost uşoare şi au fost şocaţi de perlele găsite în lucrările absolvenţilor de clasa a 12-a.
Un sunet i-a dat de gol pe cei 5 candidaţi din judeţul Argeş. Ar fi putut scăpa basma curată dacă autorităţile nu ar fi anunţat dispariţia unui copil în zonă. Ro-Alert funcţionează chiar şi cu telefonul pe modul silenţios dacă nu este dezactivată opţiunea. Subiectele de la matematică şi istorie au fost mai simple decât la simulare, spun candidaţii.
Citește și: Evaluare Națională 2024 | Perle și greșeli de scriere la proba de limba și literatura română: ”Striga cât îl ținea putorile”
„Am avut cu Constituţiile României, comunismul, alea. Perioada comunistă, cum s-a instaurat. Credeam ca o sa pice perioada medievala, dar a fost simplu”, a declarat un candidat. „Cred că se doreşte să ia multa lume bacul şi din acest motiv s-a făcut mult mai uşor. Cred că intenţionat, dar noi ne bucurăm”, a spus altul.
Mai mulţi elevi au luat în glumă proba la limba română
Tot în glumă au luat mai mulţi elevi şi proba la limba română. Iată ce a răspuns un tânăr la întrebarea dacă sinceritatea influenţează emoţiile în exprimare: „Io vă spun sincer că n-am emoţii, că sunt maho (macho) şi iau în pumni pe oricine mă supără”.
La fel de sincer a fost şi alt candidat, care a scris comentariul operei lui Mihai Eminescu, în loc de Ioan Slavici: „Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul pentru BAC”.
Profesorii s-au amuzat și când au citit următoarele enunţuri: „Notiţele autorului sunt didalahiile (didascaliile) scrise putin altfel, ca cititorii să înţeleagă ce se petrece în piesa veselă”; „În nuvela lui Slavici, lângă o moară afurisită, se petrec lucruri rele, cu persoaje puse pe rele”; „Ana este nevasta lui Ghiţă, dar are o aventură cu Lică, care fuge apoi se întoarce la moară şi îl ucide pe Ghiţă şi amândoi ard în focul iadului ca pedeapsă”.
„Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare”
Iată şi alte exemple de perle: „Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare şi l-a umplut de promoţii (emoţii) pe tânărul ce l-a vizitat acasă”; „Întâi, autorul a rămas mut de emoţie, dar apoi a vorbit de trei ori cu unul Petru (Sf. Petru)”; „Autorul emoţionat i-a făcut lui Arghezi o perforaţie (peroraţie), dar marele poet l-a asmuţit (amuţit) ca pedeapsă”.
„În clipa în care pronunţi promoţie în loc de emoţie, perforaţie, în loc de peroraţie, asmuţire în loc de amuţire, astea în gramatică se numesc etimologii populare. Elevul are impresia că aude un cuvânt, nu îl verifica şi îl scrie pe acela. Efectul este hazliu, dar în acelaşi timp trist, pentru că ei termină 12 ani de şcoală, acum 13 ani de şcoală, şi îmi pare rau, dar după cum scriu, mulţi sunt analfabeţi funcţionali”, a explicat Florina Rogalski, profesoară de română.
Joi este ultima probă a bacalaureatului, în funcţie de profil. Rezultatele vor fi afişate luni.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii