Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Perle Bacalaureat 2017 la limba română: Eul liric este trist și pare să aibă boli nesfârșite, căzând într-o noapte adâncă și rece

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ca în fiecare an, perlele unora dintre candidaţi îi lasă cu gura căscată pe profesorii corectori. Dascălii au însă şi o explicaţie: subiectele sunt atât de învechite încât elevii le-au învăţat mecanic.

,,Eul liric este trist şi pare să aibă boli nesfârşite”. Asta a scris un absolvent care a susţinut proba scrisă la limba română la bacalaureat!

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Citește și: Bacalaureat 2017 la geografie și biologie. Subiecte din anii trecuți

”Eul liric din poezia lui Ion Vinea i-a pus în dificultate pe candidaţi. De exemplu, pentru unul dintre ei a spus că ”Eul liric așteată răbdător, dar ea nu este nicăieri și atunci el îi aude numai glasul, care îi închide pleoapele”.

Totodată, un absolvent a identificat un alt rol: ”Eul liric este trist și pare să aibă boli nesfârșite, căzând într-o noapte adâncă și rece!”.

Nici elevii de la profilul real nu s-au lăsat mai prejos! Iată ce spun aceştia despre eul liric în poezia „Alt cântec” de Adrian Maniu.

,,Eul liric este supărat că are aşa un suflet ca nufărul ce intră în ape şi nu mai iese. De departe, de aproape, totul s-a sfârşit şi nufărul a pierit!”

,,Poetul zice că sufletul său seamănă cu un nufăr pe ape, iar gândul lui pluteşte ca valu’ şi apoi s-a sfârşit cu amândoi!”

Probabil din cauza emoţiilor pentru unul dintre candidaţi, cuvântul ,,semeni” este sinonim cu semne! Motiv pentru care a scris în lucrare: ”El s-a dus şi nu s-a mai întors, iar el visează cum îi spune o poveste, însă ea nu-l aude de unde o fi!”.

Profesorii de limba română susţin că astfel de erori sunt rezultatul unei programe învechite, care nu se pliază pe structura manualelor de la şcoală.

O profesoră de limba română și-a arătat îngrijorarea în privința perlelor elevilor de la examene.

„Perlele din lucrările elevilor de la bac și evaluare nu mă amuză. Mă întristează. E cinic să predai noțiuni abstracte unor copii nepregătiți să le înțeleagă și apoi să te amuzi pe seama disperării lor de a le folosi copilărește. E ridicol să le predai și să le ceri lucruri pe care cei mai mulți copii nu sunt capabili să le conceptualizeze. Ca atunci când îi dai bebelușului o pereche de pantaloni pe care și-o pune în cap. El știe că e îmbrăcăminte, dar nu știe cum să o folosească. Diferența este că la 1 an e amuzant, copilul învață repede, are o minte deschisă, foarte plastică. La 13-14 ani, se întâmplă în mintea copilului lucruri iremediabile, el învață ori să iubească literatura, ori să o privească cu indiferență sau cu ură”, a spus Cristina Tunegaru.

Cadrul didactic spune că din păcate elevii învață pe dinafară pentru examen scheme de compuneri, frânturi de fraze şi asta nu-i ajută deloc.

„Poate părea absurd, dar unii învață pe dinafară compuneri întregi pe care le aplică pentru orice text. Într-o fundătură ne-au dus teoria literară și analizarea textelor nepotrivite. Sunt curioasă, ce ar scrie în eseul despre procedeele de construcție a unui personaj literar cei care se amuză de perlele de la bac? Perlele sunt semnele târzii ale aversiunii copiilor față de felul în care se predă literatură, semne pe care nu reușim să le înțelegem și să le rezolvăm la timp. Iar prăpastia dintre copii și literatură crește mereu. Un eșec educațional care ar trebui să ne sperie și să ne determine să luăm măsuri”, a spus Cristina Tunegaru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie

Unirea Ziarul

Published

on

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea