Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensii, date statistice: Pensia Medie. Câte persoane au intrat în categoria pensionarilor și câte au ieșit din sistemul de plată anul trecut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensii, date statistice: Pensia Medie. Câte persoane au intrat în categoria pensionarilor și câte au ieșit din sistemul de plată anul trecut

În cursul anului 2021, un număr de 495.000 de persoane au intrat în categoria pensionarilor, în timp ce 573.000 de persoane au ieșit din sistemul de plată, arată datele Institutului Național de Statistică.

Citește și: Pensii 2022 | Cumpărarea de vechime în munca: Cât costă să cumperi un an de vechime pentru pensie

Numărul mediu al pensionarilor, în cursul anului 2021, a fost de 5,079 milioane persoane, în scădere faţă de anul anterior cu 49.000 persoane. Numărul pensionarilor a scăzut la cei proveniţi din fostul sistem pentru agricultori cu 13,6%, iar la cei de asigurări sociale de stat cu 0,4%.

Pensionarii de asigurări sociale de stat au reprezentat 91,6% din totalul pensionarilor, ponderea lor fiind mai mare cu 0,4 puncte procentuale faţă de anul 2020. Pensionarii proveniţi din fostul sistem pentru agricultori au reprezentat 4,5% faţă de 5,2% în anul 2020.

Comparativ cu anul precedent, în 2021 s-a observat creşterea numărului pensionarilor cu pensie anticipată parţial (+8,8%) şi scăderea numărului de pensionari cu pensie anticipată (-18,7%), de invaliditate (-9,1%) şi de urmaş (-2,1%).

Pensionarii cuprinşi în categoria de pensie anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2,2%, numărul lor fiind mai mare cu 5.000 persoane faţă de anul anterior, transmite Agerpres.

Citește și: Pensii 2022| Problema majorării pensiilor. Ministrul Muncii: „Cineva și-a dorit românii săraci”

Potrivit INS, anul trecut sumele cuvenite drept pensii au fost de peste 101,529 miliarde lei, cu 10% mai mari comparativ cu 2020, iar impozitul aferent veniturilor din pensii a fost de 1,855 miliarde lei.

În 2021 s-au acordat indemnizaţii şi sporuri veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război în sumă de 323,98 milioane lei. Numărul mediu al beneficiarilor a fost de 34.000 persoane, revenind în medie pe lună 784 lei pe o persoană. Indemnizaţia lunară a fost cu 8,9% mai mare faţă de cea din anul 2020.

Pensia medie lunară a fost în anul 2021 de 1.666 lei, mai mare cu 11,1% comparativ cu cea din 2020

Citește și: Pensii 2022: Ce este certificatul de viață și când trebuie transmis la casa de pensii

Pe categoriile de pensii de asigurări sociale, s-au înregistrat creşteri la pensionarii proveniţi din asigurări sociale de stat (+10,5%), la cei proveniţi din fostul sistem pentru agricultori (+9,5%) , la cei din sistemul culte (+7,0%) şi avocaţi (+2,5%).

Pensia medie de asigurări sociale a pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori a fost anul trecut de 2,5 ori mai mică comparativ cu pensia medie de asigurări sociale de stat.

„Nivelul redus al pensiei medii a pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori a influenţat negativ nivelul pensiei medii de asigurări sociale care, în varianta exclusiv pensionarii proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, era cu 2,9 puncte procentuale mai mare decât în varianta inclusiv pensionarii proveniţi din fostul sistem pentru agricultori”, subliniază INS.

Citește și: Pensii 2022: Ce trebuie să facă românii care nu au avut cartea de muncă scanată

În anul 2020, pensia medie a pensionarilor de asigurări sociale, exclusiv pensionarii proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, a fost de 1.714 lei, în creştere cu 10,6% comparativ cu anul precedent. Pensia medie de asigurări sociale pentru limită de vârstă, în varianta inclusiv pensionarii proveniţi din fostul sistem pentru agricultori (1.857 lei) era cu 10,5% mai mare faţă de anul 2020.

Citește și: Pensii militare 2022: Ce facilități noi apar pentru pensionarii din apărare

Unui pensionar pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare, provenit din fostul sistem pentru agricultori, i-a revenit o pensie de 760 lei, în timp ce unui fost salariat, devenit pensionar în sistemul asigurărilor sociale de stat, pentru aceeaşi categorie de pensii, i-a revenit o pensie de 2,5 ori mai mare (1.907 lei).

sursă: dcbussines.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea