PENSII 2024: Noua metodă de calcul a pensiilor: Explicații oficiale privind veniturile seniorilor
PENSII 2024: Noua metodă de calcul a pensiilor: Explicații oficiale privind veniturile seniorilor
Noua lege a pensiilor stabilește noul cadru legal privind actualii și viitori pensionari. După publicarea legii au apărut și normativele în baza cărora s-a stabilit noua formulă de calcul a pensiilor. În acest context, CNPP și Ministerul Muncii explică cum vor fi calculate veniturile seniorilor.
Noua lege a pensiilor și noua formulă de calcul a pensiilor
La 1 ianuarie a intrat în vigoar mult dezbătuta Lege a Pensiilor, în baza căreia se vor acroda aceste beneficii actualilor și viitorilor pensionari, cu contribuții la fondurl public de pensii. În baza acestei legi, și normativelor publicate ulterior, s-a stabilit și care este noua formulă de calcul a pensiilor.
Citește și: PENSII 2024: A apărut documentul pe care îl așteaptă toți seniorii. Cum vor arăta deciziile de recalculare a pensiilor
De altfel, încă din aprilie anul trecut, ministrul Muncii de la acea vreme, Marius Budăi, anunța cum se recalculează pensiile în România, dar și cum se vor calcula viitoarele sume acordate românilor. Tot atunci, oficialii guvernamentali precizau că prin aceată nouă formul se vor elimina inechitățile din sistemul de pensii.
În aceeași măsură, prin publicarea normelor de calcul aferente noii legi a pensiilor, se discută de majorări substanțiale, de până la 65%, dar numai în baza stagiilor de cotizare, așa cum explica și șeful CNPP.
Cum explică guvernanții noul sistem de calcul
O explicație simplă, cel puțin în recalcularea pensiilor, este că, cu cât este mai mare perioada de cotizare la fondul de pensii, cu atât sumele recalculate vor crește pentru pensionari.
Noua formulă de calcul a pensiilor, așa cum era ea explicată de actualul ministru al Muncii, se bazează pe criterii bine stabilite.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Istoria românilor, disciplină distinctă în trunchiul comun: Ce se schimbă concret. Precizări ale ministrului Educației
Istoria românilor, disciplină distinctă în trunchiul comun: Ce se schimbă concret. Precizări ale ministrului Educației Istoria românilor va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. Ministrul susține că modelul actual de predare a istoriei în liceu trebuie îmbunătățit și regândit. Citește și: Universitatea din Alba Iulia, parteneriat internațional […]