PENSII 2024: Lista veniturilor nepermanente care îi vor ajuta pe pensionari să își suplimenteze veniturile
PENSII 2024: Lista veniturilor nepermanente care îi vor ajuta pe pensionari să își suplimenteze veniturile
Pensionarii au șansa cu noua lege să-și întregească veniturile. Anunțul a fost făcut de Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, care a explicat ce se va întâmplă cu valorificarea veniturilor nepermanente.
Citește și: PENSII 2024: Pensionarea anticipată fără penalizare pentru locuitorii din localitățile puternic poluate din Alba și alte județe s-ar putea aplica din nou. Propunerea, adoptată tacit
Pensionarii nu mai trebuie să se adreseze instanțelor
Pensionarii primesc o veste bună de la Ministrul Muncii. Mai exact, Simona Bucura-Oprescu a declarat că noua lege privind veniturile nepermanente din noua lege a pensiilor îi va ajuta pe pensionari să își suplimenteze veniturile.
Noua Lege a Pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate, cum ar fi:
-sporuri nepermanente,
-prime, premii,
-al 13-lea salariu,
-ore suplimentare,
-acord global etc.
Toate acestea sunt prevăzute în HG nr. 181/2024
Simona Bucura-Oprescu, a explicat, de asemenea, că „veniturile nepermanente, aduc o suplimentarea a pensiilor”. Aici, spune ea, „nu discutăm despre creșteri substanțiale, dar este important că se vor lua în calcul toate categoriile de venituri pentru care au contribuit”.
Ministerul Muncii a mai subliniat că din păcate „mulți dintre pensionari au fost nevoiți să se adreseze instanțelor pentru acest lucru, iar practica instanțelor, neunitară, i-a făcut să piardă procesul”.
Foarte important: „Pensionarii nu trebuie să aducă niciun document pentru perioada de după anul 2001.”, a spus Simona Bucura Oprescu, prezentă la un post de televiziune.
Ministrul Muncii mai arată că „pentru perioadele de după aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informații sunt deja stocate în bazele de date electronice. Pensionarii trebuie să solicite angajatorilor în activitate adeverințe cu sporurile nepermanente, conform formatului prevăzut în Anexa nr. 6 din Legea 360/2023.
În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive. După 1 septembrie 2024, adeverințele pot fi în continuare depuse la dosarele de pensii, fără un termen limită, iar drepturile rezultate din noile documente vor fi acordate cu data de întâi a lunii următoare.
Lista cu venituri nepermanente:
-formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
-premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-al treisprezecelea salariu;
-formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
-sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
-indemnizaţiile de muncă nenormată;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale, potrivit cnpp.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii