Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Pensii 2024 | Câți bani va primi un român care nu a muncit nicio zi, în urma majorării din această toamnă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensii 2024 | Câți bani va primi un român care nu a muncit nicio zi, în urma majorării din această toamnă

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus mai multe informații privind majorarea pensiilor și recalcularea acestora. Printre aspectele principale, aceasta a evidențiat introducerea unei noi formule de calcul bazată pe contributivitate și puncte, care va influența nivelul pensiilor.

Ce pensie va primi un român care n-a muncit nicio zi după majorarea din 2024. Recalcularea va viza fiecare pensie în parte, iar principalele reglementări din noua lege a pensiilor includ:

  • o formulă de calcul nouă, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar conform principiului contributivității;
  • vârsta standard de pensionare, stabilită la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
  • stagiul minim de cotizare de 15 ani, cu stagiul complet de cotizare contributivă de 35 de ani;
  • reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții speciale sau au depășit stagiul complet de cotizare.
  • puncte suplimentare pentru vechime: stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
  • beneficii pentru mame: posibilitatea de a se pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil crescut, în limita unei reduceri maxime de trei ani și șase luni.

Pensia minimă socială, cea de care beneficiază românii care au împlinit doar stagiul minim de cotizare, va creşte şi ea după majorarea veniturilor pensionarilor, a anunţat ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, la Antena 3.

Ce pensie va primi un român care n-a muncit nicio zi

Potrivit legii, de pensia minimă pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari. Pensia minimă se determină ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv (în 2024, 1.281 de lei) și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. Pensia minimă, care acum este 1.125 de lei, va ajunge de la 1 ianuarie 2024, la 1.281 de lei.

„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei”, a precizat Sorina Bucura Oprescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea