Pensii 2024 | Câți bani va primi un român care nu a muncit nicio zi, în urma majorării din această toamnă
Pensii 2024 | Câți bani va primi un român care nu a muncit nicio zi, în urma majorării din această toamnă
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus mai multe informații privind majorarea pensiilor și recalcularea acestora. Printre aspectele principale, aceasta a evidențiat introducerea unei noi formule de calcul bazată pe contributivitate și puncte, care va influența nivelul pensiilor.
Ce pensie va primi un român care n-a muncit nicio zi după majorarea din 2024. Recalcularea va viza fiecare pensie în parte, iar principalele reglementări din noua lege a pensiilor includ:
- o formulă de calcul nouă, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar conform principiului contributivității;
- vârsta standard de pensionare, stabilită la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
- stagiul minim de cotizare de 15 ani, cu stagiul complet de cotizare contributivă de 35 de ani;
- reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții speciale sau au depășit stagiul complet de cotizare.
- puncte suplimentare pentru vechime: stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
- beneficii pentru mame: posibilitatea de a se pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil crescut, în limita unei reduceri maxime de trei ani și șase luni.
Pensia minimă socială, cea de care beneficiază românii care au împlinit doar stagiul minim de cotizare, va creşte şi ea după majorarea veniturilor pensionarilor, a anunţat ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, la Antena 3.
Ce pensie va primi un român care n-a muncit nicio zi
Potrivit legii, de pensia minimă pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari. Pensia minimă se determină ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv (în 2024, 1.281 de lei) și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. Pensia minimă, care acum este 1.125 de lei, va ajunge de la 1 ianuarie 2024, la 1.281 de lei.
„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei”, a precizat Sorina Bucura Oprescu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Românii pot achita facturile și diverse taxe, direct la poștaș: Plăți instant cu cardul Poșta Română a încheiat un parteneriat cu CEC Bank și Visa, care prevede posibilitatea plății serviciilor cu cardul la domiciliu, în toată țara. Soluția a fost testată, iar începând de astăzi, 12 decembrie 2024, românii pot achita instant cu cardul direct […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 12 ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia