Actualitate
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
Sfânta Ana provenea din seminția preoțească, iudaică, a lui Levi. Ea era fata cea mai mică a preotului Matihian din neamul lui Aaron, împlinindu-se astfel profeția că Mesia va avea o dublă descendență: împărătească și preoțească.
Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana au fost supuși oprobriului public, deoarece la evrei familiile care nu aveau copii erau considerate că nu au binecuvântare de la Dumnezeu din cauza păcatele lor sau ale strămoșilor lor.
Astfel, o veche tradiție arată că un evreu din seminția lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în templu spunându-i: „De ce aduci darurile tale înaintea altora? Ești nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine știe ce păcate ascunse”. Cuvintele acestea l-au afectat foarte mult pe Dreptul Ioachim, precum și pe Ana, atunci când auziră cele întâmplate. Într-o zi de mare sărbătoare, slujnica Iudit, văzând-o iarăși plângând pe Sfânta Ana, s-a apropiat de ea și i-a spus: „Acum nu e bine să te întristezi pentru că a sosit ziua Domnului”.
Ana tresări la auzul acestor cuvinte și, îmbrăcându-se în haine de sărbătoare, a ieșit în grădină, unde, la umbra unui dafin, stătea și se ruga lui Dumnezeu. Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu trimite pe îngerul Său care îi vestește Sfintei Ana că va avea un copil.
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
Ioachim încă nu știa nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde, întristat fiind, se dusese pentru a fi singur. Aflând vestea bucuriei, s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu. La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana cea stearpă a născut pe Sfânta Fecioară Maria.
Sfânta Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel era originară din orașul Armatem, din Muntele Efraim. Era căsătorită cu un bărbat din seminția lui Levi, numit Elcana. Pentru că era stearpă și nu făcea copii, bărbatul ei și-a mai luat o femeie, pe Fenana, cu care a făcut copii. Mergând în casa lui Dumnezeu din Silom pentru a aduce jertfă prin mâna preotului Elim, ea, după săvârșirea jertfelor, a primit numai o parte din acestea, pentru că nu avea copii.
Lăsând pe bărbatul ei să plece acasă, Ana a rămas în continuare la templu pentru a se ruga lui Dumnezeu: „Dă-mi rod pântecelui meu și Ți-l voi da Ție să-Ți slujească în toate zilele vieții lui!” Văzând credința Anei, Dumnezeu a încredințat-o că va naște un fiu, cu numele Samuel. Acest lucru s-a și întâmplat, Ana ducând copilul la templu, la vârstă potrivită, pentru a-i sluji lui Dumnezeu așa cum făgăduise. Sfânta Proorociță Ana a trăit lăudând pe Domnul și proorocind, trecând cu pace la cele veșnice.
Actualitate
Rabla Local 2023: Șoferii mai au o singură zi la dispoziție să scape de maşina veche în schimbul a 3.000 de lei
Rabla Local 2023: Șoferii mai au o singură zi la dispoziție să scape de maşina veche în schimbul a 3.000 de lei
Șoferii care vor să scape de mașina veche și să se înscrie în Programul Rabla Local o mai pot face, și asta pentru că programul este încă în derulare. În schimbul casării vor primi un stimulent de 3.000 de lei.
O singură zi mai au la dispoziție cei care vor să se înscrie în Programul Rabla Local, ce se va încheia pe 29 septembrie. În acest program, cei care își casează mașina nu sunt obligați să își cumpere una noua. În prezent, sunt peste 29.000 de persoane înscrise, cu peste 30.400 de autovehicule casate.
După încheierea programului, primăriile vor fi notificate cu numele şi numărul persoanei care s-a înscris, apoi instituţia va începe implementarea programului, mai exact va aştepta să vină cetăţenii să depună documentele, certificatul de radiere iar în schimb să primească prima de casare.
De asemenea, vin veşti bune de la Ministerul Mediului. Se ia în calcul o nouă ediție a Programului Rabla Local, până la sfârșitul anului, după ce doar aproximativ 30 000 de doritori s-au înscris în prima ediție. Programul Rabla Local a asigurat fonduri pentru casarea a 100.000 de mașini vechi.
Sursa: observatornews.ro
Actualitate
Gafă în Guvern: Salariul minim se va majora cu 181 de lei, nu cu 83 de lei, cum calculase ministrul Finanțelor
Gafă în Guvern: Salariul minim se va majora cu 181 de lei, nu cu 83 de lei, cum calculase ministrul Finanțelor
Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul minim se va majora cu 10%, a decis Guvernul în cursul zilei de joi, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a menționat la finalul ședinței: „Calculele Ministerului Muncii arată că net asta înseamnă 2.079 lei, o creștere cu 181 lei față de prezent”.
Întrebat de ce ministrul Finanțelor calculase o majorare netă de doar 83 de lei pentru salariul minim, oficialul a răspuns: „Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, inițiatorul acestui act normativ. Ministrul Finanțelor va da replică dacă îi adresați direct întrebarea”.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, declara pe 14 septembrie că „net, creșterea salariului minim pe economie este de 83 de lei, măsură cuprinsă în programul de guvernare al Coaliției”.
Cine beneficiază
În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 mil. de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28 % din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.
Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Mai mult de jumătate dintre software-urile de pe dispozitivele românilor sunt piratate: La ce se expun cei care folosesc astfel de programe
Mai mult de jumătate dintre software-urile de pe dispozitivele românilor sunt piratate: La ce se expun cei care folosesc astfel de programe
Într-o analiză publicată săptămâna trecută specialiştii unei companii din domeniu atrag atenția că pirateria software din România a ajuns la 53% din numărul total de software instalat, la o valoare de piaţă de aproximativ 130 de milioane de euro.
laptopConform Forscope România, un alt aspect îngrijorător al acestui fenomen este că o parte semnificativă a software-ului piratat din România se estimează că este, de fapt, achiziţionată şi utilizată de către companii, în încercarea de a reduce costurile.
Pe lista celor mai căutate soluţii software se află: MS Windows, MS Windows Server şi MS Office.
La ce se expun cei care aleg să folosească software-uri activate ilicit
„Achiziţionarea online a cheilor de activare pentru diverse tipuri de software prezintă numeroase riscuri care pot avea consecinţe grave asupra companiilor. Software-ul ilegal este, de obicei, alterat pentru a bloca actualizările sau pentru a evita verificările de autenticitate. Această practică duce la o scădere semnificativă a performanţei şi creşte vulnerabilitatea dispozitivelor la ameninţări precum viruşi, malware, ransomware şi atacuri cibernetice, în general. O alternativă legală şi la fel de eficientă pentru a economisi bani la achiziţionarea de software este cumpărarea de software second-hand oferit de companii, precum Forscope, care pot oferi suport firmelor şi autorităţilor publice să-şi scadă costurile cu peste 70% din preţul de achiziţie a unui produs nou. Software-ul pre-deţinut funcţionează la fel de bine ca cel nou, dar oferă oportunitatea de a-l achiziţiona la un preţ mult mai accesibil”, notează sursa citată.
Experţii din domeniu precizează că software-ul second-hand este o copie a unui program de calculator care a fost vândut anterior de către deţinătorul drepturilor sale (de exemplu, compania Microsoft Corporation). Proprietarul unei astfel de copii a software-ului (cel care a achiziţionat iniţial licenţa) îl poate oferi spre vânzare unei altei persoane care doreşte să continue să-l utilizeze.
Europa de Est, campioană la piraterie
Datele centralizate arată că gradul de utilizare a software-ului piratat în România este asemănător cu situaţia din Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina şi Rusia, în regiunea Europei de Est.
În schimb, răspândirea software-ului ilegal nu este atât de pronunţată în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Cehia (26%), Slovacia (29%), Slovenia (35%) sau Polonia (40%).
Pe de altă parte, cu o pondere de 79%, Armenia înregistrează cea mai ridicată rată de software fără licenţă din regiune, fiind urmată de Republica Moldova – cu 77% şi Belarus (76%).
În ceea ce priveşte Europa Occidentală, utilizarea medie de software piratat este estimată la aproximativ 20%, conform analizei Forscope. Estimările se bazează, între altele, şi pe cele mai recente date disponibile public de la Alianţa Software BSA.
Forscope, broker de software din regiunea Europei Centrale şi de Est, se concentrează pe furnizarea de produse software second-hand pentru companii de toate dimensiunile şi instituţii publice.
Cu sediul central în Brno, Cehia, compania operează în alte nouă ţări din regiune.
Sursa: dcbusiness.ro
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Actualitateacum 19 ore
Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său
-
Ştirea zileiacum 2 ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită la Liceului Teoretic Teiuș: ”Toți împreună-All together!-Tous ensemble!”, proiect specific în parteneriat cu alte trei licee