PENSII 2024 | Câți bani primesc pensionarii din România în funcție de tipul pensiei – limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial
PENSII 2024 | Câți bani primesc pensionarii din România în funcție de tipul pensiei – limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a prezentat recent un raport detaliat cu privire la situaţia pensiilor din România în luna noiembrie 2024. Potrivit acestui raport, sistemul de pensii publice trece prin schimbări semnificative, de la scăderea numărului de pensionari până la menţinerea constantă a valorii pensiei medii.
Pensiile la limită de vârstă sunt cele mai des întâlnite, urmate de pensiile anticipate şi pensiile anticipate parţiale. Articolul următor va analiza valorile pensiilor din diverse categorii, dar şi cum acestea influenţează bugetul public.
Citește și: PENSII 2024 | Cine sunt pensionarii care iau două pensii în luna decembrie
Pensiile la limită de vârstă şi pensiile anticipate în 2024
Potrivit CNPP, cele mai comune pensii sunt cele la limită de vârstă, iar în noiembrie 2024 existau 3.769.678 de pensionari care primeau acest tip de pensie. Din acest număr, 2.167.371 de persoane erau femei, iar pensia medie pentru această categorie a fost de 3.056 de lei. Această sumă reflectă contribuţiile susţinute pe parcursul vieţii active a indivizilor şi, evident, scăderea numărului de pensionari aduce o oarecare degajare asupra bugetului public.
Un alt tip de pensie des întâlnit în România este pensia anticipată, care a fost acordată unui număr de 4.378 de persoane. Valoarea medie a pensiei anticipate a fost de 3.924 de lei, fiind una dintre cele mai ridicate valori în cadrul sistemului de pensii. Acest tip de pensie permite ieşirea din câmpul muncii mai devreme, dar este condiţionată de numărul de ani de contribuţie.
Pe de altă parte, pensia anticipată parţială a fost acordată unui număr semnificativ mai mare de persoane, respectiv 86.396. Pensia medie pentru această categorie a fost de 2.743 de lei. Acest tip de pensie vine ca o soluţie pentru cei care nu îndeplinesc condiţiile pentru pensia anticipată completă, dar totuşi doresc să iasă la pensie înainte de a atinge limita de vârstă.
Pensiile de invaliditate şi pensiile de urmaş
Pe lângă pensiile la limită de vârstă şi cele anticipate, o altă categorie importantă întâlnită în raportul CNPP sunt pensiile de invaliditate. În luna noiembrie 2024, un număr de 387.429 de persoane au beneficiat de acest tip de pensie. Dintre aceştia, 44.132 de persoane au fost încadrate în gradul I de invaliditate, primind o pensie medie de 971 de lei. În general, valoarea medie a pensiilor de invaliditate a fost de 1.124 de lei, mult sub valoarea pensiei medii naţionale.
Pensiile de urmaş reprezintă o altă componentă esenţială a sistemului public de pensii. Acestea au fost acordate unui număr de 441.962 de persoane, iar valoarea medie a fost de 1.449 de lei. Acest tip de pensie este destinat persoanelor care au pierdut un membru al familiei, asigurând astfel un sprijin financiar pentru urmaşi.
Un alt aspect notabil este numărul foarte redus de persoane care au beneficiat de ajutor social în luna noiembrie 2024. Conform CNPP, doar 107 pensionari au primit acest tip de sprijin, valoarea medie fiind de 540 de lei. Aceasta arată că, deşi sistemul public de pensii are multiple provocări, există totuşi o anumită stabilitate în ceea ce priveşte asigurarea unui venit minim pentru persoanele vulnerabile.
Concluzii despre situaţia pensiilor în România
Sistemul public de pensii din România întră într-o perioadă de schimbări semnificative, marcată de scăderea numărului de pensionari şi de menţinerea unei valori medii constante a pensiilor. Pensiile la limită de vârstă continuă să fie cele mai comune, în timp ce pensiile anticipate şi cele de invaliditate adaugă o complexitate suplimentară sistemului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Petiţiile anonime privind cazurile de hărţuire sexuală sau morală vor fi luate în considerare: Lege promulgată
Petiţiile anonime privind cazurile de hărţuire sexuală sau morală vor fi luate în considerare: Lege promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat săptămâna trecută legea care prevede că petiţiile anonime vor fi luate în considerare dacă acestea se referă la cazuri de hărţuire pe criteriu de sex ori de hărţuire morală. Actul normativ completează în acest […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de MOS NICOLAE 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae
-
Ştirea zileiacum 4 zile
La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!