Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Pensii 2023: Nu se mai reține CASS pentru anumite pensii

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensii 2023: Nu se mai reține CASS pentru anumite pensii

Printr-o ordonanță de urgență dată anul trecut s-a impus plata contribuției la sănătate (CASS) pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei. OUG-ul este însă neconstituțional, a decis în decembrie 2022 Curtea Constituțională a României (CCR). Decizia CCR a fost publicată la sfârșitul lunii decembrie în Monitorul Oficial, ceea ce o face aplicabilă de la acel moment.

Citește și: Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar

Deoarece Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) deja a calculat și transmis în teritoriu inclusiv pensiile pentru ianuarie 2023, decizia CCR va putea fi implementată doar din februarie.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

CCR a motivat decizia dată în 15 decembrie pe prevederile din OUG nr.130/202 astfel: „În esență, Curtea a reținut că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Or, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art. 115 alin. (6) din Constituție, care interzice afectarea drepturilor și libertăților fundamentale prin ordonanțe de urgență”.

Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat

Casa Națională de Pensii Publice a transmis că ”deoarece la această dată s-a încheiat achitarea drepturilor de pensie aferente lunii decembrie 2022 și procedura plății drepturilor de pensie aferente lunii ianuarie 2023 este finalizată (tipărirea documentațiilor de plată și transmiterea în teritoriu a sumelor), CNPP are posibilitatea de a implementa Decizia Curții Constituționale prin neaplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate și restituirea sumelor reținute cu acest titlu de la data publicării Deciziei, începând cu luna februarie 2023″.

Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023

De reținut însă că CCR nu a spus că este neconstituțională taxarea acestor pensii, ci doar mijlocul prin care s-a făcut – ordonanță, în loc de lege.

OUG 130/2021 a stabilit că, începând cu veniturile lunii ianuarie 2022 pot fi scutite de plata CASS numai ”persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii de până la suma de 4.000 de lei lunar inclusiv, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală”.

După pragul de 4.000 de lei, pensionarii datorează CASS pentru partea care depășește această valoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

9 mai 2024: Spectacolele micilor cursanți din cadrul atelierului ”Micul Actor”, la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

9 mai 2024: Spectacolele micilor cursanți din cadrul atelierului ”Micul Actor”, la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia Programul Teatrului de Păpuși „Prichindel” – WORKSHOP PRICHINDEL, proiectul Micul actor, a ajuns la final. Anul acesta au fost susținute două ateliere:  Citește și: Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea