Pensii 2023: Acte necesare pentru recalcularea pensiei în 2023. Modelul de formular-tip cu care trebuie să mergi la Casa de Pensii
Pensii 2023: Lista de acte necesare pentru recalcularea pensiei în 2023. Modelul de formular-tip cu care trebuie să mergi la Casa de Pensii
Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.
Citește și: PENSII 2023: Perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie
Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.
Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.
Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.
Citește și: PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023. Ce femei se pot pensiona anul acesta în funcție de vârstă
„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.
În ce situații se poate cere recalcularea pensiei
Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:
– prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia
Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat
– prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare
– în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.
Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.
Ce acte sunt necesare pentru recalcularea pensiei
Pentru recalcularea pensiei, este nevoie ca persoana în cauză să depună o cerere, dar şi o serie de documente la Casa de pensii la care este arondată.
Iată care sunt actele care trebuie depuse pentru recalcularea pensiei, potrivit Casei de Pensii:
– o cerere
– cuponul de pensie
– carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată
Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023
– cartea/buletinul de identitate în original și copie.
Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) se găsește formularul pentru cererea de recalculare a pensiei, care poate fi descărcat, printat și completat.
Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).
Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie.
În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.
Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Schimbarea generațiilor prin educație: Campanie de siguranță rutieră și prim-ajutor în școlile din Alba Iulia, Buzău și Timișoara
FOTO | Schimbarea generațiilor prin educație: Campanie de siguranță rutieră și prim-ajutor în școlile din Alba Iulia, Buzău și Timișoara Asociația E.D.I.T., prin proiectul ROMÂNIA ÎN SIGURANȚĂ, a derulat la început de octombrie o amplă campanie de educație rutieră dedicată elevilor din școlile și liceele din județele Buzău, Alba și Timiș. Citește și: Alocațiile pentru […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
10 octombrie: Se năștea la Alba Iulia Laura Stoica, una dintre cele mai bune voci ale rockului românesc. Artista ar fi împlinit astăzi 57 de ani
-
Sportacum 14 ore
Sâmbătă, pe „Pielarul”, la Sebeș, CS Universitar Alba Iulia – Metalurgistul Cugir, un alt derby „de Alba”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
VIDEO | Un bărbat din Alba crește aproape 100 de cerbi lopătari. Visul lui, la peste 200 de exemplare, să-i elibereze în natură
-
Ştirea zileiacum 3 zile
VIDEO | Se modernizează ultimii kilometri din DJ 107 K, un drum spectaculos care face legătura cu Transapuseana: Peisaje care îți taie respirația, chei înguste străjuite de stânci înalte și păduri necălcate de picior de om