Pedepse mai mari pentru tulburarea liniștii publice: Câtă închisoare poți face pentru amenințări sau violență
Pedepse mai mari pentru tulburarea liniștii publice: Câtă închisoare poți face pentru amenințări sau violență
Proiectul de lege care prevede, printre altele și pedeapsa cu închisoarea pentru participarea la o încăierare sau faptele privind tulburarea ordinii şi liniştii publice, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanei a fost adoptat decizional de Camera Deputaților.
Deputații au adoptat proiectul de lege depus de ministrul de Interne Lucian Bode și premierul Nicolae Ciucă, care modifică mai multe articole din Codul Penal pentru înăsprirea pedepselor, după ce inițiativa a fost respinsă de Senatul României.
Mai precis, a strâns doar 56 de voturi „pentru”, dar le trebuia 69. Imediat după vot, Daniel Fenechiu, liderul deputaților PNL, a cerut lista de vot. Conform listei finale consultate de „Adevărul”, la votul pentru acest proiect au fost prezenți 37 de senatori PSD, 18 de la PNL și 5 de la UDMR.
Proiectul de lege conține un articol care a stârnit multe controverse, cel legat de pedepsele pentru „tulburarea liniștii publice” și care a fost separat în mai multe alineate, în funcție de gravitatea faptelor.
Un prim alineat prevede că: „Fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Practic, e păstrată forma în vigoare la acest amendament.
Un al doilea amendament, dar nou, prevede: „Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 5 ani”. Amendamentul e asumat de Cristian Niculescu Tâgărlaș, la propunerea lui Lucian Bode.
Nu în ultimul rând, un ultim alineat prevede că: „Dacă fapta prevăzută la alin. (2) este comisă de o persoană înarmată, care are asupra sa un obiect periculos dintre cele prevăzute la art 372 alin (1) sau care este însițită de un câine periculos, potrivit legii, limitele speciale ale pedepseise majorează cu o treime”
Bode: Nu este o lege împotriva celor care respectă regulile democratice
„Le mulțumesc colegilor mei deputați care au înțeles importanța acestor modificări pentru un climat social sigur și nu au denaturat sensul lor. Avem o responsabilitate majoră față de cetățenii acestei țări, iar înăsprirea punctuală a unor pedepse are rol descurajator pentru cei care săvârșesc infracțiuni”, a transmis ministrul Lucian Bode în urma adoptării proiectului legislativ.
Ministrul de Interne a mai susținut că „scopul reglementărilor este de a proteja viața și de a avea un spațiu public sigur pentru copiii și familiile noastre, în care să acordăm protecție persoanelor vulnerabile, în fața faptelor antisociale cu violență”, subliniind că „în niciun caz nu este o lege împotriva celor care respectă regulile democratice ale exprimării publice pașnice, ci va oferi cadrul necesar pentru întărirea autorității statului, care să sancționeze mai dur acele infracțiuni, mai ales în forma lor agravantă, care aduc atingere integrității fizice a persoanelor”.
„A fost creată multă emoție în jurul acestui proiect, dar în urma dezbaterilor parlamentare, am ajuns la o variantă echilibrată, cu puternic rol preventiv și de descurajare. Cei care nesocotesc legea și o fac uzând de violență fizică sau profitând de capacitatea limitată de reacție a victimei, trebuie să răspundă pe măsură și să fie sancționați mai dur”, a conchis ministrul.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Românii pot achita facturile și diverse taxe, direct la poștaș: Plăți instant cu cardul Poșta Română a încheiat un parteneriat cu CEC Bank și Visa, care prevede posibilitatea plății serviciilor cu cardul la domiciliu, în toată țara. Soluția a fost testată, iar începând de astăzi, 12 decembrie 2024, românii pot achita instant cu cardul direct […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 4 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 5 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 3 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 15 ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia