Pate de post cu până la 13 E-uri. Alertă pentru consumatorii din Postul Crăciunului, din partea InfoCons
Pate de post cu până la 13 E-uri. Alertă pentru consumatorii din Postul Crăciunului, din partea InfoCons
Un studiu pe baza etichetelor produselor tip pastă vegetală, care se regăsesc pe piața din România, a fost realizat de către Infocons.
Citește și: Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punct de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):
- Broccoli 33% din compoziție
- Boabe de soia 32 % din compoziție
- Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
- Boabe de soia 32 % și masline 2.1% din compoziție
- Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
- Masline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
- Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
- Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
- Semințe de in 2.5% din compoziție
- Ceapă verde 2% din compoziție
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):
61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13:
- 2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;
- 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;
- 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;
- 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel:
- 58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
- 43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
- 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
- 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).
Ce sunt aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale?
E 407 (caragenanul ) – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
E621 (monoglutamatul de sodiu) – aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.
E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.
E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat biacid de sodiu, E 331(ii) – Citrat monoacid de sodiu sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii iulie 2025: Temperaturi peste cele obișnuite. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi vremea până la mijlocul lunii iulie 2025: Temperaturi peste cele obișnuite. Prognoza meteo de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză pe 4 săptămâni din care rezultă că temperaturile se vor situa peste valorile obişnuite, în cea mai mare parte a ţării, până la […]
Dilemă | Vor crește taxele la pariuri și păcănele sau vor crește taxele populației? În România, au cea mai mică impozitare, iar în Japonia sunt interzise. Economist: Dacă joci te bagă la închisoare până la 3 ani
Dilemă | Vor crește taxele la pariuri și păcănele sau vor crește taxele populației? În România, au cea mai mică impozitare, iar în Japonia sunt interzise. Economist: Dacă joci te bagă la închisoare până la 3 ani Economistul Radu Georgescu face o comparație între felul cum sunt impozitate pariurile și păcănelele în România față de […]
Accizele la tutun s-ar putea majora cu până la 258%. Taxe mai mari și pentru trabucuri și țigări electronice
Accizele la tutun s-ar putea majora cu până la 258%. Taxe mai mari și pentru trabucuri și țigări electronice Comisia Europeană (CE) ar putea lua în considerare o majorare a taxei cu 258% pentru tutunul de rulat și cu 139% pentru țigările clasice, potrivit unei evaluări de impact a revizuirii Directivei privind accizele la tutun, […]