Parlamentarii de Alba pro şi contra divizării UMF Târgu Mureş
Cei şapte parlamentari din Alba au păreri împărţite despre oportunitatea înfiinţării în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş a unei facultăţi cu predare în limba maghiară. În timp ce reprezentanţii PDL Alba nu consideră că aceasta reprezintă o problemă în sine, cei din Opoziţie o cataloghează drept „o exagerare gravă” şi spun că sunt hotărâţi să se folosească de toate pârghiile legale pentru a opri transformarea proiectului de hotărâre aflat în dezbatere publică în lege. În aceste condiţii, în cazul în care se va ajunge la o moţiune de cenzură, parlamentarii Puterii din Alba consideră că Guvernul Ungureanu ar putea avea o reală problemă, cel puţin doi dintre ei afirmând că ar putea fi de acord cu moţiunea.
Teodor Atanasiu, deputat PNL: „Conform autonomiei universitare, orice universitatea din România, dacă consideră că are suficiente cereri şi pregătire administrativă – profesori, spaţii, dotări, poate să înfiinţeze secţii sau linii în orice limbă de învăţământ dar nu poate înfiinţa facultăţi. Proiectul de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică pentru înfiinţarea facultăţii în limba maghiară contravine Legii Învăţământului adoptată prin asumare. Dacă acest proiect devine hotărâre prin adoptare de către Guvern, o să-l atacăm în instanţa de contencios administrativ. Dacă se mofidică legea prin ordonanţă de urgenţă, vom fi obligaţi, pentru ca această ordonanţă să nu intre în vigoare, să iniţiem moţiune de cenzură. Şi suntem sigur că această moţiune de cenzură va trece”.
Alexandru Pereş, senator PDL: „Prin înfiinţarea la Târgu Mureş a unei linii de predare în limba maghiară Guvernul nu face decât să respecte legea. Înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limbile maghiară, engleză şi germană în cadrul UMF Târgu-Mureş este prevăzută în Legea educaţiei. Nu există riscul producerii unui precedent întrucât la Universitatea de Arte Târgu Mureş şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca funcţionează deja secţii cu predare în limba maghiară. La UMF Târgu-Mureş Guvernul este obligat să intervină şi să pună lucrurile în ordine pentru că, din cauza neînţelegerilor existente la nivelul conducerii universităţii între profesorii români şi maghiari, înfiinţarea liniei cu predare în limba maghiară nu a fost introdusă în Carta Universităţii aşa cum ar fi trebuit. (…) Am văzut şi eu punctele de vedere ale colegilor parlamentari PDL, în special ale celor din zona Ardealului care nu sunt de acord, însă cred că în eventualitatea unei moţiuni de cenzură ar trebui să fie consecvenţi cu ei înşişi. Nu este normal să fii de acord cu Legea învăţământului dar pe urmă să nu mai fii de acord cu aplicarea ei. Important este că în cele 10 zile cât este supus dezbaterii publice, pot fi aduse amendamente proiectului de lege iar de-abia după aceea vom vedea forma finală a hotărârii de guvern”.
Nicolae Dobra, senator PDL: „Cred că orice lucru interzis nu este folositor nimănui, la fel cum orice lucru băgat cu forţa nu este folositor nimănui. Să ne amintim din istorie că nici ungurii nu au putut să ne desfiinţeze pe noi ca naţie, şi atunci când au introdus limba maghiară în toate şcolile din ţară doar 1,2 la sută din copiii români au reuşit s-o asimileze. Personal sunt de părere că ungurii din România trebuie lăsaţi să înveţe în ce limbă vor ei. Dacă ei singuri nu înţeleg că un medic spre exemplu trebuie să fie folositor întregii societăţi – românilor, maghiarilor, saşilor, e strict treaba lor şi nu putem noi, românii, să-i forţăm să înţeleagă acest lucru. Cu cât le dăm maghiarilor din România mai multe drepturi, cu atât nu vor putea beneficia mai puţin de ele pentru că eu, ca pacient, nu voi învăţa niciodată maghiară ca să merg la un medic maghiar. (…) Chestiunea cu Târgu Mureş a apărut acum din cauza demisiei lui Laszlo Tokes ceea ce i-a făcut pe cei din UDMR să înăsprească condiţiile puse coaliţiei de guvernare. Ar putea apărea o problemă în eventualitatea unei moţiuni de cenzură, şi eu mă gândesc cum votez”.
Clement Negruţ, deputat PDL: „Atâta vreme cât rezidenţiatul se va da în limba română, aşa cum prevede legea, nu văd de ce să ne facem probleme. Dacă însă se va pune problema modificării legislaţiei privind rezidenţiatul, atunci am avea într-adevăr o problemă. Oricum la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş se învaţă deja în limba maghiară, de aceea înfiinţarea unei linii maghiare, care să aibă o conducere din rândul profesorilor maghiari nu cred că trebuie să scandalizeze pe nimeni, mai ales că acolo este prevăzut să se înfiinţeze şi o secţie în limba engleză. Eu sunt de acord cu înfiinţarea unei secţii în limba maghiară însă resping total ideea înfiinţării unei facultăţi, nu sunt de acord cu segregarea. Trebuie să avem mare grijă cum gestionăm această problemă pentru că, în eventualitatea unei moţiuni de cenzură iniţiată de Opoziţie, sunt toate şansele ca acest Guvern să pice având în vedere faptul că foarte mulţi parlamentari ai Puterii din Ardeal nu sunt de acord cu această propunere”.
Corneliu Olar, deputat PDL: „Decizia trebuie luată de Senatul UMF Târgu Mureş, cu respectarea legii şi autonomiei universitare. pe de altă parte, multiculturalismul presupune ca şi copiii noştri să înveţe şi alte limbi – maghiară, engleză, germană, ca să fie pregătiţi cerinţelor din comunitatea europeană”.
Călin Potor, deputat PNL: „Cred că este o exagerare înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la Târgu Mureş. Lucrurile sunt duse mult prea departe. Gândiţi-vă ce se poate întâmpla când un medic înţelege slab limba română sau când eu, ca medic de urgenţă de exemplu, nu vorbesc aceeaşi limbă şi nu am acelaşi limbaj medical cu un omolog din alt judeţ. În medicina românească, care nu e atât de tehnică, contactul cu pacientul e primordial. Vă dau un exemplu personal, atunci când mi-am dat examenul pentru primariat a trebuit să consult o pacientă maghiară care nu ştia nicio boabă româneşte. Vă mărturisesc că m-am simţit ca un medic veterinar”.
Radu Coclici, deputat PSD de Alba: „Eu nu sunt de acord cu înfiinţarea unei noi facultăţi cu predare în limba maghiară şi în limba engleză, în cadrul UMF Tg Mureş. Am ajuns ca UDMR să obţină tot ce-şi doreşte. În pragul alegerilor, UDMR vrea să demonstreze electoratului său că face tot ce poate pentru a-i respecta interesele, uitând că şi maghiarii au suferit, fără ca uniunea să intervină cu vreo obiecţie, de pe urma tăierilor de salarii şi pensii. În timp ce şcolile noastre s-au închis ori au fost comasate pentru că nu sunt bani, asta era scuza invocată de Guvernul PDL-UDMR-UNPR, maghiarii pot să propună şi să aibă câte şcoli vor. Sigur, e posibil să aibă mai multe unităţi de învăţământ de toate gradele, dar nu pe banii statului. Dacă e austeritate, atunci să se aplice aceeaşi regulă pentru toţi cetăţenii ţării şi pentru toate domeniile de activitate! Am ajuns ca noi, românii, să fim minoritari în multe privinţe, în ţara noastră! Şantajul, asta e strategia de guvernare a UDMR! Ori de câte ori e nevoie, se foloseşte de şantaj, anunţând că va pleca de la guvernare, pentru a obţine tot felul de avantaje pentru minoritatea maghiară! După toată brambureala din Educaţie asta mai lipsea, că şi aşa s-a ales praful de reforma Puterii în învăţământul românesc!”
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
La data de 16 noiembrie este sărbătorită Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. La 16 noiembrie 1972, la Paris, în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinţei generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (desfăşurată între 17 oct.-21 nov 1972), statele membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate18 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii