Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Părinții singuri pot refuza să lucreze în turele de noapte: Proiectul legislativ, votat de Senat

Ioana Neag

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Părinții singuri pot refuza să lucreze în turele de noapte: Proiectul legislativ, votat de Senat

Părinții care își cresc copiii singuri por refuza, conform unui nou proiect legislativ care a primit deja votul Senatului, să lucreze în ture de noapte.

Pe lângă femei gravide, lehuze și cele care alăptează, de acum, nici părinții ce-și cresc singuri copiii nu vor putea fi obligați să lucreze în ture de noapte.

Codul muncii (Legea nr. 53/2003) se va modifica, potrivit proiectului legislativ trecut deja de Senat. Proiectul urmează să ajungă la votul decisiv al deputaților. Odată adoptată propunerea, lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se extindă.

Cine sunt, mai exact, cei care pot refuza turele de noapte

Potrivit noului proiect, pe lângă categoriile de persoane pentru care se aplică deja regula, cum ar fi, femeile lehuze, dar și cele care alăptează, nici părinții ce-și cresc singuri copiii nu vor putea fi obligați să lucreze în ture de noapte.

Concret, proiectul stabilește că persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligată să presteze muncă de noapte.

Citește și: Tichete culturale 2024: Ce valoare au anul acesta și cine le va primi

În acest moment, Codul muncii prevede dreptul de a decide dacă lucrează în ture de noapte doar în cazul femeilor gravide, lăuzelor și celor care alăptează.

Codul muncii stabilește, de asemenea, și că „tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte”.

Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple, potrivit inițiatorilor, notează avocatnet.ro Printre ele putând fi amintite:

-siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă;

-posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;

-dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;

-impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

Pentru ca proiectul de lege să fie aplicat, acesta trebuie să fie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

În ce condiții se consideră că salariatul a lucrat în tură de noapte

Potrivit Codului Muncii (Articolului 125), munca de noapte este definită ca acea activitate desfășurată în intervalul orar 22:00 – 06:00.

Pentru a fi considerată tură de noapte, salariatul trebuie să fi lucrat cel puțin 3 ore în timpul său zilnic de muncă în intervalul de noapte sau să își desfășoare munca în intervalul de noapte în proporție de cel puțin 30% din timpul său lunar de lucru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea