Până când vor mai plăti românii factura la energie cu preț plafonat: Precizările Ministrului Energiei, Sebastian Burduja
Până când vor mai plăti românii factura la energie cu preț plafonat: Precizările Ministrului Energiei, Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că intenționează să păstreze schema de plafonare a prețurilor la energie până în martie 2025. El a precizat că datoria Ministerului Energiei către furnizori este undeva la 2 miliarde de lei.
„Cu siguranță, păstrăm schema de plafonare- compensare, deci prețuri plafonate la românul de rând și la companiile românești din economie. Această schemă a asigurat o stabilitate pentru clientul final dar și pentru furnizori”, a spus ministrul Energiei în emisiunea România Politică, de la Prima News.
El a precizat că în continuare, prețurile sunt mai mici decât pe Bursă, pe factura românilor.
„Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o țară cu puterea noastră de cumpărare”, a menţionat Sebastian Burduja.
Ministrul a arătat despre liberalizarea pieței că a fost parte dintr-o furtună perfectă, războiul din Ucraina, revenirea din pandemie.
„Este important că UE a permis tuturor statelor, nu numai României, să aibă măsuri de protejare a consumatorului final, în mod special a celor vulnerabili și aceste măsuri sunt premise cel puțin până în primăvara anului 2025.
„Intenționăm să păstrăm schema până în martie 2025”, a mai spus ministrul.
Etapele de ieșire din schema de plafonare
Despre ce se va întâmpla după ce schema nu va mai fi valabilă, Burduja a arătat că toată piața, tot lanțul îşi doreşte o etapizare a măsurilor de ieșire din această schema de compensare și plafonare.
„Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale și iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a completat Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja a mai declarat că, la zi, datoria Minsterului Energiei către furnizori este undeva la 2 miliarde de lei.
„Întreaga schemă costă mult mai puţin, dacă ne referim la anul calendaristic ianuarie- decembrie 2024, ne aşteptăm ca schemă să coste undeva la 3 miliarde de lei, aceasta este estimarea ANRE”, a spus ministrul, precizând că este vorba de cât va costa schema anul acesta.
Ministrul Energiei a anunțat că schema de plafonare a prețurilor la energie va fi păstrată până în martie 2025. Acest lucru înseamnă că românii vor continua să beneficieze de prețuri mai mici la energie electrică și gaze naturale.
În ceea ce privește etapele de ieșire din această schemă, ministrul a declarat că se va face o ieșire etapizată, foarte bine gândită, pentru a evita o creștere bruscă a prețurilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prețul la energie și gaze, plafonat până în primăvara anului 2025. Proiectul, adoptat de Parlament
Prețul la energie și gaze, plafonat până în primăvara anului 2025. Proiectul, adoptat de Parlament Proiectul de modificare a OUG 32/2004 care prevede menținerea mecanismului de plafonare a preţurilor la energie şi gaze până în primăvara anului 2025 a fost adoptat miercuri, 11 decembrie 2024, de plenul Camerei Deputaților. Proiectul a fost adoptat cu 238 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum o zi
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum o zi
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților
-
Sportacum 3 zile
ACSM Codlea – Metalurgistul Cugir 0-2 (0-1) | Dublă Bura, „roș-albaștrii” au spart gheața în deplasare