Palatul Cultural de la Blaj, o bijuterie în plin proces de reabilitare și redare către comunitate – FOTO
Palatul Cultural de la Blaj, situat în Piața 1948, a fost inaugurat în anul 1936, gazdă a evenimentelor culturale, educaționale și artistice ale vremii. De-a lungul anilor aici a funcționat cinematograful orașului, Muzeul de Istorie și Etnografie, Biblioteca Orășenească ori Centrul de Radioficare. Clădirea nu a mai fost însă funcțională din anii ‘90 când a fost afectată în proporție de 40% într-un incendiu, sala de spectacole fiind distrusă în întregime.
În anul 2013, Consiliul Județean Alba a adoptat, în parteneriat cu Consiliul Local Blaj, proiectul de refacere și reabilitare a Palatului Culturii, investiție la care contribuie frățește, fiecare cu câte 50 la sută din fonduri. La mai puțin de un an până la termenul de finalizare a lucrărilor, între zidurile clădirii se ascunde un adevărat furnicar de constructori, cu utilaje schele și instalații, care muncesc la foc continuu pentru șlefuirea diamantului din inima municipiului, sub îndrumarea diriginților de șantier, Nicușor Pintea pe partea de construcții și Adrian Paștiu pe cea de instalații.
Potrivit acestora, în prima parte a anului acesta s-au finalizat aici lucrările de consolidare, respectiv fundații, stâlpi de consolidare, zidărie, compartimentări interioare. S-au turnat pardoseli de beton armat atât la nivelul subsolului cât și a parterului și a etajului. Spațiul scenei, situată la o cotă de aproximativ 1,5 metri, a fost de asemenea placat, iar frontoanele din stânga și din dreapta ei au beneficiat de diafragme de beton cu zidărie de cărămidă. O altă piesă de rezistență, care impresionează încă de acum, este balconul, a cărui operațiune de cofrare, armare și betonare la nivelul plăcii și a parapetului a fost de asemenea încheiată. Imediat sub balcon, în zona lojelor, am remarcat lucrările de zidărie clasică și aparentă, iar la toate nivelurile nu au putut trece neobservate structurile metalice ridicate pentru susținerea tavanelor din plăci de rigips.
S-au compartimentat chiar și grupurile sociale, băile și dușurile. În sala mare s-au curățat suprafețelor din cărămidă care va rămâne aparentă, care urmează să fie tratate cu soluții de protecție speciale și specifice pentru construcțiile de tip monument. În aceste zile se lucrează la nivelul instalațiilor: de canalizare și apă curentă, termice, electrice și de termo-ventilație. În continuare, după finalizarea acestei etape, se va trece la finisajele de interior, cu montarea tâmplăriei, a pardoselilor din piatră, gresie ori granit, sala mare urmând să fie echipată cu o pardoseală specială, din materiale sintetice. Scara interioară, din piatră, va fi recondiționată cât mai aproape de original, pentru a nu știrbi nimic din imaginea istoricului Palat Cultural. Totodată se va amenaja și curtea exterioară cu împrejmuirea de-a lungul căreia vor fi sădite plante agățătoare ce vor spori farmecul locului. La finalul lucrărilor se vor reabilita fațadele de la exterior, pentru ca apoi să se treacă la dotări de mobilier și sonorizare.
Așadar proiectul este în grafic și nu putem decât să așteptăm cu nerăbdare ziua inaugurării, a ceea ce se anunță o bijuterie de Palat, ce va fi repus în drepturi și redat comunității locale și nu numai, după cum spunea chiar edilul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar: ”Vrem să îi dăm valoarea, grandoare de altă dată. Este o lucrare de suflet a mea pe care vreau să o duc la bun sfârșit din toate punctele de vedere”. (D.M.S.)
[nggallery id=959]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun