Ordin ANAF: Unii români scapă de poprirea conturilor. Vezi care sunt aceștia
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut o mutare așteptată de milioane de români. Mai exact, președintele ANAF, Mihaela Triculescu, a dat ordinul prin care unii români scapă de poprirea conturilor.
Astfel, românii – persoane fizice – cu datorii de sub 100 de lei nu vor mai avea conturile poprite. Totodată, și anumite firme vor scăpa de această „pedeapsă”.
În urma unei adrese trimise de Bugetul.ro la ANAF, Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media al instituției ne-a relatat că la 21 martie a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 727/2019, din 13 martie, pentru aprobarea Procedurii privind emiterea şi comunicarea unor acte administrative şi de executare pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită şi pentru modificarea Procedurii privind stabilirea obligaţiilor fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.834/2015, în baza căruia la Capitolul 3 a fost reglementată o procedură privind emiterea şi comunicarea unor acte de executare pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale/bugetare sub o anumită limită.
Conform Ordinului semnat de președintele Mihaela Triculescu, debitorii care se încadrează în plafoanele prevăzute la alin. (2) al Capitolului III nu vor mai avea conturile poprite.
Potrivit, alin. (2), Capitolul III, Ordin nr. 727/2019 din 13 martie 2019, următoarele persoane fizice și juridice nu vor mai avea conturile poprite, chiar dacă au datorii la stat:
a) în cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale/bugetare restante nu depășește 3.000 lei, pentru
debitorul care are calitatea de mare contribuabil;
b) în cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale/bugetare restante nu depășește 1.500 lei, pentru
debitorul care are calitatea de contribuabil mijlociu;
c) în cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale/bugetare restante nu depășește 500 lei, pentru
celelalte categorii de debitori;
d) în cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale/bugetare restante nu depășește 100 lei, pentru
debitorul persoană fizică.
„În conformitate cu prevederile art. 236 alin. 1, din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare „sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.”
Totodată, potrivit dispoziţiilor art. 236 alin. 8, din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare „poprirea se consideră înfiinţată din momentul primirii adresei de înfiinţare de către terţul poprit în acest sens, terţul poprit este obligat să înregistreze atât ziua, cât şi ora primirii adresei de înfiinţare a popririi.”
De asemenea, în contextul celor expuse de dumneavoastră, vă comunicăm faptul că în data de 13 martie 2019 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 220 din 21.03.2019, Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 727/2019, pentru aprobarea Procedurii privind emiterea şi comunicarea unor acte administrative şi de executare pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită şi pentru modificarea Procedurii privind stabilirea obligaţiilor fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.834/2015, în baza căruia la Capitolul 3 a fost reglementată o procedură privind emiterea şi comunicarea unor acte de executare pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale/bugetare sub o anumită limită.
Astfel, potrivit prevederilor legale mai sus invocate, nu se emit adrese de înfiinţare a popririi pentru debitorii care se încadrează în plafoanele prevăzute la alin. (2) al capitolului 3, anterior menţionat”, a transmis ANAF, pentru Bugetul.ro.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu: „România va avea în 2025 un deficit în jur 180 de miliarde de lei. Ar trebui să avem în jur de 100 de miliarde de lei”
Economistul Radu Georgescu: „România va avea în 2025 un deficit în jur 180 de miliarde de lei. Ar trebui să avem în jur de 100 de miliarde de lei” România va avea în 2025 un deficit în jur de 180 de miliarde de lei, rezultă din calculele economistului Radu Georgescu. Potrivit acestuia, „în România în […]
Vaccin anti-HPV GRATUIT pentru tinerii români cu vârsta de până la 26 de ani: „Această lege înseamnă speranță”
Vaccin anti-HPV GRATUIT pentru tinerii români cu vârsta de până la 26 de ani: „Această lege înseamnă speranță” Tinerii români cu vârste între 11 și 26 de ani ar putea beneficia gratuit de vaccinul anti-HPV, potrivit unei inițiative legislative care a primit raport favorabil în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților și urmează să fie […]
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025 De joi, 15 mai 2025, ora 8.00, a intrat în vigoare o informare meteo de răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului, valabilă în România până sâmbătă, […]