Ordenii merită un consilier pentru o viaţă decentă, nu unul pe viaţă
Mă numesc COMAN AUREL, cu domiciliul în Oarda de Jos, localitate ce face parte din municipiul Alba Iulia. M-am născut la 24 noiembrie 1953, în localitatea Moisei, judeţul Maramureş. Sunt absolvent al Institutului agronomic Cluj-Napoca, Facultatea de Zootehnie, promoţia 1978, căsătorit, cu 3 copii, soţia fiind profesor de Limba şi Literatura Română, născută în Oarda de Jos.
După căsătorie, m-am hotărât să rămân aici, la Oarda de Jos, unde începând cu anul 1980, mi-am desfăşurat activitatea ca inginer, inginer şef şi preşedinte la CAP Oarda de Jos. Am fost în contact permanent cu cetăţenii celor două localităţi şi pot să spun că şi la ora actuală sunt în legătură directă cu cetăţenii comunităţii, ascultându-le doleanţele şi problemele cu care se confruntă zi de zi. Pe zi ce trece, dezamăgirea este tot mai mare, iar promisiunile încălcate sunt tot mai numeroase, disperarea şi nesiguranţa se acumulează în sufletele oamenilor, din moment ce societatea funcţionează din ce în ce mai mult, în afara regulilor şi în spiritul dispreţului faţă de lege şi faţă de cetăţean.
În acest context, şansele şi obligaţiile noastre sunt de a merge curajos înainte, de a ne deschide profund şi onest către cetăţeni, de a nu aştepta pasiv reacţia acestora, şi de a merge curajos în direcţia găsirii soluţiilor tuturor problemelor cu care se confruntă.
La nivelul localităţii foarte mulţi cetăţeni şi-au manifestat dezamăgirea faţă de promisiunile făcute de actuala putere şi nefinalizate, punându-şi toate speranţele în noi şi în noua legislatură.
În acest sens, programul nostru al USL are în vedere rezolvarea unor probleme urgente legate de infrastructura celor două localităţi, lucrări legate de canalizare şi înlocuirea conductelor de apă neterminate şi care dau peste cap buna desfăşurare a traficului rutier.
O altă problemă care îi preocupă pe cetăţeni este Căminul cultural de la Oarda de Sus, care momentan este o adevărată epavă şi se pare că nimănui nu-i pasă. Va trebui reabilitat, ca şi cel din Oarda de Jos, dar pus la dispoziţia cetăţenilor în scopuri cultural-educative, fără a se pretinde taxe exorbitante de cei care îl au în administraţie.
La fel trebuie procedat şi cu Moara de cereale, care se află la fostul sediu CAP şi care a fost cumpărată de către cetăţenii celor două localităţi, dar care se vede că are alt proprietar, iar veniturile ce se obţin iau altă cale în loc să fie destinate comunităţii, în vederea amenajării şi întreţinerii unor spaţii verzi, recreative, destinate copiilor, ajutorării unor familii nevoiaşe sau ecologizării malurilor celor două râuri care trec prin localitate.
Nemulţumiri sunt legate şi de faptul că o parte din cetăţeni nu şi-au redobândit dreptul de proprietate asupra terenului, conform documentelor pe care le deţin, ba chiar mai mult, unii dintre ei nu şi-au primit nici chiar titlul de proprietate. Majoritatea acuzând că sunt purtaţi de la primărie la prefectură şi invers. Va trebui să luăm măsuri imediate de a pune la dispoziţia specialiştilor agricoli şi comisiei un spaţiu în fostul sediu CAP din Oarda de Jos, stabilindu-se un program adecvat şi finalizată această problemă .
Sunt cetăţeni la nivelul localităţilor, care nu beneficiază de nicio palmă de pământ, datorită faptului că nu sunt moştenitori direcţi sau că părinţii lor nu au deţinut teren. În acest sens, va trebui să facem o analiză concretă asupra fondului de rezervă, precum şi a altor categorii de folosinţă, care se pare au dispărut „fără urmă”.
Nu trebuie uitată situaţia păşunilor destinate crescătorilor de animale din Oarda de Jos şi Oarda de Sus. Se ştie că anumite suprafeţe de păşune au fost contractate unor cetăţeni, care nici cel puţin nu au animale, dar care fac parte din clientela PDL-ului.
Deşi se plătesc taxe de păşunat, păşunea este într-o stare deplorabilă, fiind invadată de mărăcini, arbuşti, scaieţi, în unele locuri pe suprafeţe destul de întinse, lipsind chiar vegetaţia. Va trebui şi aici să luăm măsuri urgente de curăţire, fertilizare şi supraînsămânţare asupra tuturor suprafeţelor de păşune, iar în final o redistribuire a acesteia cetăţenilor în funcţie de numărul de animale pe care îl deţin.
În calitate de viitor consilier municipal al celor două comunităţi Oarda de Sus şi Oarda de Jos voi încerca să rezolv alături de viitorul primar USL şi întreaga echipă USL aceste probleme cu care se confruntă cetăţenii din cele două localităţi, sprijinindu-i în soluţionarea lor.
Vreau să mă pun în slujba cetăţeanului, să fiu alături de toţi, ca împreună să putem realiza lucruri noi, necesare întregii comunităţi, ce vor schimba faţa şi sufletul oamenilor.
Aurel COMAN
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]