Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

O categorie de români va beneficia de vechime în plus la pensie. Care sunt actele necesare și cine sunt norocoșii

Ziarul Unirea

Publicat

în

O categorie de români va beneficia de vechime în plus la pensie. Care sunt actele necesare și cine sunt norocoșii

Un proiect de lege a fost adoptat, care prevede că psihologii vor avea parte de vechime în plus la pensie, în cazul în care sunt respectate anumite condiții.

O parte dintre români vor avea parte de vechime în plus la pensie. Este, deja, oficial, proiectul de lege care stabilește acest lucru fiind adoptat de Camera Deputaților.

De vechimea în plus vor beneficia, conform acestui proiect de lege, psihologii care își desfășoară activitatea în cabinetele individuale, în societăți civile profesionale, în cabinete asociate sau în baza unui contract de muncă.

În fapt, proiectul de lege adoptat modifică articolul 13 din Legea 213/2004, cea care reglementează profesia de psiholog.

„Perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute la alin.(1) și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art.5, constituie vechime în muncă și în specialitate, cu excepția perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România”, se precizează în proiectul de lege.

Condițiile care trebuie îndeplinite din puncte de vedere financiar sunt și ele stipulate în mod foarte clar.

”a) declaraţiile privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, conform dispoziţiilor Ordinului nr. 165/7/1272/456 din 2023 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 10 februarie 2023;

”b) declaraţiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, prevăzute de art.7 alin.(1) şi art.11 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”.

Implementarea acestei măsuri era necesară, tocmai pentru a completa reglementarea actuală din domeniu. Până la adoptarea acestui proiect de lege, nu era stabilit că activitatea desfăşurată de psihologul titular este asimilată vechimii în muncă. În expunerea de motive a proiectului de lege sunt menționate și date statistice despre acest domeniu. În România sunt 19.876 de cabinete individuale de psihologie, 13 cabinete asociate de psihologie și 1.465 societăţi civile profesionale de psihologie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri În România mai avem puțin până să ajungem să avem aceleași prețuri ca în Elveția, după luni consecutive de creștere a inflației. Când merg la supermarket, mulți cetățeni pot observa că au ajuns să pună din ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea