O asociere care include firme nemțești va colecta deșeurile din zona 1 a județului Alba care include Alba Iulia, Aiud, Teiuș și Ocna Mureș
Contractul cu o valoare de peste 15 milioane de euro, câștigat de o asociere de firme cu acționariat german: RER Vest SA – SC Retim Ecologic Service SA • ADI Salubris a finalizat licitația pentru colectarea deșeurilor în zona 1 a județului Alba.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Alba a atribuit licitația privind colectarea și transportul deșeurilor menajere în cea mai mare zonă a județului, care cuprinde municipiile Alba Iulia şi Aiud, respectiv oraşele Teiuş şi Ocna Mureş şi comunele limitrofe acestora.
Din cele șase oferte depuse, a fost desemnată câștigătoare cea prezentată de Asocierea SC RER Vest SA Oradea – SC Retim Ecologic Service SA Timişoara. Valoarea contractului încheiat pe o perioadă de patru ani este de 74.110.971 de lei (15,6 milioane de euro), fără TVA, mai mică cu circa 13,7 milioane de lei față de valoarea estimată prin documentația de atribuire.
Aceeași asociere de firme a obținut anul trecut și contractul pentru colectarea și transportul deșeurilor din zona 2 a județului, cu municipiul Sebeș, orașul Cugir și comunele limitrofe, cu o valoare de 47.606.387 de lei. Ambele societăţi au ca acţionari RER-RWE Entsorgung România, firma care reprezintă în România interesele companiei germane RWE Entsorgung AG, respectiv Consiliile locale din Oradea şi Timişoara.
Zona 1 a judeţului, din care ar urma să fie colectate şi transportate deşeurile în cadrul acestui contract, are o populaţie de 154.279 de locuitori, ceea ce reprezintă aproape jumătate din populaţia judeţului Alba. Pe lângă cele patru localităţi urbane, în această zonă mai sunt incluse comunele Ciugud, Berghin, Ohaba, Mihalţ, Stremţ, Galda de Jos, Cricău, Întregalde, Ighiu, Sântimbru, Râmeţ, Rădeşti, Rimetea, Lopadea Nouă, Livezile, Mirăslău, Ponor, Hopârta, Fărău, Noşlac, Lunca Mureşului şi Unirea.
Operatorul care a obținut contractul va colecta deşeurile din localităţile menţionate şi le va transporta la staţia de transfer Aiud sau direct la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos. Contractul ar urma să intre în vigoare după 4 luni, perioadă în care operatorul va derula operațiunile de pregătire a activităților.
Derularea efectivă a contractului depinde, însă, de finalizarea de către Consiliul Județean Alba a procedurii de licitație privind concesionarea serviciului de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos. Tarifele care vor fi plătite de populație sunt următoarele: 7,03 lei de persoană/ lună în mediul urban, inclusiv asociații de proprietari, respectiv 217,36 lei pe tonă în mediul rural, prețul pe locuitor fiind stabilit în funcție de cantitatea colectată. De asemenea, în cazul agenților economici tariful pentru anul 2019, atât în urban cât și în rural, este 250,32 lei/tonă.
Cea mai importantă noutate este faptul că deșeurile vor fi colectate de la populație exclusiv separat, pe 3 fracţii: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Modernizarea infrastructurii rutiere în Sebeș: Stadiul lucrărilor pe străzile Doinei și Moților
FOTO | Modernizarea infrastructurii rutiere în Sebeș: Stadiul lucrărilor pe străzile Doinei și Moților Primarul municipiului Sebeș, a anunțat recent stadiul lucrărilor la proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș. Citește și: FOTO | Reabilitarea Parcului Arini din Sebeș: Spații de joacă, zonă dedicată sportului în aer liber, skatepark, piste de biciclete În prezent, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!
-
Sportacum 4 zile
CSM Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 1-1 (1-0)! „Alb-negrii” s-au împiedicat în derby „de Alba”, ratând primul loc
-
Actualitateacum 3 zile
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitateacum 5 zile
8 noiembrie: Ziua mondială a urbanismului