Rămâi conectat

Ştirea zilei

Noutăți pensii 2022: Se modifică contribuțiile la Pilonul II de pensii

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Noutăți pensii 2022: Se modifică contribuțiile la Pilonul II de pensii. Modificări în sistemul de pensii, anunțate de Guvern

Sistemul public de pensii din România va avea parte de noi modificări legislative importante. Guvernul va majora cota de contribuție la Pilonul II de pensii cu 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024.

Citește și: Pensii 2022: Cum vă puteți completa stagiul de cotizare? După cât timp de neplată se reziliază contractul de asigurare socială?

Citește și: Eliminarea inechităților din sistemul pensiilor. Ministrul Investițiilor: „Reforma pe care trebuie să o facem este foarte utilă”

Cota de contribuţie la Pilonul II de pensii va fi majorată de executiv la 4,75% de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea alineatului (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, consultat de Economica.net.

Iată ce prevede proiectul de act normativ, lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii:

Articol unic – Alineatul (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%.

Măsura de creştere a contribuţiei la pilonul II de pensii a fost cuprinsă în programul de guvernare al coaliţiei şi a fost anunţată de Economica.net încă de la finalul anului 2020.

Citește și: Noutăți pensii 2022: Ce este PILONUL 4 de pensii sau pensia ocupațională

Contribuţia la Pilonul II este cuprinsă în contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată la sistemul public de pensii. În prezent, cota CAS este de 25% din salariul brut (în cazul angajaţilor. Plătesc CAS şi unele persoane fizice pentru veniturile extrasalariale care depăşesc plafonul de 12 salarii minime brute într-un an calendaristic). La Pilonul I (pensia publică) e direcţionat un procent de 21,25%, iar la Pilonul II (pensia privată obligatorie) ajunge procentul de 3,75%.

De la 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie pentru Pilonul II va fi de 4,75%, conform proiectului de OUG analizat de Economica.net.

În absenţa unor măsuri de majorare a cotei CAS de la 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie pentru Pilonul I va scădea la 20,25%, de la 21,25% cât e în prezent.

Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt reglementate la articolul 138 din Codul fiscal:

a) cota CAS de 25% e datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
b) cota de 4% e datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) cota de 8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, scrie economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea