Rămâi conectat

Politică Administrație

Noua lege a Arhivelor Naționale adoptată tacit: Casa Națională de Pensii Publice scoasă din ecuație. Ce impact are asupra pensionarilor

Bera Larisa

Publicat

în

Noua lege a Arhivelor Naționale adoptată tacit: Casa Națională de Pensii Publice scoasă din ecuație. Ce impact are asupra pensionarilor

Recent, Parlamentul României a adoptat tacit modificări importante la Legea Arhivelor Naționale, care schimbă modul de stabilire a tarifelor pentru serviciile arhivistice. Astfel, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), care anterior avea responsabilitatea de a stabili aceste tarife printr-un ordin specific, a fost scoasă din ecuație.

Citește și: Impozitare pensii 2024: După recalcularea pensiilor va crește pragul de impozitare

Conform noilor reglementări, Arhivele Naționale vor prelua acum responsabilitatea de a stabili tarifele maxime pentru operațiunile de arhivă. Modificările au fost implementate fără o dezbatere publică, stârnind îngrijorări și avertismente din partea sindicatelor și a altor organizații implicate.

Această schimbare poate avea impact asupra pensionarilor și a celor care depind de serviciile arhivistice, așa că este important ca toți cei afectați să fie la curent cu noile reglementări și să urmărească eventualele dezvoltări ulterioare în acest domeniu.

„Un subiect mai puțin cunoscut și aparent de un interes mai scăzut este reprezentat de modul în care a fost modificată Legea Arhivelor Naționale, fără nicio dezbatere publică, dar având un impact semnificativ asupra rolului, atribuțiilor și efectelor asupra operatorilor economici care prestează servicii arhivistice contra cost.

Aceste tipuri de servicii sunt accesate, la un moment dat, de către fiecare dintre cetățeni, fie că vorbim despre înscrisuri din arhivă în legătură cu vechimea în muncă pentru stabilirea drepturilor de pensie, fie pentru acte de stare civilă sau acte de proprietate”, avertizează sindicatul Europol.

Ce înseamnă aceasta pentru cetățeni și operatorii economici

Această schimbare are consecințe semnificative pentru operatorii economici care furnizează servicii arhivistice contra cost. Conform noii legislații, Arhivele Naționale, după consultarea cu operatorii economici autorizați, vor stabili anual limitele maxime ale tarifelor pentru aceste servicii. Astfel, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) nu mai este implicată în stabilirea acestor tarife.

„Evident, toate aceste responsabilități nu doar că nu au venit la pachet cu drepturi salariale aferente, ci nici măcar inechitatea salarială existentă din 2017 nu a fost rezolvată între angajații structurilor județene și a structurii centrale de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Este foarte interesant cum modificările asupra atribuțiilor angajaților Arhivelor Naționale se realizează de pe o zi pe alta, în timp ce discriminările salariale se reportează de la un an la altul, precizându-se că nu e facil să intervii legislativ”, susțin sindicaliștii.

Sindicatul Europol a subliniat că aceste modificări ar putea avea un impact considerabil asupra pieței, influențând atât operatorii economici, cât și cetățenii care au nevoie de servicii arhivistice pentru documente esențiale, cum ar fi cele legate de vechimea în muncă, acte de stare civilă sau de proprietate.

Problema Inechităților Salariale

Pe lângă modificările legislative, sindicatele au semnalat și inechitățile salariale existente în cadrul Arhivelor Naționale. Deși angajații Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) beneficiază de o salarizare uniformă, această echitate nu se reflectă în cazul Arhivelor Naționale.

Diferențele salariale persistă între angajații din aparatul central și cei din structurile teritoriale ale Arhivelor Naționale. Sindicatul a subliniat că aceste inechități durează din 2017 și, în ciuda eforturilor angajaților din serviciile județene de a corecta aceste discrepanțe, nu s-a observat niciun progres semnificativ.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Drept la replică PSD Alba: Un nou ostaș în slujba minciunilor liberale: traseistul Horațiu Florea!

Bera Larisa

Publicat

în

Drept la replică PSD Alba: Un nou ostaș în slujba minciunilor liberale: traseistul Horațiu Florea! Fostul nostru coleg, Horațiu Florea, a schimbat doar partidele, fără să-și îmbunătățească deloc cunoștințele. Ori este rău intenționat și mânat de colegii PNL-iști să spună prostii. Citește și: Comunicat de presă | Horațiu Florea : Inexactitățile expuse, ca să nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea