Noua lege a Arhivelor Naționale adoptată tacit: Casa Națională de Pensii Publice scoasă din ecuație. Ce impact are asupra pensionarilor
Noua lege a Arhivelor Naționale adoptată tacit: Casa Națională de Pensii Publice scoasă din ecuație. Ce impact are asupra pensionarilor
Recent, Parlamentul României a adoptat tacit modificări importante la Legea Arhivelor Naționale, care schimbă modul de stabilire a tarifelor pentru serviciile arhivistice. Astfel, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), care anterior avea responsabilitatea de a stabili aceste tarife printr-un ordin specific, a fost scoasă din ecuație.
Citește și: Impozitare pensii 2024: După recalcularea pensiilor va crește pragul de impozitare
Conform noilor reglementări, Arhivele Naționale vor prelua acum responsabilitatea de a stabili tarifele maxime pentru operațiunile de arhivă. Modificările au fost implementate fără o dezbatere publică, stârnind îngrijorări și avertismente din partea sindicatelor și a altor organizații implicate.
Această schimbare poate avea impact asupra pensionarilor și a celor care depind de serviciile arhivistice, așa că este important ca toți cei afectați să fie la curent cu noile reglementări și să urmărească eventualele dezvoltări ulterioare în acest domeniu.
„Un subiect mai puțin cunoscut și aparent de un interes mai scăzut este reprezentat de modul în care a fost modificată Legea Arhivelor Naționale, fără nicio dezbatere publică, dar având un impact semnificativ asupra rolului, atribuțiilor și efectelor asupra operatorilor economici care prestează servicii arhivistice contra cost.
Aceste tipuri de servicii sunt accesate, la un moment dat, de către fiecare dintre cetățeni, fie că vorbim despre înscrisuri din arhivă în legătură cu vechimea în muncă pentru stabilirea drepturilor de pensie, fie pentru acte de stare civilă sau acte de proprietate”, avertizează sindicatul Europol.
Ce înseamnă aceasta pentru cetățeni și operatorii economici
Această schimbare are consecințe semnificative pentru operatorii economici care furnizează servicii arhivistice contra cost. Conform noii legislații, Arhivele Naționale, după consultarea cu operatorii economici autorizați, vor stabili anual limitele maxime ale tarifelor pentru aceste servicii. Astfel, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) nu mai este implicată în stabilirea acestor tarife.
„Evident, toate aceste responsabilități nu doar că nu au venit la pachet cu drepturi salariale aferente, ci nici măcar inechitatea salarială existentă din 2017 nu a fost rezolvată între angajații structurilor județene și a structurii centrale de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Este foarte interesant cum modificările asupra atribuțiilor angajaților Arhivelor Naționale se realizează de pe o zi pe alta, în timp ce discriminările salariale se reportează de la un an la altul, precizându-se că nu e facil să intervii legislativ”, susțin sindicaliștii.
Sindicatul Europol a subliniat că aceste modificări ar putea avea un impact considerabil asupra pieței, influențând atât operatorii economici, cât și cetățenii care au nevoie de servicii arhivistice pentru documente esențiale, cum ar fi cele legate de vechimea în muncă, acte de stare civilă sau de proprietate.
Problema Inechităților Salariale
Pe lângă modificările legislative, sindicatele au semnalat și inechitățile salariale existente în cadrul Arhivelor Naționale. Deși angajații Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) beneficiază de o salarizare uniformă, această echitate nu se reflectă în cazul Arhivelor Naționale.
Diferențele salariale persistă între angajații din aparatul central și cei din structurile teritoriale ale Arhivelor Naționale. Sindicatul a subliniat că aceste inechități durează din 2017 și, în ciuda eforturilor angajaților din serviciile județene de a corecta aceste discrepanțe, nu s-a observat niciun progres semnificativ.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Fabian-Mărincean Iulia, demisie din Consiliul Județean Alba: Decizia va fi supusă la vot în ședință ordinară
Fabian-Mărincean Iulia, demisie din Consiliul Județean Alba: Decizia va fi supusă la vot în ședință ordinară Proiectul de Hotărâre, numărul 356 din 13 noiembrie 2024, privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier judeţean al doamnei Fabian – Mărincean Iulia a fost publicat în Monitorul Oficial Local al județului […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată