Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Noi ajutoare pentru pensionari: Îngrijire la domiciliu, hrănire şi igienizare. Se construiesc și locuințe sociale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noi ajutoare pentru pensionari 2023: Îngrijire la domiciliu, hrănire şi igienizare. Se construiesc și locuințe sociale

Ghidul solicitantului „Comunităţi de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative”, a fost lansat în consultare publică de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE),  a anunţat sâmbătă ministerul, potrivit Agerpres. Conform sursei citate, apelul este finanţat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 şi dispune de o alocare totală de 80 milioane euro pentru a sprijini măsuri ce urmăresc îmbunătăţirea condiţiilor locative ale bătrânilor vulnerabili.

Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Vorbim despre un tip de servicii sociale care se derulează în premieră pentru România, care vor contribui la menţinerea independenţei şi calităţii vieţii pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunităţile lor şi să participe activ la viaţa socială.

Avem în vedere atât furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire şi până la igienizare, cât şi servicii de îngrijire medicală şi terapie. Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani. Să vă faceţi o idee despre cât de important este acest apel, în acest moment, serviciile de îngrijire a seniorilor din România deservesc 12.500 persoane, adică doar 1,3% din persoanele care au nevoie de acest tip de sprijin”, a declarat ministrul de resort, Marcel Boloş.

Citește și: Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar

„Vorbim despre un tip de servicii sociale care se derulează în premieră pentru România, care vor contribui la menţinerea independenţei şi calităţii vieţii pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunităţile lor şi să participe activ la viaţa socială. Avem în vedere atât furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire şi până la igienizare, cât şi servicii de îngrijire medicală şi terapie. Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani. Să vă faceţi o idee despre cât de important este acest apel, în acest moment, serviciile de îngrijire a seniorilor din România deservesc 12.500 persoane, adică doar 1,3% din persoanele care au nevoie de acest tip de sprijin”, a declarat ministrul de resort, Marcel Boloş.

Potrivit MIPE, persoanele vârstnice fără sprijin din partea familiei sunt expuse unui risc mai mare al sărăciei şi excluziunii sociale, în special femeile în vârstă. În 2019, 47,9% din populaţia UE a raportat dificultăţi moderate sau severe în a se îngriji şi a-şi face treburile casnice.

Potrivit MIPE, persoanele vârstnice fără sprijin din partea familiei sunt expuse unui risc mai mare al sărăciei şi excluziunii sociale, în special femeile în vârstă. În 2019, 47,9% din populaţia UE a raportat dificultăţi moderate sau severe în a se îngriji şi a-şi face treburile casnice.

Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023

Se vor construi locuințe sociale noi

În cadrul apelului vor fi finanţate proiecte care vor asigura, printre altele, construcţia de locuinţe sociale noi, precum şi reabilitarea de locuinţe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative, reabilitare şi adaptare a ambientului în locuinţele personale/individuale ale persoanelor vârstnice vulnerabile.

Totodată, se are în vedere modernizarea/reabilitarea centrelor de zi, dar şi furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu de tipul: igienă corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, hrănire şi hidratare, transfer şi mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj şi spălătorie, facilitare deplasare în afara casei şi însoţire, administrarea şi gestionarea bunurilor, acompaniere şi socializare;

Pe de altă parte, se vor asigura servicii complementare acordate integrat: îngrijire medicală, reabilitare/recuperare, terapie ocupaţională, psihoterapie, psihopedagogie, consiliere socială, juridică şi de informare etc.

Centre de zi pentru asistenţă şi recuperare, cu servicii de îngrijire personală

De asemenea, se vor asigura servicii de tip centre de zi pentru asistenţă şi recuperare, se vor asigura servicii de îngrijire personală, integrat cu serviciile complementare de recuperare şi reabilitare funcţională (terapii de recuperare/reabilitare funcţională), activităţi terapeutice şi ocupaţionale, precum şi consiliere psihologică, linie telefonică de urgenţă, asistenţă şi suport pentru familia persoanei vârstnice, suport pentru realizarea activităţilor administrative şi gestiunea bunurilor etc.

În cadrul acestui apel vor putea depune proiecte furnizori de servicii sociale publici şi privaţi autorizaţi acreditaţi, în parteneriat cu autorităţi publice locale din localitatea/localităţile în care se implementează proiectul.

Citește și: Punctul de pensie 2023: Începând cu 1 ianuarie valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.785 de lei

Ghidul solicitantului „Comunităţi de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative” este în consultare publică până la data de 26 mai 2023, iar apelul de proiecte va fi deschis în perioada 11 iunie – 10 august 2023.

Programul Incluziune şi Demnitate Socială (PIDS) vine cu un ansamblu de măsuri integrate prin care sprijină aplicarea strategiilor naţionale şi locale pentru a contribui în mod direct la susţinerea procesului de reducere a fenomenului sărăciei şi la susţinerea grupurilor vulnerabile în vederea depăşirii situaţiei de excludere socială.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea