Noaptea Muzeelor 2016, la Alba Iulia. 30 de personaje istorice, lupte de gladiatori, reprezentații, muzică și dansuri – PROGRAMUL COMPLET
Noaptea Muzeelor 2016 sau noaptea în care istoria prinde viață se va desfășura în 21 mai, la Alba Iulia, manifestările urmând să aibă loc la Muzeul Național al Unirii și la Muzeul Principia, iar intrarea va fi liberă.
Deschiderea oficială a evenimentului Noaptea Muzeelor 2016 la Alba Iulia va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, în fața Muzeului Național al Unirii, și va începe cu o reprezentație militară, care va fi urmată de o paradă a personajelor istorice.
”Suntem la a șaptea ediție sub formatul acesta al istoriei care prinde viață. Acesta e un motto pe care l-am pus acum șapte ani și ideea aceasta se mai regăsește și la alte muzee, dar a venit ulterior după noi. Nu numai în Alba Iulia, peste tot în țară, oamenii sunt prezenți în număr tot mai mare la acest eveniment. Oamenii s-au obișnuit cu ideea de Noaptea Muzeelor, iar unii călătoresc în alte orașe, se deplasează pe la mai multe muzee și încearcă să prindă tot mai mult. Noaptea Muzeelor a devenit cel mai important eveniment muzeal din România sau chiar din Europa”, a spus, miercuri, istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roșu.
”La Alba Iulia e altceva. Programul, prezența personajelor istorice, prezența Gărzii Apulum fac ca turiștii să-și dorească să vină aici la Alba Iulia. De câte ori apar personajele istorice la Alba Iulia? de Noaptea Muzeelor și la 1 Decembrie (…) Anul trecut au fost foarte mulți veniți din Sibiu, Cluj, Petroșani, special pentru acest eveniment”, a spus istoricul Liviu Zgârciu.
Programul evenimentului
Muzeul Național al Unirii
Ora 19:00
Deschiderea oficială
Reprezentație Garda Apulum
Ora 19:45
Parada Personajelor istorice
Ora 20:00-21:00
Moment muzical … arii celebre
Alexia Trif – soprană Ioan Chiciudean – tenor
Lidia Cîrstea – soprană Valentina Popovciuc – pian
Denisa Băla – soprană
Orele 20:30 – 01:00
Istoria prinde viață în muzeu cu peste 30 de personaje istorice
Ateliere de pictat icoane și de cusături tradiționale
Momente muzicale: Trupa Caffe Noir (ora 21.15 și ora 23.45)
Curtea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia
Orele 14:00 – 23:00
Ateliere antice
- Batere de monede ”plante magice” dacice
- Fierărie dacică pielărie
- Prelucrare lemn confecționat podoabe
- Prelucrare os tir cu arcul
Muzeul Principia
Orele 19:45 – 23:00
Ateliere antice romane
- Jocuri romane (latrunculi, mola zaruri, astragalus etc.)
- Atelier de scris/ ”officina scriptoria”
- Mini-expoziție replici după artefacte romane
Ora 22:00
Dansuri romane: Magna Nemesis
Ora 22:30 Lupte de gladiatori/Ludus Apulensis
Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).
Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut nu mai puțin de 8.000 persoane au trecut pragul muzeului. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.
Astfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele Personaje istorice, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, vor da viață expoziției de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, anul acesta la eveniment vor fi prezente toate cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.
Organizatorii evenimentului: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Programul magazinelor de Crăciun 2024 din județul Alba. Când vor fi deschise supermarket-urile în perioada sărbătorilor de iarnă
Programul magazinelor de Crăciun 2024 din județul Alba. Când vor fi deschise supermarket-urile în perioada sărbătorilor de iarnă Perioada sărbătorilor de iarnă se apropie cu pași repezi și mulți români au început deja pregătirile pentru masa festivă de Crăciun, iar supermarket-urile și hypermarket-urile sunt locuri populare pentru cumpărături în această perioadă. Programul de funcționare al […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana