Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Actualitate

Nicolae Ciucă, către românii stabiliţi în Spania: „Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nicolae Ciucă, către românii stabiliţi în Spania: „Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine”

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri, la Castellon de la Plana, cu români stabiliţi în Spania, cărora le-a transmis că Guvernul ia măsuri pentru a-i sprijini, pentru a asigura relaţia dintre instituţiile statului şi românii din diaspora, relatează Agerpres.

„S-a vorbit şi se vorbeşte despre ce reprezintă românii în comunităţile în care au hotărât să se stabilească. Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine şi aţi venit aici pentru a vă găsi un rost şi a reuşi să vă duceţi viaţa mai departe. Am venit cu mesajul să vă spunem că la nivelul Guvernului am întreprins decizii şi am luat măsuri astfel încât să asigurăm că relaţia dintre Guvernul României, dintre instituţiile statului român şi cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în diaspora trebuie să se materializeze într-un sprijin de care cu adevărat să vă bucuraţi. Este vorba de recunoştinţa pe care noi trebuie să o arătăm cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea în diaspora”, a arătat şeful Guvernului.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a adăugat că autorităţile române trebuie să întărească relaţiile de colaborare cu cele spaniole.

„Avem puterea să recunoaştem că Spania are un sistem de sănătate care poate fi considerat un model şi cred că trebuie să întărim relaţiile de colaborare şi să învăţăm de la Spania cum se poate crea o arhitectură şi organiza un sistem de sănătate care cu adevărat să fie în folosul cetăţenilor”, a menţionat Nicolae Ciucă.

Guvernele României şi Spaniei au avut miercuri o primă şedinţă comună, la Castellon de la Plana. Un subiect important pe agenda discuţiilor a fost acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania, stabilindu-se înfiinţarea unui grup de lucru.

„Ceea ce ne poate uni este ceva foarte simplu – este omenia din fiecare dintre noi, este sentimentul că ne pasă de fiecare dintre noi şi este gândul că, indiferent unde ne aflăm, cu toţii suntem români şi avem datoria ca prin tot ceea ce facem să lăsăm o impresie bună despre România şi despre români”, a spus premierul Ciucă, la întâlnirea cu românii din Castellon.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Se SCUMPESC ţigările, din 2023: Cele electronice, care eliberează nicotină sub formă de vapori, taxate pentru prima dată în UE

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Se SCUMPESC ţigările, din 2023: Cele electronice, care eliberează nicotină sub formă de vapori, taxate pentru prima dată în UE

Un proiect al Comisiei Europene propune o taxă pentru vaping (țigări electronice cu nicotină eliberată sub formă de vapori) la nivelul blocului european, într-un efort de a reorganiza impozitarea industriei tutunului. Măsura ar dubla accizele în statele membre cu taxe reduse pe țigări.

Modificările legislative, care fac parte dintr-un efort al Bruxelles-ului de a reduce rata fumatului, vor crește acciza minimă a UE pentru țigări de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigări. Asta va duce la creșterea prețurilor în țările din Europa de Est, unde pachetele se pot vinde cu mai puțin de 3 euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Noul regim fiscal va alinia impozitarea noilor produse din tutun, cum ar fi vaping-ul și tutunul încălzit, la cea a țigărilor. Factorii de decizie politică din întreaga lume privesc din ce în ce mai puțin favorabil popularitatea acestor noi produse în rândul tinerilor. Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel puțin 40%, în timp ce produsele de vaping mai puțin puternice vor fi supuse unei accize de 20%. Produsele din tutun încălzit vor fi, de asemenea, afectate de o acciză de 55%, adică o rată de impozitare de 91 de euro la 1.000 de articole vândute. De asemenea, accizele la țigări ar crește considerabil în țări precum Austria și Luxemburg, unde prețurile sunt scăzute în raport cu veniturile. Se preconizează că majorarea taxelor pe țigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE.

Modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generație fără tutun” până în 2040. În cadrul Planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sănătății doresc să reducă consumul de tutun în rândul cetățenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25% la 20% în 2025 și la mai puțin de 5% până în 2040.

În această lună, Comisia a impus o interdicție privind produsele din tutun încălzit aromatizat pentru a reduce creșterea cererii în rândul consumatorilor tineri. În SUA, autoritățile de reglementare de la Food and Drug Administration au luat măsuri pentru a interzice produsele populare de vaping, cum ar fi Juul.
Dar Peter van der Mark, secretarul general al Asociației Europene a Tutunului pentru Fumători, un organism al industriei, a avertizat că “dacă aveți o creștere bruscă și foarte abruptă, puteți crea o piață pentru comerțul ilicit”.

Dustin Dahlmann, președintele Alianței Europene Independente pentru Vape, a adăugat că impunerea de taxe pe noile produse din tutun ar putea duce la „alternative mult mai puțin dăunătoare” la fumat, care „sunt taxate mult prea puternic în multe țări”. Un studiu de impact care a făcut obiectul unei scurgeri de informații a afirmat că majorarea accizei minime ar avea „un impact puternic asupra consumatorilor și operatorilor economici” din statele UE în care prețurile țigărilor sunt scăzute, printre care Bulgaria, Slovacia, Polonia și Ungaria. De asemenea, în evaluare se menționează că acciza pentru noile produse din tutun „care sunt deosebit de atractive pentru tineri, care riscă să dezvolte dependență” ar contribui la eforturile de sănătate publică de reducere a consumului de tutun.

Propunerea va trebui să fie aprobată de toate statele membre ale UE înainte de a fi consfințită prin lege. British American Tobacco, unul dintre cei mai mari producători de țigări din lume, a subliniat că acesta este „începutul unui lung proces legislativ”. Comisia nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

 

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Româna, a treia cea mai vorbită limbă din Anglia și Țara Galilor, după engleză și poloneză. Cum s-a ajuns la această situație

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Româna, a treia cea mai vorbită limbă din Anglia și Țara Galilor, după engleză și poloneză. Cum s-a ajuns la această situație

Limba română a ajuns a treia cea mai vorbită limbă din Anglia și Țara Galilor, conform recensământului realizat în anul 2021 de către Oficiul Național de Statistică. Creșterea numărului vorbitorilor de română din Anglia și Țara Galilor este cea mai accentuată din toate limbile vorbite, din ultimii zece ani.

Numărul vorbitorilor de limbă română a crescut vertiginos în Anglia și Țara Galilor după engleză și poloneză, arată datele recensământului efectuat în 2021 și publicate pe pagina Oficiului Național de Statistică (ONS).

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit datelor publicate de ONS, creșterea numărului vorbitorilor de limbă română este cea mai accentuată dintre toate limbile vorbite în Anglia și Țara Galilor din ultimii 10 ani.

Astfel, la recensământul efectuat în anul 2011, doar 68.000 de persoane au declarat că vorbeau română. Atunci, româna se clasa pe locul 19 în topul limbilor vorbite în Anglia și Țara Galilor.

Situația s-a schimbat foarte mult în ultimii 10 ani și în urma recensământului realizat în anul 2021, româna a urcat extrem de mult în topul celor mai vorbite limbi din cele două țări.

În Anglia 466.000 de persoane (0,9%) vorbesc româna, dintre care 159.000 în Londra (1,9%), cei mai mulți vorbitori de română aflându-se în sectorul Harrow din nord-vestul capitalei – 19.000 (7,5%).

Poloneza a rămas cea mai vorbită limbă după engleză în Anglia și Țara Galilor cu 612.000 sau 1,1% (546.000 în 2011), panjabi 291.000 (273.000), urdu 270.000 (269.000), portugheză 225.000 (133.00), spaniolă 215.000 (120.000), arabă 204.000 (159.000), bengaleză 199.000 (221.000), gujarati 189.000 (213.000) și italiană 160.000 (92.000).

De asemenea, numărul vorbitorilor de limbă engleză sau galeză ca limbă principală a fost în 2021 de 52,6 milioane sau 91,1%, o pondere în scădere de la 92,3% în 2011.

Mai mult, localitatea cu cea mai mare concentrare de vorbitori de poloneză este Boston (estul Angliei), cu 5,7%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Salariile demnitarilor, înghețate! Dan Cărbunaru: ”Salariile demnitarilor rămân la nivelul anului acestuia”

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Salariile demnitarilor, înghețate! Dan Cărbunaru: ”Salariile demnitarilor rămân la nivelul anului acestuia”

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București a venit cu un anunț foarte important legat de salariile aleșilor. Din câte se pare, în 2023, salariile demnitarilor vor rămâne neatinse anul viitor, se vor îngheța la nivelul de anul acesta.

Mențiunile au făcut făcute la finalul ședinței de guvern de seara trecută, în contextul unei întrebări de la jurnaliști legate de majorarea salariilor din ianuarie 2023 pentru oamenii din administrația țării.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Pot să vă spun că, din toate datele pe care le am la nivelul Guvernului, nu doar că nu se va întâmpla, nici nu există intenţia să aibă loc acest lucru. Au mai existat periodic diverse speculaţii pe această temă. Nu există această intenţie, iar demnitarii din România vor avea, cel puţin potrivit datelor oficiale pe care le deţin – şi nu am elemente care să justifice semne de întrebare în acest sens – nici în cunoscuta „Ordonanţă trenuleţ” nu sunt astfel de elemente. Dimpotrivă, există, după cum bine ştiţi, o orientare extrem de aşezată în cumpătare şi buna cântărire a modului în care sunt cheltuiţi banii publici în Guvernul României.

A existat şi acea decizie, încă de la jumătatea anului, de reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu 10%, o decizie a premierului care s-a aplicat la nivelul întregului Guvern şi, dacă doriţi, în aceeaşi logică, a cumpătării.

Cu siguranţă, demnitarii sunt cei care pot să ofere un astfel de exemplu şi, din această perspectivă, nu există intenţia şi nici susţinerea pentru ca Guvernul să treacă la o astfel de decizie. Ca atare, salariile demnitarilor, aşa cum sunt ei definiţi în sensul legii, rămân la nivelul anului acestuia”, a declarat Dan Cărbunaru.

În final, cel puțin momentan, salariile demnitarilor vor rămâne înghețate în 2023. Lucrurile se pot schimba între timp și pot apărea o serie de excepții, cum s-a întâmplat și la scurt timp după anunțul referitor la angajările din aparatul bugetar de acum câteva luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea