Rămâi conectat

Actualitate

Moţii şi capitala lor nu au priză la buget

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Sunteţi la al doilea mandat. Ce promisiuni aţi reuşit să vă respectaţi faţă de localnici în aceşti ani ?
– Principala mea preocupare a fost şi este în continuare ca oraşul să arate bine şi ca cetăţeanul să fie mulţumit. Poate de multe ori am reuşit, poate că am avut şi insuccese, dar toate acestea laolaltă converg spre o plus valoare dată oraşului Câmpeni. Nu de puţine ori sunt întrebat de către multe persoane din alte zone, cum de Câmpeniul s-a ridicat aşa de mult în ultimii şase-şapte ani, iar răspunsul vine de la sine: am fost alături de toţi cei care au dorit să facă ceva util pentru zonă şi să aducă investiţiile atât de necesare dezvoltării oraşului, indiferent că e vorba de întreprinzători privaţi locali sau din alte zone, toate formalităţile şi „furcile caudine” pe care le-au întâlnit aceştia pentru a trece de birocraţia administraţiei le-am dus la limita minimă admisă de lege.
– Cum este omul Călin Andreş?
– Pot să spun fără să greşesc şi fără să mă laud că am fost şi voi fi în continuare primarul tuturor cetăţenilor oraşului indiferent de clasa socială, religie şi apartenenţă politică. Viaţa şi familia m-au învăţat să nu fiu un om îngâmfat, indiferent de funcţie, pregătire sau statut social. Sunt un om simplu, un om născut în oraşul Câmpeni, un om care-i cunoaşte aproape pe toţi câmpănarii, un om care ştie destul de bine problemele locale. Am lucrat mult cu oamenii încă de când m-am angajat în această instituţie. Am învăţat să respect oamenii, să îi ascult şi să le rezolv problemele. Nimeni nu este perfect dar sunt convins că localnicii ştiu că uşa mea le este tot timpul deschisă. Pentru a fi mai aproape de oameni am pus la punct şi acel sistem telefonic, şi anume dacă cineva sună poate vorbi direct cu mine dacă nu doreşte să formeze mai întâi la secretariatul instituţiei noastre.

Asta pentru că îmi place să lucrez cu oamenii şi vreau ca ei să aibă acces direct la primar, să nu îi împiedice nimic să îmi spună nemulţumirile lor sau problemele pe care le au. Poate nu de fiecare dată reuşesc să le rezolv pentru că sunt şi lucruri care nu ţin de mine, dar pun suflet în ceea ce fac şi încerc să îi ajut pe oameni de fiecare dată.
– Haideţi să vorbim despre investiţiile din oraş.
– Aş vrea să vorbesc mai întâi despre ceea ce am reuşit în primul mandat. Trebuie să spun că am avut şi am o bună colaborare cu investitorii locali. În perioada 2004-2008, Guvernul liberal de la acea vreme m-a ajutat şi am investit în oraşul Câmpeni aproape 100 de miliarde de lei vechi. Am reabilitat Colegiul Naţional „Avram Iancu”, Şcoala Generală cu clasele I-VIII Câmpeni, a crescut nivelul de confort al iluminatului public din oraş şi cred că nu greşesc când spun că oraşul Câmpeni are cel mai bun sistem de iluminat public din judeţul Alba. De asemenea am modernizat străzile Brazilor şi Gării, am finalizat în 2005 prima sală de sport din oraş, am schimbat reţeaua de apă potabilă în proporţie de 90%, restul reţelei o vom înlocui în 2011 – 2012. Am introdus apa în satul Mihoieşti şi am realizat cel mai mare şi mai modern Târg de animale din Ardeal. Am betonat str. Ţarinei, am reuşit să fac reparaţii capitale la şcoli (Colegiul Naţional Avram Iancu, Grupul Şcolar Forestier, Şcoala cu clasele I -VIII) şi am achiziţionat 3 microbuze şcolare.
Cred că am făcut un lucru important pentru oraş înfiinţând Serviciul de Salubritate, unde am creat 32 de locuri de muncă. Am scos practic oraşul din mizerie prin faptul că am investit în tehnologie, în maşini compactoare de gunoi menajer şi alte dotări necesare. Din 2010 ne-am extins şi am prestat servicii pentru încă 10 comunităţi de la Câmpeni în sus pe Arieşul Mare şi Mic la toate casele şi ne vom dota cu încă un camion de transport gunoi. Am modernizat str. Narciselor şi str. Crişan (apă, canal, betonare, canalizare), am cumpărat o auto-măturătoare, pe care dacă aveţi curiozitatea o puteţi vedea noaptea măturând străzile oraşului.
Am făcut toate acestea şi pentru cei care m-au votat dar şi pentru ceilalţi. Sper că oamenii vor considera că nu le-am înşelat aşteptările şi le mulţumesc pentru că m-au sprijinit.
– Mai aveţi puţin şi se încheie şi al doilea mandat.
– Aşa este. Începând cu anul 2009 lucrurile au mers, zic eu, destul de bine, în pofida faptului că bani de la Guvernul României nu au mai venit, bani de la Consiliul Judeţean tot la fel, deşi se ştie foarte bine că în oraşul Câmpeni învaţă aproape 3.000 de copiii din care 60% sunt din comunele, satele şi oraşele vecine, deşi în oraşul Câmpeni funcţionează 2 spitale, unde peste 70% dintre bolnavi nu sunt localnici. Poate aşa gândesc unii că este bine pentru administraţia locală din Câmpeni, dar se înşală, pentru că lucrurile nu au mers deloc rău în al doilea mandat chiar dacă eu nu sunt de acceaşi culoare politică cu cei care conduc ţara acum. Am realizat, pot spune, în cel de al doilea mandat cea mai impunătoare, cochetă şi modernă clădire din Ardeal – Judecătoria din Câmpeni – un loc unde moţii vin să-şi apere drepturile. Am realizat cea mai modernă hală alimentară de vânzare a produselor din carne, lactate, ouă, miere din zona Apusenilor care este apreciată de toţi cei care îşi vând marfa la Câmpeni. Am reuşit să dau în folosinţă a doua sală de sport din oraş, la care se adaugă şi un teren sintetic. Am introdus apa potabilă pe str. Transilvaniei la aproape 80 de familii, iar în 2011 am depus un proiect la Ministerul Mediului pentru extinderea reţelei de canalizare pe această stradă şi 26 de familii de pe str. Fântânele au acum apă potabilă. Copiii beneficiază de un părculeţ modern. Ca să ne putem desfăşura activitatea în bune condiţii am cumpărat şi un autogreder. În 2010 am depus o serie de proiecte spre finanţare, cum ar fi: modernizarea Spitalului Orăşenesc din Câmpeni (ambulatoriu), proiect pe care l-am prins şi aşteaptă să fie finanţat, valoarea lui fiind de 60 miliarde lei vechi; am depus la Compania Naţională de Investiţii Bucureşti un proiect pentru renovarea şi modernizarea Casei de Cultură „Avram Iancu” în valoare de 25 miliarde lei vechi ce va fi finanţat în perioada 2011-2012.
– Ce proiect consideraţi că este cel mai important pentru oraş?
– Toate sunt importante, dar cel mai mare proiect al Câmpeniului este cel legat de canalizarea oraşului şi construcţia unei staţii de epurare a apelor uzate, aproape 8,65 km de reţea de canalizare vor fi introduse în perioada 2012-2013. Vom avea o staţie de epurare „nemţească” în valoare de 2.287.795 euro şi reţele de canalizare de 2.184.361 euro pe străzile: Brătinesei, Castanilor, DC 167, DJ 75 A, Fântânele, Gării, Moţilor, Revoluţiei 1848, Turzii, Vârşi, Tudor Vladimirescu. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 5.300.000 euro, aproape 217 miliarde de lei vechi. De aceea îi rog pe dragii mei câmpănari să nu fie supăraţi pe mine că drumurile din oraş nu arată aşa de bine, în luna iunie 2011 le voi aranja, voi turna covor asfaltic şi voi plomba acolo unde trebuie, însă nu toate străzile, pentru că din primăvara anului 2012 vom începe să le „stricăm” pentru a putea introduce noua reţea de canalizare. De aceea nu este firesc ca în acest an să ne apucăm de turnat asfalt şi refăcut trotuare, iar în 2012 să spargem şi să aruncăm la groapa de gunoi banii publici care nu sunt puţini pentru aceste lucrări. Dar la final le promit oamenilor că vor fi mulţumiţi, vor avea şi străzi asfaltate şi trotuare. Un alt proiect important este construirea unui bloc ANL pentru 13 familii de tineri, şi sper să primim finanţare începând cu toamna acestui an. Îmi doresc foarte mult ca acest proiect să fie finanţat pentru că ar însemna ceva deosebit pentru tinerii care muncesc în oraşul nostru.
– Am remarcat că aţi început reabilitarea primăriei.
– Gurile rele spun că nu era cazul. Eu cred că acest lucru trebuia făcut de mult. Dacă mergi în oraşe sau chiar comune din ţară vezi că majoritatea au clădiri noi sau cel puţin reabilitate. Primăria este primul contact cu zona al oricui vine aici. Este, cred eu, oglinda oraşului, iar Capitala Ţării Moţilor – oraşul Câmpeni avea nevoie de aşa ceva. Va mai fi reabilitată şi clădirea ce adăposteşte Muzeul lui Avram Iancu şi Biblioteca Orăşenească. Alte lucrări pe care le-am propus în 2011 mai sunt str. Cucului – betonare, în luna iulie str. Oituz pentru asfaltare, betonare şi refacere trotuare, asfaltare pe str. Mesteacănului, etc. Cred că v-am povestit cam despre 50 % dintre lucrurile pe care le-am făcut în cei 7 ani de mandat. Nu am amintit aici Zilele Oraşului şi multe alte manifestări şi evenimente făcute împreună şi pentru copii, pensionari, dar cred că oamenii ştiu că am fost alături de ei.
– Domnule primar, ce aţi mai dori să le transmiteţi localnicilor?
– Sper ca o parte din celelalte proiecte ce se vor derula în anii următori să beneficieze de sprijinul câmpănarilor. Sper să fie alături de mine şi în anii viitori pentru punerea în practică a acestor proiecte care fac şi vor face cinste oraşului Câmpeni. Aş vrea să îmi acorde şi în continuare încrederea lor şi le promit că voi face tot ceea ce este omeneşte posibil ca acest oraş să fie cu adevărat modern şi că voi încerca să atrag şi alţi investitori la noi pentru ca oamenii să aibă locuri de muncă. Nimeni nu este perfect, dar aş vrea ca oamenii din acest oraş să ştie că iubesc Câmpeniul şi pe ei şi sunt mândru de aceasta, de oraşul unde am ales să mă întorc după ce am absolvit facultatea. Vreau să fiu în continuare alături de ei şi la bucurii şi la necazuri şi cred că, împreună, cu înţelegere şi sprijin reciproc vom trece cu bine peste toate.
Ioan RADU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea