Rămâi conectat

Curier Județean

Modernizarea drumului județean DJ 142N, între Căpâlna de Jos și Sânmiclăuș: Undă verde din partea APM Alba

Publicat

în

Modernizarea drumului județean DJ 142N, între Căpâlna de Jos și Sânmiclăuș: Undă verde din partea APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a dat undă verde pentru modernizarea drumului județean DJ 142N, între Căpâlna de Jos și Sânmiclăuș, din județul Alba.

Prezentul proiect urmăreşte realizarea unei infrastructuri de transport care să asigure o circulaţie în condiţii optime de siguranţă şi confort pentru participanţii la trafic, prin modernizarea unui tronson din drumul judeţean DJ 142 N aflat în cadrul teritoriului administrativ al judeţului Alba, asigurând legătura între localităţile Căpâlna de Jos (intersecţia cu DJ 107) şi Sânmiclăuş (intersecţia cu drumul DJ 107 V), pe o lungime de 1,835 km.

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul judeţean DJ 142 N este un drum de clasă tehnică IV, cu două benzi de circulaţie, dar în prezent lăţimea sa nu permite cirulaţia decât pe o lăţime a carosabilului de 3.50 – 4.00 metri.

În prezent sectorul de drum studiat este drum de pământ, nefiind existentă nicio structură rutieră, existând denivelări şi gropi, nefiind asigurată scurgerea eficientă a apelor pluviale de pe carosabil, fapt ce conduce la băltirea acesteia şi punerea în pericol a participanţilor la trafic.

Tronsonul de drum a fost proiectat pentru o viteză de bază de 50 km/h, având partea carosabilă de 6,00 m. Elementele geometrice proiectate în plan orizontal, vertical şi transversal respectă prescripţiile normelor tehnice în vigoare, pentru un drum de clasă tehnică IV.

Soluţia propusă pentru noua structură rutieră a drumului constă în:

– 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BA16 rul. 50/70;

– 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis BAD 22,4 rul. 50/70;

– 15 cm strat de bază din piatră spartă;

– 25 cm strat de fundaţie din balast;

– 20 cm strat de formă din balast nisipos;

Partea carosabilă a fost proiectată cu două benzi de circulaţie, având o lăţime totală de 6,00m. Profilul transversal al părţii carosabile în aliniament a fost realizat de tip profil acoperiş, cu pantă transversală de 2,5% înspre acostamente, iar acostamentele din piatră spartă cu pantă de 4% spre taluz pentru a asigura scurgerea apelor pluviale.

Colectarea apelor pluviale, atât de pe versanţi cât şi de pe plaforma drumului, şi ulterior descărcarea acestora, se va face prin intermediul unui sistem de şanţuri din pământ şi podeţe.

Şanţurile vor avea secţiune triunghiulară şi o lungime de 1812 m, fiind proiectate cu umăr variabil astfel încât să asigure o adâncime de scurgere de minim 30 – 40 cm.

În punctele de minim pe profil longitudinal, unde nu există podeţe pentru descărcarea apelor pluviale, au fost prevăzute podeţe din ţeavă corugată SN8, cu diametrul interior DN 1000 mm.

De asemenea, în zona acceselor sau a drumurilor laterale, au fost prevăzute podeţe noi din ţeavă corugată SN8, cu diametrul interior DN 500 mm, pentru a asigura continuitatea scurgerii apelor.

Drumurile laterale se vor amenaja pe o lungime de 15 m cu structura rutieră nouă precum a drumului proiectat.

În cadrul proiectului, la km 3+815, a fost prevăzut podeţ nou din elemente prefabricate, realizat cu elevaţii prefabricate tip L şi dale din beton precomprimat tip D4, pentru a asigura scurgerea debitului maxim cu probabilitatea de 1% de 56.0 mc/s, de pe cursul de apă ”Pe dealul cel mai departe”, cod cadastral IV.1.96.52.27.

În zonele în care taluzul coboară în imediata vecinătate a drumului, respectiv unde traseul drumului nou proiectat a impus necesitatea unei consolidări, fiind mai lat decât drumul existent, au fost prevăzute ziduri de sprijin din beton armat, pentru a consolida structura drumului proiectat.

În vederea asigurării confortului în exploatare cât şi a siguranţei circulaţiei, s-au prevăzut marcaje rutiere transversale şi longitudinale, respectiv un număr de 17 bucăţi de elemente specifice care constau în indicatoare de circulaţie de dirijare, avertizare, restricţionare şi orientare, conform planului de situaţie.

De asemenea, au fost prevăzute elemente de protecţie în conformitate cu prevederile Normativului AND 593-2012 pentru sisteme de protecţie pentru siguranţa circulaţiei pe drumuri, poduri si autostrăzi, constând din parapete de siguranţă de tipul H1 pentru drum, pe o lungime totală de 535 ml şi de tipul H1 pentru zidul de sprijin Tip 1, pe o lungime totală de 165 ml.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

Publicat

în

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

În ședința din data de 30 mai 2022, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construire rețea de iluminat public în Municipiul Alba Iulia în zona străzii Ana Ipătescu”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 220.228,32 lei, fără TVA.

Propunerea are ca obiect realizarea iluminatului public la standarde europene de infrastructura publica urbana in zona străzii Ana Ipatescu, pe străzile: Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu din Municipiul Alba Iulia, județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Instalațiile nou proiectate se vor amplasa în intravilanul Municipiului Alba Iulia, pe teren neproductiv aparținând domeniului public al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Traseele instalațiilor electrice proiectate, precum și amplasamentele construcțiilor existente se vor prezenta la faza de PT pe planurile de situație.

Pentru a asigura un iluminat corespunzător pe străzile Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu, din Municipiul Alba Iulia, se vor monta unilateral 94 stâlpi metalici zincati de 8m inaltime (St.l-5-St.94) in fundație turnata cu dimensiuni 0.80 x 0.80 x l.Om (lxlxh). Acești stâlpi se vor monta la distanta de cca. 34 m intre ei si la 0.3m de marginea carosabilului.

Pe stâlpii St.l+ St.94, se vor monta aparate de iluminat cu surse LED 8600-11900 lm, cate un aparat pe fiecare stâlp. Aparatele de iluminat se vor monta prin intermediul sistemului de fixare (consola 1.0×0.5×5°), in vârf de stâlp. Aparatele de iluminat vor fi echipate cu modul de telegestiune.

Alimentarea aparatelor de iluminat se va face din rețeaua subterana proiectata prin intermediul unui cablu de tip CYY-F 3×1.5 mm2 racordat la clemele de legătură aflate in cutia de alimentare a stâlpului. Cutia de alimentare a stâlpului este prevăzută cu o siguranța de 6A pentru protecția corpului de iluminat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Publicat

în

Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Marți, 24 mai, la sediul Primăriei Cugir, edilul Adrian Teban a semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a Gradiniței “Voinicel” din cadrul Școlii Gimnaziale Singidava.

Investiția, în valoare de aproximativ 1.875.000 lei, va fi executată de S.C.Primex Invest S.R.L, societate care va avea la dispozitie 12 luni pentru a finaliza lucrările prevăzute.

Finanțarea provine din fonduri europene accesate de către administrația locală în baza proiectului „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială SINGIDAVA”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este a doua oară când proiectul parcurge întregul proces de achiziție, după ce precedentul contract de execuție, semnat în urmă cu aproximativ 9 luni, a fost reziliat ca urmare a decesului administratorului societății S.C. Vatcons Team S.R.L.

Grădinița „Voinicel” va beneficia de modernizări interioare/exterioare și de lucrări de eficientizare energetică:

 • Refacerea învelitorii și termoizolației existente;
  Inlocuirea hidroizolației învechite de la subsol;
  Înlocuirea tuturor instalațiilor utilitare;
  Modernizarea grupurilor sanitare;
  Înlocuirea pardoselilor din sălile de grupă;
  Rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii;
  Instalație de protecție împotriva șocurilor electrice, instalație de paratraznet;
  Instalații antiefracție, de voce – date si de supraveghere video;
  Instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu
  sistem de ventilare a sălilor de grupă;
  Sisteme de iluminat echipate cu surse LED de înaltă performanță energetică;
  Panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră.

“Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preşcolar la Şcoala Gimnazială Singidava Cugir” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Publicat

în

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, au fost marți, 24 mai, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia. Aceștia au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României și au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front.

„Am primit astăzi vizita elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, dorinici să ne cunoască. Ne-a bucurat prezența lor în mijlocul nostru, interacțiunea cu elevii școlilor gimnaziale lipsindu-ne în ultima perioadă.

Micuții au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României, despre cum pot să devină și ei la rândul lor elevi într-un colegiu militar, despre programul, instrucția, performanțele școlare sau activităţile extracurriculare desfăşurate în Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Micuții oaspeții au putut asista și la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front, prezentat de elevii din clasa a XI-a A, conduşi de locotenent Alexandru Simion. La finalul exercițiului, elevii au fost răsplătiţi cu aplauze”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare